Home

VESTI

“Ožiljci slatkog raja”

No Comments Kultura

Knjiga o američkoj rok i bluz pevačici Janis Joplin "Ožiljci slatkog raja", autorke Elis Ekols koju je objavila izdavačka kuća "Red boks", biće predstavljena 13. oktobra u Studentskom kulturnom centru (SKC), saopšteno je iz SKC-a.

U saopštenju se navodi da će promocija knjige biti praćena fotografijama iz života Janis Joplin, a o vremenu pre i posle te popularne pevačice pričaće rok kritičari Pera Janjatović i Moma Rajin.

"Biografija Elis Ekols 'Ožiljci slatkog raja', jedna je od mnogih napisanih o Janis Joplin, u kojoj autorka koristi iste izvore kao i prethodni pisci (javna dokumenta, intervjue, priče porodice, prijatelja i saradnika), ali se fokusira na emotivnoj i humanoj strani te pevačice", piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da autorka nije ni previše blaga, ni preterano oštra, već da ona prosto iznosi život tragično preminule pevačice, ne svodeći je na žrtvu ili podižući u mitove.

 

 

 

 


Janis Joplin rođena je 19. januara 1943. godine u američkom gradiću Port Artur, kao Janis Lin Joplin.

U osamnaestoj godini je otišla od kuće i započela muzičku karijeru, pevajući po barovima u Hjustonu i Dalasu. Po završetku srednje škole upisala se na koledž, koji je napustila kada je 1963. godine otišla u Kaliforniju.

U Port Artur se vratila 1965. godina, kako bi sredila narušene odnose sa porodicom, ali već nakon nekoliko meseci odlazi u San Francisko gde se pridružila grupi Big Brother And The Holding Company.

Nakon Monterej pop festivala 1967. godine, kada je izvela pesmu "Ball And Chain", Janis je postala poznata u celoj Americi, a ubrzo je potpisala ugovor sa kompanijom "Mainstream records" i snimila svoj prvi album, nazvan kao i sama grupa. Otada je legenda, proslavljena svojim jedinstvenim glasom i interpretacijom.

Nakon toga bend potpisuje ugovor za jednu od najvećih diskografskih kompanija u Americi "Collumbia records' i 1968. godine snimaju album "Cheap Thrills", koji je odmah po objavljivanju dospeo na prvo mesto Billboardove liste albuma, a njegov tiraž je već u prvih mesec dana bio veći od milion kopija.

Krajem 1968. godine Janis napušta bend i započinje solo karijeru. Nastupa na Vudstoku i Art festivalu u Betelu, a sledeće godine formira svoj prateći bend, Cosmic blues, sa kojim snima svoj treći album.

Nakon izlaska albuma, Janis raspušta taj bend i formira novi Full Tilt Boogie Band sa kojim počinje snimanje četvrtog albuma "Pearl".

Janis Joplin je umrla 4. oktobra 1970. godine od prevelike količine heroina u "Landmark Motor" hotelu u Holivudu, a album "Pearl" je objavljen posthumno 1971. godine

 

 

 

 

Izvor:

MONDO