Home

VESTI

Nova iskra predstavlja: Open design now!

No Comments Kultura

Nova iskra predstavlja: Open design now!U subotu 12. maja sa početkom u 19 h, u Maloj sali Kolarca biće održan prvi javni edukativni program novo-osnovanog dizajn inkubatora Nova Iskra, koji se u svoj radni prostor u ulici Gavrila Principa u Beogradu useljava tokom juna meseca i zvanično počinje sa radom

 

Nova Iskra, budući centar za profesionalizaciju dizajnera iz domena industrijskog dizajna, početkom februara je raspisao konkurs za 18 budućih članova Designers Lab-a koji će činiti mladi kreativci iz domena dizajna nameštaja, enterijera i arhitekture, kao i nekoliko članova iz srodnih dizajn discip[lina.

 

Useljenje u radni prostor Nove Iskre u ulici Gavrila Principa 43 očekuje se krajem juna meseca, a završni radovi na opremanju prostora su u toku. Već je realizovan i pilot-projekat saradnje kreativnog sektora i industrije, kroz partnerstvo NI i kompanije Simpo-Šik iz Kuršumlije na izradi 24 radna stola u ograničenoj seriji, koje će koristiti upravo članovi Designers Lab-a i menadžment tima NI u svom radnom prostoru.

 

 

 Nova iskra predstavlja: Open design now!

Alice Mela

 

 
Pored aktivnog rada na razvoju partnerskih projekata između malih i srednih preduzeća i dizajnerskog sektora u cilju kreiranja autentičnih i inovativnih proizvoda domaćeg dizajna, Nova Iskra će za potrebe svojih članova ali i šire javnosti, predstavljati specijalne edukativne programe i gostovanja stručnjaka iz regiona i inostranstva, sa posebnim fokusom na nove tendencije u razvoju dizajna proizvoda, inovacijama na polju materijalnosti kao i kompletnu edukaciju mladih dizajnera kada su u pitanju procesi plasmana dizajna na tržište i u serijsku proizvodnju.

 

Programi će biti organizovani na nekoliko paralelnih nivoa – od radionica zatvorenog tipa za članove NI, preko učešća na festivalima i promotivnih aktivnosti, sve do javnih predavanja posvećenih značajnim temama iz domena dizajna i savremene kreativnosti. 

 

 

 Nova iskra predstavlja: Open design now!

Bas van Aabel

 

 

Prvi zvanični program ove nove dizajn platforme je javan, a u pitanju je gostovanje predstavnika vodećih holandskih organizacija iz domena dizajna i socijalnih inovacija – Waag Society i Premsela (Dutch Institute for Design and fashion) – kao i mlade industrijske dizajnerke Alice Mela, koje Nova Iskra predstavlja u subotu 12. maja u 19 časova u Maloj sali Kolarca, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije u Beogradu.

Fokus će biti na zajedničkom projektu ove dve organizacije OPEN DESIGN NOW!, publikaciji koja na jednom mestu okuplja članke, primere i iskustva iz najrazličitijih sfera dizajna – od dizajna proizvoda, grafičkog ili industrijskog dizajna, sve do korisničkih interfejsa, digitalne sfere ili čak nanotehnologija. Projekat u celini ispituje otvorene pristupe u sferi dizajna i načine na koji ne-dizajneri mogu uzeti učešća u razvoju i proizvodnji objekata koji su im potrebni.

 

Ovaj projekat je trenutno “53% otvoren” na sajtu www.opendesignnow.org, a 12.12.2012. kompletan sadržaj knjige biće na raspolaganju kao besplatan download, s obzirom da se svakih 25 dana na sajt projekta postavlja novi članak iz knjige.

 

 

 Nova iskra predstavlja: Open design now!

Alice Mela Works

 

 
Bas van Abel, koji će kao jedan od urednika knjige predstaviti ODN! projekat, kreativni je direktor Waag Society, nezavisne organizacije koja razvija kreativne tehnologije, proizvode i prototipove za socijalne inovacije kroz programe zdravstvene zaštite, programe u kulturnom i javnom sektoru i specijalne inicijative u obrazovnom sektoru.

 

Waag je takođe i pokretač holandske Creative Commons zajednice, a igra i ključnu ulogu u procesima koji afirmišu primenu Open Government, Open Data i Open City koncepata u Holandiji, koristeći veliko iskustvo više od 60 stalnih članova Waag tima koji okuplja ljude iz domena urbanizma, novih medija, tehnologije, razvoja proizvoda, dizajna, muzike, kulturne produkcije i šire.

Drugi gost Nove Iskre je indsutrijska dizajnerka Alice Mela iz Amsterdama, jedna je od vodećih mladih dizajnera koji u svom radu koriste open design metodologije, a pored toga je i aktivni korisnik amsterdamske FabLab laboratorije za prototipove, koju je osnovao Waag Society.

 

Ona će pored predstavljanja svojih projekata publiku upoznati sa svetom FabLab inovacija, co-working procesa i inicijativama za "demokratizaciju" procesa dizajna i inovacija. Koncept FabLab radionica pokrenuo je Institut za bitove i atome MIT Instituta, a danas je to mreža od preko 80 specijalizovanih radionica na svim kontinentima koje rade na principima open source tehnologija i posvećene su razvoju inovacija.

 

 

 Nova iskra predstavlja: Open design now!

Amsterdam Fab Lab at The Waag Society

 

 

Ulaz na predavanja je besplatan. Predstavljanje OPEN DESIGN NOW! realizuje se u saradnji sa Ambasadom Holandije u Beogradu, uz podršku Kolarčevog narodnog univerziteta. Naredni program NI biće održan tokom trajanja festivala Mikser, uz gostovanje dizajnerke Mie Cullin, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu.

PARTNERI PROJEKTA Nova Iskra: Opština Savski venac, Telekom Srbija i Erste Bank.