Home

VESTI

Prvi Sinestezija Festival u Herceg Novom!

No Comments Kultura

Prvi SINESTEZIJA Festival u Herceg Novom, 2011Od 5. do 12.avgusta u Herceg Novom održava se premijerno izdanje festivala Sinestezija.

Tokom nedelju dana trajanja, festival će realizovati svojevrsnu "invaziju" umetničkih intervencija i dešavanja sa ciljem da se ponudi drugačije viđenje Herceg Novog.

 

Ovakva vrsta događaja po prvi put se održava u Herceg Novom i to na oko 30 lokacija, i sa jakim fokusom na ambijentalne specifičnosti Starog grada.

 

Kako najavljuju osnivači festivala – udruženje Sinestezija i dizajn-studio D Bend – u pitanju je work-in-progress izložba koja će čitavo područje Starog grada Herceg Novog tretirati kao otvoreni galerijski prostor i poligon za umetničke, zvučne i vizuelne intervencije.

 

 

 Prvi Sinestezija Festival u Herceg Novom, 2011

Herceg Novi

 

 

Festival Sinestezija pokreće se sa namerom da se na kulturnu i turističku mapu Crne Gore upiše jedan sasvim novi format umetničke manifestacije, posvećen gradu u kome nastaje i novom, kreativnom isčitavanju njegove bogate kulturne istorije. Kao podvučena tema svakog izdanja festivala biraće se neki od momenata iz bogatog kulturno-istorijskog nasleđa Herceg Novog.

 

Prvo izdanje tematski će biti posvećeno originalnosti kroz prizmu karaktera – u novom čitanju antropološkog pojma novljanskih oriđinala.

 

Prvi Sinestezija Festival u Herceg Novom, prostor za projekcije 2011

Prvi Sinestezija Festival u Herceg Novom, prostor za projekcije

 

 

Oriđinali su konstanta u dugoj istoriji Herceg Novog – svaki od perioda imao je po nekog, ili nekoliko specifičnih likova koji su ušli u kolektivno pamćenje grada, pre svega zbog svojih specifičnih osobina, stavova ili ponašanja.

 

Može se reći da su oni u lokalnom konktestu u najmanju ruku kontroverzna pojava – dok jedan deo lokalnog stanovništva uviđa njihove jedinstvene vrednosti i originalnost, drugi ih se možda srame.

 

Upravo stoga, festival želi da istraži i revalorizuje ovaj važan deo kulturne istorije Herceg Novog, fokusirajući se na suštu originalnost, različitost, autentičnost i lucidnost novljanskih oriđinala – upravo vrednosti koje festival Sinestezija želi da komunicira svojim programom.

 

 

Tifani Rubi, Sinestezija Fest, Herceg Novi, 2011

Tifani Rubi, Sinestezija Fest, Herceg Novi

 

 

Akcenat festivala je na vizuelnim umetnicima. Uz podršku Erste Fondacije, festival Sinestezija će okupiti oko 20 crtača, muralista, ilustratora i autora iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Kosova.

 

Među najavljenim gostima su PekmezMed, Tifani Rubi i NinjaTiger iz Rijeke, Aorta Plus iz Tuzle, Mrge iz Skopja, Fuck New Rave, Fat Kid Beny, Kiborz i Weedzor iz Beograda, zatim Shuzan iz Sofije, lokalni predstavnici D Bend, Filip Roca, Nikola Ćurčin i drugi.

 

 

Paint Club, Sinestezija Fest, Herceg Novi, 2011

Paint Club, Sinestezija Fest, Herceg Novi

 

 

Ova grupa autora realizovaće niz kolaborativnih akcija tokom sedmodnevnog rezidencijalnog boravka – od iscrtavanja karaktera na totetima koji će biti postavljeni širom Starog grada do izrade nekoliko murala na zidovima i stepenicama Herceg Novog.

 

U galerijskom kontekstu biće upriličena i grupna izložba koja će okupiti radove svih prisutnih umetnika, uključujući i pobednika prvog regionalnog konkursa za dizajn karaktera, koji je objavljen u saradnji sa portalom Designed.rs i traje do 28. jula.

 

Jedan od centralnih događaja festivala je prvo crnogorsko Paint Club nacionalno takmičenje u crtanju, koje će biti održano 11. avgusta na tvrđavi Forte Mare. Paint Club takmičenja su do sada održana u Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Litvaniji i Latviji.

 

 

Filip Roca i Fat Kid Beny, Sinestezija Fest, Herceg Novi, 2011  Tifani Rubi, Sinestezija Fest, Herceg Novi

Filip Roca i Fat Kid Beny, Sinestezija Fest, Herceg Novi

 

 

Za učešće se mogu prijaviti timovi od po dva crtača (moraju biti državljani CG) koji će tokom ograničenog vremenskog perioda markerima iscrtavati zadati prazan format. Takmičenje 6 timova pratiće i glavni muzički događaj festivala, party u kome će učestvovati Who See i 2BeatOrNot2Beat iz Herceg Novog, A Skitzo/DJ Ahmaad iz Sarajeva i drugi.

 

Posetioce Herceg Novog i festivala Sinestezija očekuje i bogat prateći program urbanih intervencija, radionica, video projekcija, fotografskih izložbi ili iznenadnih koncerata na neobičnim lokacijama.

 

Među partnerima festivala su Dis-patch produkcija (ujedno i ko-producent festivala), berlinska Pictoplasma, regionalni MTV, Cicak Akustik, Dečiji dom "Mladost" iz Bijele, Herceg Fest, Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda, platforma za dečiju kreativnost KidsPatch, Belgrade Raw i Super Size She, a podršku pored Erste Fondacije pružaju Opština i Turistička organizacija Herceg Novog, kao i Agencija za izgradnju HN.

 

 

Sinestezija Festival, Herceg Novi, 2011, CG

Sinestezija Festival, Herceg Novi, CG, 2011

 

 

Najveći deo programa održaće se na otvorenom, a festivalski program je besplatan (sa izuzetkom centralne žurke 11. avgusta).

Pratite festival Sinestezija na Twitteru i Facebooku kako bi se pravovremeno informisali o programu. Uskoro će biti predstavljen i kompletan sajt sa rasporedom programa po danima. Prvi festival Sinestezija trebalo bi da bude početni korak u izgradnji platforme koja bi tokom cele godine realizovala istraživačke, edukativne i umetničke programe na području Boke Kotorske.