Home

VESTI

Foto sajam, 8-10. jun 2012. KC Rex

No Comments Kultura

Foto sajam, 8-10. jun 2012. KC RexFoto-sajam je trodnevni događaj posvećen afirmaciji fotografije kao umetničkog objekta, a najpre štampane fotografije i foto-knjige.

 

Kroz prodajnu izložbu izabranih autora iz Srbije, ad-hoc biblioteku i predavanje o samoizdavanju foto-knjiga i druge prezentacije, publika će imati priliku da se upozna sa radovima različitih fotografa mlađe generacije, a stručna javnost da se poveže oko ideje da štampana fotografija, paralelno sa digitalnom, zauzima značajno mesto u savremenoj fotografskoj praksi.
 

1. dan: Otvaranje izložbe

19:00
Otvaranje prodajne izložbe (selekcija autora i radova: belgrade raw) i prezentacija celog sajma.

Opis:
Cilj izložbe je da predstavi selekciju radova lokalnih fotografa, u izboru članova Belgrade Raw kolektiva i omogući zainteresovanim posetiocima da, po povoljnim cenama, kupe ove vrhunski odštampane i opremljene fotografije.

 

 

 Foto sajam, 8-10. jun 2012. KC Rex

Foto sajam Darko Stanimirovic

 

 
2. dan: Biblioteka Fotografije

14:30-16:00
Predstavljanje projekata samizdat foto-izdavaštva iz regiona

16:30-17:30
Predavanje Darka Stanimirovića o foto-knjigama kao umetničkom objektu i mogućnostima i izazovima izrade sopstvene foto-knjige.

Opis predavanja:
Paralelno sa trendom masovne digitalne produkcije i konzumiranja fotografije na ekranu, u poslednjoj dekadi je procvetalo tržište fotografskih knjiga, naročito bibliofilskog izdanja. Često ručno izrađene, u malim tiražima i specijalno opremljene, foto-knjige su postale idealno sredstvo izražavanja mnogih, a u isto vreme i vrlo tražen kolekcionarski objekat. Predavanje će obuhvatiti pojam foto-knjige, prezentaciju odabranih primera i kratak pregled procesa pravljenja sopstvene knjige.

CEO DAN (13-21)
Ad-hoc biblioteka foto-knjiga

O projektu Ad-hoc biblioteke
Iz  privatnih kolekcija autora i prijatelja projekta, na licu mesta će se oformiti  biblioteka fotografskih monografija, koje će svim posetiocima biti na raspolaganju. Za razliku od ostalih vizuelnih umetnosti, u kojima monografija služi da se reprodukcije dela predstave i time delimično prevaziđe problem malobrojnosti originala, u fotografiji je ona vrlo često sam vrhunac rada jednog umetnika. To je čini, naročito u sredini siromašnoj kvalitetnim i relevantnim izložbama, kakva je Srbija, neizostavnim, ali nažalost nepostojećim osloncem za formiranje fotografa.

U Beogradu, i pored sve šireg interesovanja javnosti za fotografiju, ne postoji javnosti dostupna biblioteka snabdevena značajnim delima fotografske umetnosti u formi monografija. Projekat „Ad-hoc Biblioteka foto-monografija“ je pokušaj da se demonstrira koliko bi takva biblioteka značila gradu i ljudima zainteresovanim za fotografiju u njemu. Dugoročni cilj ovog projekta je da, ukazujući na nedostatak ove biblioteke, pokuša da pribavi podršku i sredstva za njeno formiranje.

Ceo dan:
Nekoliko odeljaka u prostoru sa postavkama manjih projekata (izložba trampa – Luka Knezevic Strika, Belgrade Raw fotografije…)

 

 Foto sajam, 8-10. jun 2012. KC Rex

Foto sajam Luka Knezevic Strika

 

 

3. dan: Foto-bazar

12:00-15:30
Bazar u organizaciji Remont-a

Opis bazara:
Foto bazar je dan koji je ustanovljen na obostranu radost i korist umetnika i ljubitelja umetničke fotografije. Po svojoj prirodi fotografija je ekspresivan, uzbudljiv, dinamičan ali i ekonomičan i lako dostupan umetnički medij. Tog dana  se mogu pregledati foto opusi nekih od naših etabliranih savremenih umetnika i mogu se odabrati i pazariti fotografije po vrlo povoljnim cenama (od 100 do par hiljada dinara).

Prvi Foto bazar organizovan je 31. marta ove godine i naišao je na odličan odziv među beogradskom publikom. Svako ko je tog dana svratio u Remont nije izašao praznih ruku!