Home

VESTI

Pikasova dela do 15. aprila u Beogradu

No Comments Kultura

Pikasova dela do 15. aprila u BeograduDela Pabla Pikasa izrađena od keramike, srebra i zlata izložena u Beogradu. Izložba u preuređenom prostoru bivše fabrike "Beko", biće otvorena do 15. aprila.

Izložba španskog umetnika Pabla Pikasa "Na Azurnoj obali" otvorena je u Beogradu, a publici su predstavljena manje izlagana dela tog umetnika izrađena od keramike, srebra i zlata.

 

U preuređenom prostoru bivše fabrike "Beko" postavljeno je oko 100 predmeta, među kojima su tri medaljona od zlata, tri tanjira od srebra, oko 20 plakata i Piksasovi radovi rađeni u keramici.

Među izloženim predmetima nalazi se i plakat koji je Pikaso radio za jugoslovenski film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je otvarajući izložbu da je ona organizovana zahvaljujući privatnoj inicijativi.

 

 

Pikasova dela do 15. aprila u Beogradu
Pikasova dela do 15. aprila u Beogradu
 

"Države koje sjajno sarađuju kao Španija i Srbija ne stižu dovoljno da razmene iskustva, ali je zato tu privatna inicijativa", istakao je Marković.

Ambasador Španije Arturo Laklaustra Beltran rekao je da izložba ima poseban značaj zbog velikog broja izloženih eksponata koji predstavljaju manje poznatu stranu Pikasovog stvaralaštva.

"Iako izloženi predmeti nisu pravog likovnog karaktera, oni nose obeležja po kojima je Pikaso poznat u svetu, a to je njegova usredsređenost na čoveka", naveo je ambasador.

Beltran je rekao da se Pikaso, bez obzira na tehniku koju je koristio, dokazao kao značajna ličnost i univerzalni umetnik u celom svetu.

Direktor Instituta "Servantes" Antonio Lazaro Gozalo rekao je da je Pikaso počeo da se bavi keramikom kada je došao u Valori na Azurnoj obali, gradić koji je u Rimsko doba bio poznat po keramici.

Gozalo je rekao da je Pikaso u tom periodu života izradio više od 4.000 predmeta u keramici, kao i značajan broj radova u bronzi i dve freske pod nazivom "Rat i mir".

 

 

Pikasova dela do 15. aprila u Beogradu
Pikasova dela do 15. aprila u Beogradu

Gozalo je dodao da je istovremeno kada i u Beogradu, u Španiji, u Madridu otvorena izložba 66 grafika Pabla Pikasa.

Izložba "Na Azurnoj obali" u Beogradu gostuje zahvaljujući slovenačkoj galeriji "Deva Puri" koja je organizovala i postavku "Božanstveni svetovi" Salvadora Dalija 2010. godine u Muzeju istorije Jugoslavije.

Izložena su dela koja su prikupljena iz tri privatne kolekcije u Francuskoj. Ti eksponati su prvo bili izloženi na Bledu, prošle godine, a posle Beograda biće preseljeni u Dubrovnik.

Izložba će biti otvorena do 15. aprila, svakog radnog dana osim ponedeljka.

 
 

 

 

Izvor:
RTS