Home

VESTI

Izložba “VIĐENjA”

No Comments Kultura

Izložba "VIĐENjA" Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na otvaranje izložbe VIĐENjA u prostorijama art@art galerije Studentskog kulturnog centra u četvrtak, 03.juna u 19h.

Posle Skoplja (Makedonija) i Kosovske Mitrovice (Kosovo), izložba VIĐENjA stiže u Beograd! U pitanju je izložba fotografija studenata istorije umetnosti beogradskog, prištinskog (sedište u Kosovskoj Mitrovici) i skopskog Univerziteta koji su kroz fotografiju kao medij dali svoje kritičko viđenje umetnosti danas. 

 

Kritika ne mora da bude uvek u pisanoj formi. Kritika umetnosti može da bude umetnost za sebe – bila je ideja mlade autorke, Jelene Pavličić kada je prošle godine organizovala konkurs za izbor najboljih fotografija na temu: „Umetnost u prostoru/Umetnost i društvo“.

 

Na konkurs je pristiglo 120 radova iz Srbije i Makedonije. Žiri u sastavu Ivan Manojlović, diplomirani istoričar umetnosti (Muzej istorije Jugoslavije), Nela Tonković, diplomirani istoričar umetnosti i Jelena Pavličić, apsolventkinja istorije umetnosti i autorka izložbe dodelio je pohvalnice za najkreativnije kritike u formi fotografije.

 

 

 Izložba "VIĐENjA"

 Izložba "VIĐENjA"

 

 

Pohvaljeni su:
Jelena Ognjanović (Beograd) za fotografiju „Umetnost u vitrini“,
Lazara Marinković (Beograd) za fotografiju „The Set Up“ i
Dušan Savić (Beograd) za fotografiju „KV“

Pored ovih, na izložbi VIĐENjA izlaže još 10 autora najuspešnijih radova (ukupno 27)  po oceni žirija. VIĐENjA su premijerno predstavljena u Kosovskoj Mitrovici (10.-17.maj) odakle su preseljena u Skoplje (18.-25. maj) i uskoro Beograd (03.-14.jun).

Cilj VIĐENjA je da podstakne saradnju mladih istoričara umetnosti iz regiona i da VIĐENJE preraste u projekat koji će u godinama koje dolaze nastaviti da ispituje granice kritike umetnosti kreativno se izražavajući kroz fotografiju – svaka od fotografija postaje inspiracija za nova istraživanja datih tema i promišljanja Istorije umetnosti kao nauke i Fotografije kao kreativnog medija.

Fotografije sa izložbi u Kosovskoj Mitrovici i Skoplju nalaze se ovde .

Izložba VIĐENjA traje do 14.juna ove godine.