Home

VESTI

Otvaranje prve beogradske Ulične galerije

No Comments Kultura

Otvaranje prve beogradske Ulične galerije“Pravo na gradje mnogo više nego individualna sloboda da koristimo urbane resurse, to je pravo da promenimo sebe tako što menjamo grad prema svojim željama.” David Harvey

Napušteni i ruinirani prolaz u samom centru grada, kod Bezistana, postao je prva beogradska Ulična galerija. Ovo je prvi takav projekat u Srbiji po svom fizičkom karakteru iskorišćenja javnog prostora za galerijsku postavku. 

 

Galerija se nalazi u neposrednoj blizini Bezistana, Terazije br. 27, u pešačkom prolazu između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice.

Program galerije sastojaće se od dela angažovane umetnosti koja se bavi pitanjima od ključnog značaja za društvo. Jedna od njegovih bitnih karakteristika je to što će biti otvoren za mlade i neafirmisane umetnike.

 

 

 Otvaranje prve beogradske Ulične galerije

Otvaranje prve beogradske Ulične galerije

 

Izmeštanjem umetnosti u javni prostor njena dostupnost proširena je na veliki broj ljudi, što je posebno bitno za teme koje su tradicionalno ignorisane i praktično nevidljive u društvu, a čiju pravu meru umetnik najbolje može osetiti i preneti posetiocima. Javni prostor tako dobija novu funkciju, umetnici mesto za izlaganje, grad novi centar kulture, a posetioci i prolaznicipriliku da uživaju u umetnosti u ovom nesvakidašnjem prostoru.

Odlukom Veća opštine Stari grad i ugovorom kojim su regulisani odnosi između opštine i udruženja Mikro Art ovaj prostor ustupljen je za potrebe organizovanja održive ulične galerijske postavke na tri godine, sa mogućnošću produženja. Opština Stari grad se obavezala da će prethodno izvršiti rekonstrukciju prostora po arhitektonskom projektu arh. Ive Čukić.

Ovaj projekat specifičan je i po uspostavljanju neophodne saradnje izmedju institucija i građanskih udruženja čime je napravljen model za buduće ustupanje sličnih prostora za umetničku produkciju, a u čemu veliku zahvalnost dugujemo Kancelariji za mlade grada Beograda.

Pored opštine Stari grad, projekat su podržali Telekom Srbija, Agencija za poslovne prostore grada Beograda, Grad Beograd i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

 Otvaranje prve beogradske Ulične galerije

O izložbi: POKAZNE VEŽBE IZ ROTACIJA, TELA I PROSTORA
Ulična galerija, Terazije 27, Beograd
Otvaranje izložbe petak 20.04.2012. 20 časova

Koliko nas daleko u percepciji odnosa telo-prostor može odvesti rotacija perspektive? Da li eventualni novi zaključci jesu posledica vizuelne zablude ili još neotkrivenog aspekta tih izmenjenih odnosa?

Dakle, rotacija kao analitički zahvat koji će nam obezbediti novu vizuru spram odnosa telo-prostor biće u funkciji ekspanzije naših semantičkih horizonata. Ove pokazne vežbe su svedočanstvo o pokušajima da se otkrije nova estetika i funkcija ženskog tela posmatrana kroz predodređenost i uslovljenost prostornim okruženjem, kao i kroz težnju da se ta predodređenost i uslovljenost prevaziđe.

Danilo Lučić je rođen 1984. godine u Beogradu. Osnovne i master studije je završio na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za srpsku književnost.

Svojevremeno se bavio novinarstvom i pisao za nekoliko studentskih časopisa i dnevnih listova. Do sada je u periodici objavljivao svoje pesme, priče i eseje, a književne prikaze je objavljivao na internet portalima Popboks i Male novine (Pančevo). Bavi se pisanjem, analognom fotografijom i organizovanjem pesničkih večeri ARGH!