Home

VESTI

La MaMa Teatar 13. septembra u DOB-u!

No Comments Kultura

La MaMa Teatar 13. septembra u DOB-u!Povodom osnivanja Studija – Laboratorije izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, čuveni njujorški avangardni teatar LaMaMa gostuje u Beogradu proslavljajući 50 godina svog postojanja.

   

La MaMa kantata predstavlja istoriju njujorške avangarde prikazanu kroz život jedne od njenih glavnih aktera Elen Stjuart. Kako nastaje avangarda?

   

“Nikada ne sumnjaj u sebe. Mama mi je uvek govorila – ti si sama na pustom ostrvu. Ako treba nešto da se uradi, to moraš sama. Šta god da sam želela da uradim, uvek sam verovala da postoji neki način – ja verujem u neočekivani način da se sve ostvari.” (Elen Stjuart)

 

Nakon predstave, 14. septembra umetnici će održati radionicu sa studentima FDU. Studio – Laboratorija izvođačkih umetnosti će u narednom periodu ostvarivati različite projekte koji podrazumevaju internacionalnu saradnju, seminare i radionice, kao i istraživačke projekte studenata FDU i Univerziteta umetnosti.

La MaMa teatar je osnovala legendarna Elen Stjuart 1961. u Njujorku. Njena vizija pozorišta koje podržava umetnike svih nacija i kultura i danas nastavlja da raste u Njujorku. La MaMa teatar je do danas predstavio više od 3,200 pozorišnih predstava i čini važan deo kulturnog života u Njujorku, ali i u celom svetu. LaMaMa godišnje producira 50-60 predstava, od kojih su većina svetske premijere i uključuju umetnike iz preko 70 zemalja. Dobitnici su preko 30 Obi nagrada, kao i mnogih drugih značajnih svetskih i američkih priznanja.

 

 

 La MaMa Teatar 13. septembra u DOB-u!

La MaMa Teatar 13. septembra u DOB-u!

 

 

LaMaMa pozorište je poznato po internacionalizaciji američke avangarde. Elen Stjuart je inicirala i podsticala kreativni rad mnogih interesantnih pozorišnih stvaralaca, poput Boba Vilsona, Tadeuša Kantora i mnogih drugih, a sa njom su sarađivali i srpski umetnici – Slobodanka Caca Aleksić, Ljubiša Ristić, Ivana Vujić, Sonja Vukićević.

Elizabet Svados je profesor na Tisch school of arts, Njujork. Komponuje, piše i režira više od 30 godina. Njena dela izvode se na Brodveju, off-Brodveju, u LaMaMa teatru, Bruklinskoj muzičkoj akademiji, Karnegi holu i brojnim drugim mestima širom sveta. Dobitnica je velikog broja nagrada, uključujići i 3 Obi nagrade, 5 nominacija za Tonija, Ford nagrade, kao i stipednije Gugenhajm.

 

Predstava "La MaMa kantata" // La MaMa Teatar, Njujork
Njujorška avangarda u Beogradu!
Četvrtak, 13. septembar 2012. u 20:00
Dom omladine Beograda//Amerikana
ULAZ JE SLOBODAN!