Home

VESTI

Igra slova i reči: Vizuelna poezija

No Comments Kultura

Igra slova i reči: Vizuelna poezija 2011Institut Servantes započinje novu sezonu kulturnih aktivnosti izložbom na kojoj će se, ni malo slučajno, istovremeno predstaviti umetnici iz Španije i Srbije.

 

Izložba, koja se svečano otvara u četvrtak u 19.00 u galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19) pokazuje pre svega odličnu saradnju i komunikaciju između umetnika iz dve zemlje, ali i talentovane umetnike koji spajaju u svojim radovima poeziju i vizuelnu umetnost. 

 

Izložba će biti otvorena do 11. septembra. Ulaz slobodan. 

 

Na izložbi koja nosi simboličan naziv „Vizuelno-poetska špansko-srpska sinergija“ predstaviće se 9 autora iz Španije i 9 autora iz Srbije koji se bave jednim specifičnim vidom umetničkog izražavanja: vizuelnom poezijom.

 

Naime, radi se o talentovanim umetnicima koji istovremeno pripadaju i Udruženju likovnih umetnika (ULUS) i Udruženju književnika. Oni spajaju reči, slova sa slikama i stvaraju novi oblik umetničkog izražavanja koji podseća na kolaž. Na taj način vešto, jednostavno i ubedljivo iskazuju svoje ideje i razmišljanja.

 

Teme koje obrađuju su raznovrsne poput sulude potrošnje u materijalnom svetu, filozofije Ničea, života… U razmatranju univerzalnih civilizacijskih problema koriste kombinaciju slova i slike, gde slova i reči  pored semantičke vrednosti dobijaju i likovnu, vizuelnu vrednost.

 

 

 Vizuelno-poetska špansko-srpska sinergija

Vizuelno-poetska špansko-srpska sinergija

 

 

Zanimljivo je da je izložba realizovana samostalnim angažovanjem umetnika iz Srbije i Španije koji su se sreli na prvom trijenalu proširenih medija koji se prošle godine održao u Srbiji. Umetnici koji su pokazali da umetnost ima jedan, jedinstven univerzalan jezik izabrali ni malo slučajno Institut Servantes za mesto izložbe. Po njihovom mišljenu, Institut Servantes je pravo mesto za zajedničku izložbu srpskih i španskih umetnika.

Na izložbi će biti predstavljeni sledeći srpski autori: Dejan Bogojević, Tatjana Cvejin, Dragana Nešić, Miroljub Todorović, Dobrica Kamperelić, Andrej Tišma, Aleksandar Jovanović, Ružica Mitrović i M.F. Filimir. Pored njih predstaviće se i njihove španske kolege: Anheles Sagues, Sesar Reglero, Edu Barbero, Francesc Fores, Isabel Hover, Migel Agudo Orosko, Nurija Estopa, Pedro Alba i Serhi Kinonero.

Koreni vizuelne poezije potiču iz antičkog vremena, a poseban razvoj ovaj jedinstven vid umetnosti doživljava 50-tih i 60-tih godina prošlog veka. U vizuelnoj pesmi kombinacija reči i slika daju novo, jedinstveno značenje i celokupna slika ima svoj smisao.Vizuelna pozija je izraziti i osobeni vid internacionalnog jezika umetnosti, pokušaj svojevrsnog prožimanja poetskog i likovnog jezika.