Home

VESTI

Izložba “POLET” – Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980.

No Comments Kultura

 Izložba "POLET" - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980.Izložba POLET vratiće vas u epohu u kojoj su Zastavini automobili putovali na Kilimandžaro, kada je Vinjak bio prestižno alkoholno piće, kad smo imali modernu i brzu železnicu i impresivnu tešku industriju!

  

Svedočanstvo o jugoslovenskom konzumerizmu na preko 150 lajtboksova! Advertajzing na Jugoslovenski način! Na izložbi POLET biće prikazane najrezenatativniji novinski oglasi objavljeni u nedeljniku „Ekonomska politika“ u periodu od 1969. do 1980. godine. U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom oslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije.
  

Nesvakidašnji spoj zapadnih tekovina oglašavanja, s jedne, i socijalistickog estetizma, s druge strane. Progresivna likovnost, duhovitost, visoki konceptualni dometi i lajfstajl u pokušaju!

Izložbu Polet podržao je NIS kao društveno odgovorna kompanija u okviru programa pod naziovom Kultura bez granica. Produkcija izložbe: studio Metaklinika. Autorski tim: studio Metaklinika, Mijat Lakicević, studio Petokraka. Partneri na projektu Kulturni Centar Beograd i Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

Otvaranje izložbe 27.marta će biti u okviru 4. međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

Nakon Beograda, uz podršku pokrovitelja izložbe NIS a.d., Polet se u maju seli u Novi Sad za Noć muzeja u Kulturni Centar Novog Sada. U toku su i pregovori o gostovanju izložbe u zemljama bivše Jugoslavije i Evrope.

 

 

  Izložba "POLET" - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980.

 Izložba "POLET" – Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980.

 

 

Studio Metaklinika o izložbi

Sa oglasima iz Ekonomske politike prvi put smo se susreli potpuno sliučajno. G-din Mijat Lakićević nam je doneo ovaj raritetan materijal da ga fotografišemo za potrebe njegove knjige “ISPRED VREMENA 1963- 1973. – sudbonosna decenija, uspon i pad srpskih liberala, uzroci i posledice, od tada do naših dana, kroz prizmu „Ekonomske politike“, novina kakvih više nema”. Danima smo prelistavali stare brojeve Ekonomske politike i polako postajali sve više zaintrigirani novinskim oglasima. Kako je listanje odmicalo sve više smo počeli da uviđamo nesvakidašnji vizuelni potencijal datih novinskih oglasa, njihov modernistički pristup, vizuelnu pročišćenost… i sve ostale vizuelne kvalitete koje nama lično nedostaju u današnjem vremenu.

Autori većine tih radova su grafički dizajneri, fotografi i slikari. Profesija  grafičkih dizajnera je suštinski bila ista ali je socijalni status dizajnera i njihov značaj bio znatno drugačiji. Grafički dizajneri su u to vreme imali status inženjera, ljudi koji rade neki komplikovan posao sa rapidografima i lenjirima, komuniciraju sa štamparijama na stručnom jeziku i studiozno se bave svojim poslom. U današnje vreme, u tranzicionom drustvu, u vremenu opšte digatalizacije, dizajneri više imaju ulogu sirotih dekoratera koji treba da ”zašećere” odeređeni sadržaj. Jedan od motiva rada na ovoj izložbi je i u ukazivanje na pozitivne i pomalo zaboravljene aspekte naše profesije.

 

O nedeljniku “Ekonomska politika”

Prvi broj nedeljnika "Ekonomska politika" (EP) izašao je 4. aprila 1952. godine. Rukovodstvo Jugoslavije uviđa probleme u funkcionisanju ekonomije i rešava da kroz odškrinuta vrata u ekonomiju jednopartijske države uvuče ekonomski liberalizam. Od tada "Ekonomska politika" postaje avangarda reformi i glasni zagovornik tržišne ekonomije. Stiče veliki ugled u zemlji, ali i van nje, posebno na zapadu. List na svom primeru dokazuje ozbiljnost stavova redakcije – prva se odriče državnih dotacija i izdržava na tržištu. Ne prodaje se na kioscima, ali je menadžment svakog preduzeća koje drži do sebe bio pretplaćen na EP. Znatan deo svojih prihoda  "Ekonomska politika" ostvaruje i od reklama. Godine 1969, kao jedan od prvih magazina u SFRJ EP prelazi na magazinski format i štampu u boji (korice i reklame).

U likovno-tehničkoj redakciji tada su radili Dušan Petričić, Tomislav Peternek, Predrag Koraksić Corax, Bora Kolarević, Branko Turin, Milan Janković, Vojislav Perović, Ranko Grubač, Jelena Jovanović, Nenad Krstić. Početkom dvehiljaditih “Ekonomska politika” se tiho ugasila.

Izložba POLET
Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969.-1980.

Kulturni centar Beograd, Likovna galerija i Podroom
27.mart-13.april 2013.
Svečano otvaranje izložbe –  Sreda 27. mart u 20h

www.poletproject.net

www.facebook.com/POLET.PROJECT