Home

VESTI

Sedmi Kikinda short u Beogradu

No Comments Kultura

Sedmi Kikinda short u BeograduDrugu godinu zaredom  Parobrod dovodi festival Kikinda short u Beograd.

Kao gradska ustanova kulture, sa velikim zadovoljstvom podržavamo festival čiji su ciljevi afirmacija kratke priče, kao zapostavljenog književnog žanra, popularizacija čitanja, prevashodno među mladima, kao i podsticanje tolerancije i kulturne različitosti.

 

Ove godine će se, nakon prva dva dana u Kikindi, završne festivalske večeri održati na otvorenom, 6. i 7. jula Beogradu.

U Studentskom parku će tokom oba dana trajanja festivala u Beogradu, od 21 čas biti  organizovana javna čitanja kratkih priča. Ove godine će se na festivalu Kikinda short predstaviti dvadeset i jedan učesnik iz dvanaest zemalja na svom maternjem jeziku, a publika će prevode priča, na srpskom i engleskom jeziku, moći da prati na platnu. Ove godine, gosta iznenađenja, dovodi esejista i književni kritičar Vladimir Arsenić.

 

 

  {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=7TZsd9qHmEg|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 Festival kratke priče | Kikinda Short 07 | Kikinda 7 (i slušam)

 

 

Gosti ove godine dolaze iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Španije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Velsa i Srbije. Domaćin ovogodišnjeg festivala je Siniša Soćanin koji je učestvovao na Prvom festivalu 2006. godine. Zemlja počasni gost je Španija, sa predstavnicima svoje dve autonomne pokrajine Katalonije i Balearskih ostrva.

U Kulturnom centru Beograda,  6.jula  sa početkom u 18 sati biće održana tribina "Književni festivali – potreba i značaj".

U slučaju kiše, ceo program u Beogradu će se održati u Galeriji Artget, u Kulturnom centru Beograda.

 

 7. međunarodni festival kratke priče Kikinda short

7. međunarodni festival kratke priče Kikinda short

 

 

Festival Kikinda Short je do sada održan šest puta i ugostio je više od 120 autora iz 25 zemalja. Festival je za šest godina stekao zavidno međunarodno priznanje, deo je projekta European Short Story, njegovi autori su gostovali na drugim manifestacijama, kao što je Sajam knjiga u Lajpcigu, dok su organizatori učestvovali ili tesno sarađivali sa festivalima poput onog u Zoloturnu u Švajcarskoj, festivalu kratke priče u poljskom gradu Vroclavu ili izdavačkom kućom Comma press iz Mančestera (VB).

Naši autori su osvojili ili bili u najužem izboru za nagrade poput Bukerove, BBC-ijeve ili Evropske nagrade za književnost  i proglašavani su za najuticajnije osobe na svetu. Neke od ovogodišnjih gostiju sigurno čekaju slični uspesi i ne bi ih trebalo propustiti.

 

 

Više informacija:

www.kikindashort.org.rs