Home

VESTI

Japanizam 2012

No Comments Kultura

Japanizam 2012“Japanizam” predstavlja jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop-kulturi, održaće se jubilarni peti od 05. do 08.  jula u Domu omladine Beograda, u organizaciji društva Sakurabana i ambasade Japana, i uz podršku grada Beograda.

Ovogodišnja tema naše nagradne izložbe radova, kao i celokupnog festivala, glasi "FANTASY" –  zmajevi i vilenjaci, vitezovi i ninđe, čarolije i supermoći, pirati i čudovišta, i sve ostalo što upotpunjuje japansku viziju fantastike.

 

Artist Alley je shoping zona gde možete naći unikatnu odeću, nakit i radove domaćih umetnika inspirisane Japanom. Štandove će takođe imati i izdavačke kuće koje se bave stripom ili temama vezanim za Japan, kao i gosti iz inostranstva, kod kojih možete nabaviti različitu anime i manga robu, inače teško dostupnu u Srbiji.

U Game Room-u možete isprobati najnovije gaming konzole, učestvovati na turniru u video igrama Soul Calibur V, Street Fighter i Tekken, kao i okušati sreću u Yu-Gi-Oh! i Magic: the Gathering kartičnim igrama. Takođe smo vam pripremili anime kviz, u kome možete staviti na probu svoje poznavanje kako popularnih tako i manje poznatih stripova i serija.

 

 

 Festival posvećen japanskoj pop-kulturi

Festival posvećen japanskoj pop-kulturi

 

Zanimljivi predavači će vam približiti karakterističan žanrovski fenomen poznat kao "Magical girl", a gost "Japanizma" je Rastko Ćirić, slavni ilustrator i profesor animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Projekcija kojom otvaramo ovogodišnji "Japanizam" je film "Berserk" iz 2011, rimejk slavne TV serije iz 90-tih koja, kao jedno od prvih ostvarenja koja su se pojavila sa srpskim titlom, posebno uživa kultni status upravo na našim prostorima, utičući na formiranje ukusa čutave generacije domaćih fanova. Pored novog "Berserka", prikazaćemo još dva bioskopska anime filma.

Ninđucu – borilačka veština kojom se služe ninđe – obavijena je velom misterije, i stoga se često javlja u brojnim ostvarenjima pop-kulture. Ove godine na "Japanizmu" s ponosom predstavljamo domaće sportiste koji su krenuli putem ninđi. Pored toga, na našim radionicama imaćete priliku da vidite i kako nastaje japanski manga strip, da naučite osnove origamija, da savladate pravila igre Go, i da isprobate veštinu iscrtavanja i rezanja papirnih figura. Od tribina, čekaju vas interaktivni susreti sa stručnjacima za tokijsku uličnu modu.

"Japanizam" će zatvoriti Cosplay, na kome ćete videti najrazličtije kostime inspirisane japanskim animiranim filmovima, serijama i igrama, kao i slušati popularnu japansku muziku. Poslednjeg dana, očekuju vas i nastupi brojnih domaćih talenata koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze u savremenom Japanu.