Home

VESTI

Marina Abramović na Mikseru!

No Comments Kultura

Mikser„The Hero“, delo jedne od najznačajnijih svetskih umetnica današnjice, Marine Abramović, premijerno će biti prikazano regionalnoj publici na Mikser festivalu koji se održava u Beogradu od 25. do 29. maja.

Marina Abramović godinama unazad inspiraciju pronalazi upravo u nasleđu sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a delo „The Hero“ je u tom smislu izuzetno značajno jer je posvećeno sećanju na njenog oca, narodnog heroja. 

 

Rad je nastao 2001. godine, nakon očeve smrti, i govori o kolektivnoj istoriji naroda sa prostora nekadašnje Jugoslavije, što je osnovna tema ovogodišnje postavke Mikser festivala u programu vizuelnih umetnosti.

 

 

 Mikser

Mikser

Retrospektivna izložba Marine Abramović „The Artists is Present“ u njujorškom muzeju MoMA, jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja protekle decenije. Izložbu je posetilo više od 850.000 ljudi, što su mediji širom sveta proglasili fenomenom savremene umetnosti. Retrospektivа performansa pod istim nazivom, ali još uvek nepoznatog sadržaja, biće održana na jesen ove godine i u moskovskom centru za savremenu kulturu i umetnost „Garaža“.

Najpoznatija srpska umetnica svih vremena našla se u prošlogodišnjoj anketi magazina „Tajms“ među 100 najznačajnijih svetskih umetnika, dok će predstava „Život i smrt Marine Abramović” („The Life and Death of Marina Abramovic”), najavljena kao „biografija boginje performansa”, premijerno biti izvedena na Mančesterskom internacionalnom festivalu u julu ove godine. Uz slavnu umetnicu, iza ovog projekta stoje glumac Vilijam Defo, pevač Entoni Hegarti (iz benda „Antony and The Johnsons“) i reditelj Robert Vilson.

 

 

 Mikser

Mikser

Marina Abramović rođena je 1946. godine u Beogradu u partizanskoj porodici. Po završetku studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, svoju karijeru započinje početkom sedamdesetih godina među stvaraocima okupljenim oko galerije Studentskog kulturnog centra. U drugoj polovini iste decenije seli se u Amsterdam, a od 2005. godine živi u Njujorku.

Kao jedan od ključnih aktera pionirske generacije umetnika performansa, koju čine i  Brus Nojman, Vito Akonci i Kris Berden, Abramovićeva je ostvarila neke od najznačajnih radova u istoriji savremene umetnosti. Radovi Marine Abramović izlagani su u najznačajnijim institucijama savremene umetnosti u svetu, a nagrađena je Zlatnim lavom na Venecijanskom bijenalu 1997. godine za rad „Balkan barok“, dok 2003. prima nagradu „Besi“ (The Bessises)  za izložbu „House with the Ocean View“.

 

 

 Mikser

Mikser

 

MIKSER je multidisciplinarna, multikulturalna platforma koja se bavi afirmacijom kulturne industrije regiona i organizacijom najvećeg regionalnog festivala kreativnosti. MIKSER FESTIVAL se već tradicionalno odvija u poslednjoj nedelji maja u industrijskoj zoni fabrike „Žitomlin“ i njenih silosa na desnoj obali Dunava u donjem delu beogradskog naselja Dorćol.