Home

VESTI

Otvoren Mikser 2010.

No Comments Kultura

Otvoren Mikser 2010.Mikser festival otvoren je u Silosima Žitomlina na donjem Dorćolu uz projekciju filma Igora i Marka Stoimenova “Novo vreme” o jugoslovenskoj rock sceni osamdesetih.

U muzičkom programu nastupili Horkestar, Svi na pod, Mistake Mistake, DJ duo iz Slovenije Ichisan & Nakova.

Galerija 12, predvođena Dorijanom Kolundžijom I Mitrom Marinovićem, po prvi put je izvela mapiranje velikih arhitekturalnih celina pomoću projektora velike snage, tako su Silosi na obali Dunava predstavljali “platno” na kome su se vrtele spektakularne scene,od zupčanika industrijskih mašina do stripovanih tetovaža grupe E++.

 

Mikser festival je ambiciozno zamišljen kao regionalni festival kreativnosti i inovativnosti sa jedinstvenim “miksom” sadržaja, koji promoviše Beograd i Balkan kao novi razvojni epicentar ovog dela Evrope. Festival se  održava na teritoriji industrijskog pogona Žitomlina na donjem Dorćolu u periodu od 25. do 29. maja. Festivalski program predstaviće više stotina učesnika u nekoliko programskih celina.
 
 
"Novo vreme" na Mikser festivalu
"Novo vreme" na Mikser festivalu
 
 
U Art zoni u Silosima predstaviće se 75 umetnika iz Srbij i inostrastva u četiri selekcije: Mikserovoj, selekciji galerije O3on, časopisa Kvart pod nazivom “Uključujem” i izboru iz kolekcije Telenor fondacije. Selektor Art zone, Mihael Milunović kaže da je ovo verovatno najveća izložba umetnosti organizovana u poslednje vreme u Beogradu.

Talent zona će predstaviti radove 72 dizajnera, kroz izložbe Ghost Project i Young Serbian Designers. Sada već tradicionalna platforma za predstavljeanje domaćeg dizajna, ove godine je nadrasla granice Srbije i predstaviće radove dizajnera sa čitavog Balkana: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Albanije, a Young Serbian Designers selekcija, posle uspešnog nastupa na najznačajnijem svetskom sajmu nameštaja  u Milanu, predstavlja svoje radove beogradskoj publici.

 
 

"Svi na pod" na Mikser festivalu
"Svi na pod" na Mikser festivalu
 
 
U Expo zoni, predstavlja se 61 izlagač. Komercijalni izlagači, kao i prošle godine, predstaviće najnovije kolekcije svojih proizvoda. U partnerskoj zoni, veliki broj beogradskih kreativnih studija će imati svoj “radni punkt” gde će moći da promovišu svoj rad i direktno komuniciraju sa posetiocima, pa čak i potencijalnim klijentima.

U Zoni edukacije na 3. spratu Expo zgrade će biti predstavljeno 23 visoke škole iz Srbije i regiona gde se obrazuju nove generacije kreativaca raznih profila. Edukaciona zona obuhvata preko 20 izložbi koje su nastale u različitim arhitektonskim, dizajnerskim, filmskim i modnim školama i univerzitetima Jugoistočne Evrope.

Kontakt zona na 4. spratu Expo zone će biti mesto na kome će se održavati predavanja, debate i okrugli stolovi u kojima učestvuje 68 predavača i diskutanata. Medju njima se pojavljuju Konstantin Grcic, svetski poznati dizajner, Reiner de Graaf iz svetski poznatog arhitektonskog think/tanka AMO iz Rotterdama, Douglas Tompkins, konzervacionista i ekolog koji se bavi spasavanjem južnoameričkih prašuma, kao i niz istaknutih domaćih stručnjaka i političara, koji će sa stranim gostima razgovati o različitim sociološkim fenomenima, ekološkim problemima, razvoju kreativne industrije it.

Eko zone obuhvata nekoliko punktova na lokaciji Žitomlina: od “komada čiste Srbije” i regrutnog punkta kampanje “Očistimo Srbiju” realizovanog u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i eko instalacije realizovane sa UNDP-jem, do broda Argus, ukotvljenog iza Silosa, na kome će se četiri dana odvijati različita predavanja i debate sa temom ekologije.

Posebno iznenađenje ove godine je otvoreni, “interaktivni bioskop”, smešten između Silosa i Magacina, u kome će se prikazivati dokumentarni filmovi o kreativnoj industriji, najzapaženiji niskobudžetni filmovi sa novosadskog festivala Cinema City i selekcija sa festivala BelDocs, a poslednje veče, 29. maja, biće održana Pecha Kucha Night.