Home

VESTI

Exit Through The Glory Hole

No Comments Kultura

Exit Through The Glory HoleU kultnoj berlinskoj galeriji Neurotitan, od 7. do 24. juna biće predstavljena grupna izložba pet beogradskih autora pod nazivom EXIT THROUGH THE GLORY HOLE: Pervert's Guide to Belgrade's Graphic Underground, na inicijativu i u produkciji kolektiva Dis-patch.

 

Dobrotvorni mini-festival sa ciljem sakupljanja novca za putne troškove do Berlina održaće se u petak 25. maja na brodu 20.44
 

Tokom perioda od tri nedelje tokom juna meseca, u berlinskoj galeriji sa dvadesetogodišnjom tradicijom bavljenja alternativnim umetničkim tendencijama, po prvi put će se predstaviti grupa od pet beogradskih autora: EmaEmaEma, Fat Kid Beny, Fuck New Rave, Weedzor i Д.Л.Т. Iako svi pozvani umetnici imaju dugačku "istoriju" delovanja u okvirima lokalnih "street art" pokreta i subkultura, jedna od glavnih ciljeva izložbe i namera kustosa Relje Bobića (ispred Dis-patch kolektiva) je da se njihov rad sagleda u jednom novom kontekstu, kao i da se autorima pruži prilika da sarađuju i razviju site-specific radove specijalno za ovaj projekat.

 

Umetničke vrednosti njihovih individualnih opusa odavno prevazilaze klasično shvatanje i vrednovanje polja "ulične" umetnosti, dok ovaj žanr za ove autore nema značaj pukog vizuelnog stila ili manirizma, već mnogo dublju pripadnost (sub)kulturi i izbor izvesnog načina života i modaliteta bavljenja umetničkim radom.

 

 

 Exit Through The Glory Hole

Fuck New Rave

 

 
Stoga diskutabilna etiketa "street art", koju većina autora iz tog domena čita i intrepretitra na sopstveni način, za ovu grupnu izložbu kao celinu nije suštinski relevatna kategorija. Ispituje se pokušaj da se poruši uvreženo mišljenje da ukoliko, kao autor, pripadate ovoj sferi umetničkog delovanja vaši radovi i umetnički doseg neizbežno imaju ograničenu vrednost, efemerniju poruku, uticaj ili težinu. Pet izabranih autora će imati priliku da u relevatnom galerijskom prostoru predstave radove, postavke, ambijente i intervencije koji predstavljaju specifične preseke njihovih estetika, izabranih tehnika, inspiracija i specifičnog umetničkog iskustva koje je strano većini "klasično obrazovanih" vizuelnih umetnika.

 

U tom procesu, oni će se berlinskoj publici prikazati kao Autori u punom smislu te reči, prevazilazeći nepotrebne etikete koji bi njihov rad smestili u domen bilo kog arbitrarnog žanra. Njihovo bogato iskustvo crtanja i stvaranja na otvorenom i uz upotrebu različitih tehnika biće neizbežno upisano u izgled postavke Exit Through the Glory Hole, i doprineti njenom živopisnom sklopu. Istovremeno, izložba će ponuditi i uverljiv uvid u neke od najzanimljivijih beogradskih autora mlađe genracije, čiji se radovi slobodno kreću žanrovima i tehnikama, uglavnom sasvim izvan "zvaničnog" sistema koje prati lokalna scena vizuelnih umetnosti.

 

 

 Exit Through The Glory Hole

Exit Through The Glory Hole

 

 

Pored više nego očiglednih referenci koje se međusobno prožimaju kroz naslov i podnaslov izložbe  – na umetničku ikonu Banksy-a, neurotičnog mislioca Slavoja Žižeka i određene forme pornografskog stvaralaštva – ova izložba će i za same autore biti svojevrstan "izlaz" i iskorak u nove vidove (zajedničkog) delovanja. Petoro autora koji će biti predstavljeni i isotvremeno raditi na zajedničkim radovima, po prvi put izlažu u ovakvom sastavu, u inostranoj galeriji sa dugom tradicijom predstavljanja umetničkih formi koje su relevatne i za njihove lične izraze.

 

Sama izložba imaće izražen site-specific i work-in-progress karakter, s obzirom da će je činiti kombinacija prethodno realizovanih radova, printova i elemenata štampanih specijalno za ovu priliku, kao i intervencija u samoj galeriji, na zidovima i podovima, kroz koje će se prožimati radovi petoro autora kao i njihove zajedničke spontane intervencije koje će nastajati na licu mesta.

 

 

 Exit Through The Glory Hole

DLT 1

 

 
Finansijska održivost jednog ovakvog projekta takođe je bitan aspekt koji kolektiv Dis-patch ističe kao producent izložbe. Kao što je bio slučaj i sa prethodnom izložbom posevećenom kanadskom izdavaču Constellation, organizator ne želi da se obraća institucijama Beograda ili Srbije za podršku ovakvog projekta, već rađe istražuje nove modele finansijske održivosti i partnerstava na nivou sličnih DIY projekata i akcija.

 

Stoga će u petak 25. maja biti održan i 12-časovni mini-festival na kome će učešće uzeti skoro 20 beogradskih muzičara i DJeva, a sve to u cilju sakupljanja novca za pokrivanje troškova transporta radova i umetnika do Berlina. Početak je zakazan za 18 h, kraj za 06 h narednog dana, dok vam "preporučena donacija" od 200 RSD obezbeđuje pečat sa kojim imate pravo da tokom čitavog trajanja događaja (ukupno 12 sati) bilo kada posetite brod 20/44. Učestvuju: Pavle Popov, Lukatoyboy, Felony Flats, Stangkliczky, Nikola Zmajević, DJ Moodswinger, Jung B, Thinker, mrNANA, 33-10-3402, Steve Whisper Jr, George Michael Jackson, DJ Ewox, Jackie Dagger, Piece of Shh…, Jan Nemeček i Fat Kid Beny.

 

 

 Exit Through The Glory Hole

Neurotitan gallery Shop

 

 

Smeštaj u Berlinu obezbeđuje galerija Neurotitan, a novac potreban za troškove boravka umetnika u Berlinu tokom trajanja izložbe biće obezbeđen kroz partnerstvo sa štamparijom SuperDot i njihovim brendom Mooshema. Zajedno sa kolektivom Dis-patch biće produciran satelitski mini-brend ETTGH koji će pratiti izložbu, te će posetioci galerije imati priliku da dođu do radova umetnika koji učestvuju, u različitim formatima i po pristupačnim cenama: printovi visokog kvaliteta, nalepnice, plakati, majice, razglednice fotografije, bedževi…

 

Prihod od prodaje namenjen je isključivo za pokrivanje troškova boravka kao i drugih tehničkih troškova vezanih za izložbu, a svi elementi biće na raspolaganju u improvizovanom shop-u u okviru izložbene postavke. Kako bi tokom svog tronedeljnog trajanja izložba ostala atraktivna za posetioce i privukla dodatnu publiku, biće organizovan i niz žurki, akcija i KidsPatch dečijih radionica tokom tri vikenda, uz učešće berlinskih DJeva, muzičara i ilustratora. Radovi koji će nastajati na zidovima galerije razvijaće se tokom čitavog trajanja izložbe, tako da će ona u svom zaista konačnom i punom obliku biti na raspolaganju posetiocima na zatvaranju, a tokom tronedeljnog trajanja biće zakazane sesije "live crtanja" kada će ambijenti i postavke svakog od autora biti dodatno razvijane i postepeno uobličavane ka svojim kranjim formama.

 

 

Exit Through The Glory Hole

Neurotitan Gallery

 

 

EmaEmaEma je vizuelna umetnica iz Beograda. Crta sve što sanja. Želi da dotakne horizont. (www.flickr.com/photos/emptyartwerkz/) Weedzor je diplomirani graficki dizajner, ilustrator i ulicni umetnik iz Beograda, ucestvovao je na brojnim festivalima kao autor,zadnjih par godina oslikava platna. (http://weedzor.com/) FuckNewRave aka Stefan Unković je grafički dizajner / ilustrator / ulični umetnik / DIY freak iz Beograda. (www.fucknewrave.com/) Fat Kid Beny je ilustrator i graffiti-tattoo umetnik iz Beograda.

Umetnost sirovija od onoga na šta ste možda navikli. Drugačiji način gledanja na stvari. Nemojte da se uvredite ako ne razumete, možda nije namenjeno vama. (www.flickr.com/photos/fatkidbeny/) д.л.т. aka Dulajt je umetnik posvećen grafičkim intervencijama u javnom prostoru, a pored toga krzo svoj rad bavi se i fotografijom i klasičnim tehnikama crteža i slikanja. Svojevremeno je bio aktivan u umetničkom duetu Krš.

Ovo je već drugi projekat iz Beograda koji je predstavljen u galeriji Neurotitan kroz partnerstvo sa kolektivom Dis-patch (prvi je bio Laserski samit jeftine grafike), a izložba Exit Through the Glory Hole biće predstavljena i u Beogradu, u septembru 2012. godine. Dizajn plakata za izložbu potpsuje berlinski dizajn-studio Slang International.

www.neurotitan.de
www.dis-patch.org