Home

VESTI

Küstendorf Film Festival

No Comments Kultura

 Drugi meÄ‘unarodni filmski festival Küstendorf Film Festival, održava se od 08. do 14. januara 2009. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji Rasta Film International i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Osnivač, programski selektor i direktor Festivala je proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica.

Kao i prošle godine, Festival je posvećen kako velikanima savremenog autorskog filma, tako i budućim filmskim stvaraocima. Filmski festival Kustendorf se predstavlja u pet programskih celina:

TAKMIÄŒARSKI PROGRAM FESTIVALA – Za nagradu Zlatno, Srebrno i Bronzano Jaje takmiče se filmovi studenata filmskih škola iz 17 zemalja: Velike Britanije, Gruzije, Grčke, Egipta, Italije, Japana, Kube, Meksika, Nemačke, Poljske, Rusije, SAD, Slovačke, Srbije, ÄŒeške Republike, Škotske i Španije.

RETROSPEKTIVA VELIKANA – Drugo izdanje Festivala posvetilo je retrospektivni program jednom od najznačajnijih autora današnjice Džimu Džarmušu. U ovom programu biće prikazani njegovi filmovi: ÄŒudnije od raja iz 1984. godine, Pod rukom zakona iz 1986. godine, Odavno mrtav iz 1995. godine i njegov poslednji film Slomljeno cveće iz 2005. godine.

 

SAVREMENE TENDENCIJE – Predstavlja neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, njihove autore i glumce, koji će svakodnevno voditi radionice sa studentima filmskih škola i akademija, nakon projekcija svojih filmova.

Ovogodišnji festival otvara film Emira Kusturice Maradona, zatim slede kanski pobednici Gomora italijanskog reditelja Matea Gornea, Glad britanskog reditelja Stivena Mekvina, Tulpan kazahstanskog reditelja Sergeja Dvorcevoja, Tri majmuna turskog reditelja Nurija Bilgea ÄŒejlana i najnoviji film Olivera Stona W.  

Internacionalni festival filma Kustendorf biće zatvoren specijalnom projekcijom otvaranja Letnjih olimpijskih igara 2008. u Pekingu u režiji Žang Jimoua.  

EVERGREEN – Podsetiće nas na jedan od najboljih filmova devedesetih godina Varljivo sunce, Nikite Mihalkova. TakoÄ‘e, u ovom delu programa će se naći film iz 2006. Ostrvo, Pavela Lungina.

MUZIÄŒKI PROGRAM
– Svake večeri, nakon projekcija i radionica, održavaće se koncerti brojnih muzičkih grupa i ansambala kao sto su Haydamaky iz Ukrajine, Natty Bo and Ska Cubano iz Velike Britanije,  La Mano Ajena iz ÄŒilea, Kokan Koki Dimuševski iz Makedonije i iz Srbije Stribor Kusturica i Trovači, Vrelo, Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra.

          
 
Festival će ugostiti pomenute autore i glumce te brojne studente filmskih škola iz celog sveta i druge eminentne goste iz sveta filma.

Više informacija na

www.kustendorf-filmandmusicfestival.org