Home

VESTI

“Na novom talasu”, Belef 2010

No Comments Kultura

Astral Projection u Novom SaduSlogan ovogodišnjeg BELEF-a došao nam je kao logično podsećanje na najsjajniji period kulturnog udara koji je obeležio osamdesete godine prošlog veka u Beogradu, ali i Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, pa i Skoplju i Podgorici.

 

Novi talas, ili novi val, stigao je „Paket aranžmanom“ sada daleke 1980. godine i pomerio državu koja je tada već bila na izmaku snaga, donevši novu energiju i kulturnu motivaciju.

 

Novi talas je i danas potpuno nov i donosi osveženje generacijama koje su stasale uz Orgazam, Disciplinu, Prljavo kazalište, Pankrte, Juru, Predina, jer ih podseća na najkreativniji period rock&roll scene bivše Jugoslavije, a mlađima koji su “novovalce” slušali samo na izlizanim kasetama starije braće, daje podstrek na kreaciju.

 

BELEF takođe spaja staro sa novim, budući da muzičko putovanje koje je obeležje ovogodišnjeg festivala traje i preko devedesetih, Obojenog Programa, Darkwood Dub-a, Žene Kese, Nežnog Dalibora, Nikad dosta i Kazne za uši, a zavšava se u novom milenijumu bendovima poput Petrola, Repetitora, Ola Horhe,  Popečitelja i Multietničke atrakcije. BELEF zato otvaramo koncertom Discipline kičme, pre kojeg nastupa flamenko ansambl “A mi aire” iz Španije (u saradnji sa Institutom “Cervantes”).

 

 
belef
"Na novom talasu", Belef 2010 
Filmski program „Otvoreni bioskop“ predstavlja se prvi put i donosi festivale iz regiona, kratkog metra, alternativnog, autorskog i dokumentarnog filma. Mladi i iskusni reditelji dobijaju šansu da se predstave beogradskoj publici, koja za ove programe neće plaćati ulaznice. U selekciji će se naći retrospektiva srpskog avangardnog i alternativnog filma, kao i filmovi zabranjeni bez zabrane, koje srpski distributeri nisu uvrstili u bioskopski repertoar. Slučajni i namerni posetioci Kalemegdana moći će da pogledaju filmove i saznaju koji festivali predstavljaju filmsko stvaralaštvo te vrste.

Vizuelni program BELEF-a obeležava „Bildetage“ iz Beča, odakle stižu mladi savremeni umetnici i  možda najviše od svega delo Vlade Veličkovića, „Zaustavljeni trenuci vremena“, najveća otvorena izložba na fasadi Doma Narodne skupštine. Svoj doprinos u okviru ovog programa daje i Koja svojim radovima koji će biti izloženi na Beogradskoj tvrđavi.

Scena BELEF-a ove godine je u pokretu. Kreće se od Knez Mihajlove, preko  Kalemegdana do Ušća. Njom dominiraju savremeni ples i teatar pokreta, čine je Međuprostor, Tri sestre, Paranoja šik, Rika u bloku, Balkan novi pokret, gostovanje atraktivnog muzičkog cirkusa iz Francuske „Urban rabbit“ (u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom i BEMUS – om), ali i modna revija posvećena osamdesetim (u saradnji sa Modnom agencijom „Click”).

Program BELEF-a 2010 možete naći na stranici BELEF.

 
 
belef
"Na novom talasu", Belef 2010 
 
 
 
BELEF – Beogradski letnji festival
PROGRAM BELEF 2010
„NA NOVOM TALASU“

Subota, 16.7. u 20h SVEČANO OTVARANJE BEOGRADSKOG LETNJEG FESTIVALA – BELEF 2010. „A MI AIRE“ flamenko ansambl iz Španije, uz vatromet, pre koncerta Discipline kičme (program u saradnji sa Institutom „Cervantes“)

Muzički   program  Belef  2010 ’’Na novom talasu’’

Petak   16.7.     Koja i Disciplina kitchme
Subota 17.7.     Zoran Predin (ex Lačni Franz, Slovenija) i predgrupa Kralj Čačka
Nedelja 18.7.     Nova scena  – Nikad dosta, Nežni Dalibor
Petak    23.7.     Električni orgazam
Subota  24.7.     Jura Stublić i Film
Nedelja  25.7.     Nova scena – Ola Horhe, Petrol, Repetitor
Petak    30.7.    Davorin Bogović (ex Prljavo kazalište) i predgrupe Hipnotized, Gang bangers
Subota  31.7.    Darkwood dub
Nedelja   1.8.     Nova scena – Repetitor, Popečitelji, Multietnička atrakcija
Petak     6.8.     Obojeni program
Subota   7.8.     Pankrti
Nedelja   8.8.     Nova scena –  Žene kese, Kazna za uši, Autopark, Zemlja gruva, Dj Balkan beats – Berlin – Nemačka,
(zatvaranje festivala ) 

 
 
Disciplina Kičme
Disciplina Kičme
 
 
Filmski program
„Otvoreni bioskop“projekat Darka Štetina, festival festivala iz regiona kratkog, autorskog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma,filmovi .Kratkofil-Banja Luka, Manaki –Makedonija, Zagreb doks, Moltovunski filmski festival, Balkanima-Beograd, Grosman-Slovenija, Treš film- Varaždin. Filmovi o novom talasu. Kinoteka-igrani filmovi, filmski žurnal.

Program će se održavati radnim danima, od ponedeljka do četvrtka, od 19. jula do 5. avgusta.

Tribine o novom talasu

Vizuelni program Belef  2010.

Ugo Dossi izložba, Italija – Nemačka„Bildetage“ young art from Viena, izložbe mladih savremenih umetnika iz Beča, Austrija.Instalacija “Zaustavljeni trenuci vremena“ Vlade Veličkovića, na objektu fasade Doma Narodne skupštine,Grad galerijaSubota,

16.7. Koja – radovi na Beogradskoj tvrđavi

BRAART izložbe.

Scena Belef  2010

Subota, 31.7. Mariborski simfonijski orkestar mladih – Velika sala Kolaračeve zadužbine

Međuprostor-savremeni ples

Tri sestre- savremeni ples

Paranoja šik-savremeni ples

Rika u bloku

Balkan novi pokret

Modna revija „Osamdesete“ (u saradnji sa Modnom agencijom „Click“)

31.7 – 6.8. „Urban rabbit“, Francuska, muzički cirkus u saradnji sa Francuskim kulturnim centromi BEMUS – om, Ušće

Belef centar kao izvršni producent zadržava pravo izmene datuma i programa u slučaju potrebe.

 
 
 
 
Više informacija