Home

VESTI

Nano-bloging umetnički projekat “Zašto ta boja?” u Mikseru

No Comments Kultura

Nano-bloging umetnički projekat "Zašto ta boja?" u MikseruPozivamo vas da nam se pridružite u utorak, 3. septembra u 19 časova u Mikser House-u (Karađorđeva 46) i prisustvujete poslednjem segmentu predstavljanja projekta “Chromapost”, Aleksandra Maćaševa.
  
Svi prisutni će imati priliku da učestvuju u stvaranju participatornog umetničkog dela na licu mesta i da svoje emocije ugrade uživo u kolaborativni rad.
  

“Chromapost”, nano-bloging umetnički projekat je prvi put predstavljen u Srbiji u vidu četiri celine u Mikser House-u (Karađorđeva 46) u terminima: 23, 27. i 30. avgusta i 3. septembar od 19 časova.

Kroz seriju predavanja autor Chromapost projekta se bavi bojom kao kulturnim fenomenom. Šta utiče na našu percepciju boje i kako?

Boja je jedan od najneuhvatljivijih aspekata vizuelne kulture oko čije su se sistematizacije oduvek lomila koplja i to studije boje čini izuzetno frustrirajućim. Sa druge strane otvara se uzbudljivo interpretativno polje gde je teško ostati ravnodušan. Nećete znati šta da kažete o nekoj boji, ali ćete sigurno reagovati.

Suština ovog projekta se može posmatrati kao sažimanje raspoloženja, osećanja i iskustva jednog dana u jednu informaciju: boju. Boja je jedan od najneuhvatljivijih aspekata vizuelne kulture oko čije su se sistematizacije oduvek lomila koplja. Možda nećete znati šta da kažete o nekoj boji, ali će vas originalnost ovog projekta naterati da na boju reagujete.

“Chromapost”, svojevrstan emotivni bojeni dnevnik se može transformisati u različite umetničke oblike. Tome u prilog govori i materijalizacija ove ideje u vidu 100 metara duge štampane instalacije u Njujorku. Za godinu dana koliko je bila izložena, postala je lokalna atrakcija, a 2012. je uključena je u “must see” dela “Armory Show”-a u izboru “Huffington Post”-a.

 

 

 Nano-bloging umetnički projekat "Zašto ta boja?" u Mikseru

Nano-bloging umetnički projekat "Zašto ta boja?" u Mikseru

 

 

"Brooklyn Industries" je u svojoj jesenjoj kolekciji za 2013. godinu lansirao "Chromapost" torbe, a pokrenuta je i “Chromapost” društvena mreža, gde korisnici imaju priliku da izraze emocije putem boje i kreiraju sopstvena umetnička dela.

Projekat će u Mikser House-u je predstavljen u okviru četiri celine: “Uticaji na percepciju boje sa aspekta kulture, tržišta, vizuelne komunikacije i ličnih sećanja”, “Uticaji na percepciju boje sa aspekta teorije boja i istorije umetnosti”, “Boja kao emocija i kompletan pregled Chromapost projekta”. Četvrti deo je rezervisan za stvaranje umetničkog dela na licu mesta. Svi posetioci će imati priliku da svoje emocije ugrade uživo u jedan kolaborativni rad.

Aleksandar Maćašev (1971.) je vizuelni umetnik koji deluje na poljima grafičkog i veb dizajna i savremene umetnosti. U okviru poslednjeg Mikser festivala izveden je njegov grafički "Čekajući sunce", koji je pretočen u mural.