Home

VESTI

Otvaranje izložbe fotografija Eric Emo

No Comments Kultura

Otvaranje izložbe fotografija Eric EmoIzložbu „Igra drugog lica“ čini četrdesetak fotografija koje je snimio pariski umetnik Erik Emo po narudžbini muzeja Roden i Burdel. Prilikom fotografisanja, njegov pogled na izložene artefakte bio je prilično nekonvencionalan.

 

Njegov posao sastojao se u fotografisanju natpisa na muzejskim skulpturama i obima koji oni zauzimaju. Okrećući ove predmete u rukama, Erik Erno je otkrio njihovo drugo, skriveno lice, naličje dekora i video ih iznutra.

 

Malo po malo, zabeležio je unutrašnjost tih predmeta koja na snimcima predstavlja negativ skulpture, na kojem se nalazi srž materije, realnost vidljivog, intima vajarevog stvaralaštva.

 

Erik Emo je rođen 1953. godine, živi i radi u Parizu.
Samostalne izložbe: Ljubljana, Maribor, Pariz, Lion, Brisel, Džakarta, Bazel, Kopenhagen, Solun. Mnogobrojne kolektivne izložbe po svetu.
Njegove fotografije nalaze se u javnim zbirkama Petit Palais-a u Parizu, Muzeja Roden, Artoteke u Lionu i Nantu, Muzeja savremene umetnosti u Solunu, FRAC regiona Loare… Dobitnik je nagrade Leonardo da Vinči 1988. godine.

Iz kataloga izložbe Erika Emoa

OGIST RODEN I FOTOGRAFIJA

„Već od 1880, Roden je shvatio koliko je fotografija moćna alatka za upoznavanje njegovog dela. Iako je autor prema njima veoma zahtevan, svaki od fotografa prilazi njegovim delima na svojstven način, obogaćujući time pogled na umetnikove skulpture. Pored estetskog, treba dodati i praktični aspekat ovog fotografisanja: prilikom mnogobrojnih izložbi krajem 19. veka, fotografi prikazuju, po želji umetnika, i dela koja nije mogao da pozajmi; kao sastavni deo albuma koji odlazi u prodaju, ove fotografije daju prikaz celokupnog umetnikovog dela. Bodmer, Freler, Panelije su fotografi koji će redom odlaziti u atelje u kojem se nalaze mermerne skulpture.

 

Zatim će doći Ežen Drije 1896, pa Žan-Ernest Biloz 1903. godine. Fotograf nastanjen u blizini Škole lepih umetnosti daće muzeološki prikaz Rodenovog dela, dok je Drije ponudio poetičniju sliku. Roden će posle toga proširiti polje fotografskog istraživanja: njegova dela fotografisaće Edvard Stajhen, Stefen Havajs, Henri Kols i Kobern, svi proizašli iz piktorijalizma, prvog estetskog pokreta u fotografiji. Oni će veoma raznovrsno tumačiti njegova vajarska dela tokom prvih godina 20. veka. Rodenov muzej nastaviće ovo istraživanje pozivajući umetnike kao što je Erik Emo da na svoj način protumače Rodenove gipsane, mermerne i bronzane figure.“

Elen Pine, rukovodilac odeljenja za istraživanje i arhivsku građu i naučni rukovodilac zbirke fotografija Rodenovog muzeja u Parizu

 

 

 Otvaranje izložbe fotografija Eric Emo

Otvaranje izložbe fotografija Eric Emo

 

 

ANTOAN BURDEL I FOTOGRAFIJA

„Antoan Burdel (1861-1929) se veoma brzo zainteresovao za fotografiju. Burdelov muzej poseduje izuzetnu zbirku negativa i fotografija koje svedoče o umetnikovom životu i profesionalnoj aktivnosti. Često je pozirao uz svoje delo kako bi mu dodao na značaju. Mnogi fotografi kao što su Rosman, Drie, Suže ili Anri Manuel potrudili su se da učine njegova dela besmrtnim, počev od umetnikovih prvih razmišljanja u ateljeu, pa sve do njihovog izlaganja u javnosti.

 

Burdelu je uostalom toliko bilo stalo da njegova dela budu dobro predstavljena na fotografijama da je u svom radnom prostoru osnovao fotostudio u kojem su radili njegovi ljudi i koji su, pod njegovim direktivama, fotografisali njegova dela koja će kasnije biti objavljena. Neke od fotografija prikazuju vajara u toku procesa stvaranja (studije oko poziranja za Herkula strelca, Umirućeg kentaura u fazi izlivanja), no Erik Emo je uspeo da nas zainteresuje za drugu stranu gotovog dela, tako što nam ga prikazuje na zbunjujući ali ujedno i istraživački i osećajni način.“

Stefani Kantaruti, konzervatorka u Burdelovom muzeju, Pariz

 

 Igra drugog lica
Roden/Burdel/Emo
Izložba fotografija
12/06 – 1/09/2012
Otvaranje: utorak 12. jun 2012 – 19 sati u prisustvu umetnika
Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd
Radno vreme: utorak-petak: 12-18h, subota 10-15h