Home

VESTI

Razno ZArazno u DOB-u!

No Comments Kultura

Razno ZArazno u DOB-u!Dom omladine, kao jedno od ključnih mesta kulture i kreativnosti mladih Beograda, otvara svoja vrata za jedan potpuno nov program – Razno ZArazno.

 

Umetnost recikliranja, recikliranje umetnosti. Dođite da se zarazimo dobrim idejama, da se zarazimo osmehom, čuvajući okruženje od loših navika. Ulaznica su predmeti sa potencijalom za razmenu i/ili dobra ideja.

Razno ZArazno je sve i svašta, dođi i proveri kakva ti je mašta!

 

Ovaj program, koji su osmislile Ana Zarubica i Jelena Petošević, od 26. februara dešavaće se jednom mesečno u Domu omladine Beograda. Osnovna zamisao je razmena, koja podrazumeva zabavu, komunikaciju, inspiraciju, kreativnost i ideju. Potrošačko društvo nepotrebno gomila predmete, zatrpava životni i ekološki prostor neprestanom trkom za novim. Umetnost teži da pruži odgovor na postojeću situaciju reciklirajući predmete  i stvori im novu namenu, novi karakter. U duhu te ideje u prostoru Doma omladine želimo da okupimo ljudi koji razmenjuju iskustvo, ideje, prošlost za budućnost, razno za razno…

Ono što je nekome staro za nekog drugog je novo. Svako ko donese nešto što želi da razmeni dobiće mali prostor poput improvizovanog štanda u duhu ove radionice, na kome može da izloži ono što želi da zameni za nešto drugo. Razmenjuje se sve: garderoba, alati, zanati, knjige, umetnički predmeti, sitno pokućanstvo, sportska oprema i sl.  Može se razmeniti ono što je materijalno, mogu se razmeniti ideje, a mogu se i materijalizovati razmenjene ideje, improvizacijom i učešćem na primenjenoj i muzičkoj radionici. Sve zavisi od mašte!

U okviru primenjene radionice kreativci će od starih stvari praviti nove (od stare garderobe novu garderobu, ili potpuno druge stvari poput jastuka, lustera, lampi, zavesa i sl.). Koristeći se osnovnim alatima, uz pomoć starih zanata kojih je sve manje a koji pokazuju kako se nešto popravlja i čuva, mogu nastati predmeti sa novom vrednošću koja se ne meri novcem. Veština nadoknađuje nedostatak novca, a novonastali predmeti usrećuju ljude. U radionici u kojoj je sve moguće želimo da  podstaknemo ljude da se „zaraze“ dobrim idejama, da stvaraju i saznaju. Cilj je da se podsetimo kako nastaje lepota.

 

 

 Razno ZArazno u DOB-u!

RaznoZaRazno-2

 

 

U okviru muzičke radionice učesnici će se smenjivati na instrumentima na kojima se nisu oprobali – muzika nastaje iz predmeta koji na licu mesta postaju instrumenti. Poznati beogradski umetnici implementiraće svoje performanse u okviru nastale atmosfere i u zavisnosti od trenutka i inspiracije.  

Biraćemo i najkvalitetnije radove. Najuspeliji biće nagrađani. Nagrada je najbolji rad za najbolji rad, kao i mogućnost održavanja samostalne izložbe u prostoru Doma omladine za one najkreativnije. Dođite da budemo kreativni, da menjamo razno za razno, jer razno je zarazno!

 

 

Nedelja, 26. februar 2012. od 11:00 do 17:00
DOB//Amerikana