Home

VESTI

Dodeljen BDW Grad Pri za dizajn 2012

No Comments Kultura

Dodeljen BDW Grad Pri za dizajn 2012Matje Leaneur, francuski dizajner, poznat po svojim originalnim delima inspirisanim naukom, dobitnik je Beogradskog Grand Prija dizajna 2012 na upravo završenoj 7. Beogradskoj nedelji dzajna.
 

Za kratko vreme francuski dizajner Matje Leaneur postao je nova zvezda u globalnoj dizajn zajednici. Pravi originalna dela radeći sa ljudskim telom, biološkim strukturama, matematičkim formama, baveći se podjednako racionalnom i iracionalnom stranom nauke.

 

Leaneur oblikuje predmete koji daju zapanjujući uvid u složenost organskih sistema i mudro govori o budućim društvenim problemima.

 

«Ljudi me nazivaju futurističkim dizajnerom, ja se sa time ne slažem, sebe vidim kao dizajnera koji živi u svom vremenu, bavi se današnjim problemima i pokušava da nađe rešenje za njh. Poput recimo problema zagađenosti vazduha ili rešenja za uštedu energije», tvrdi Leaneur.

Matje Leaneur je dobitnik “card blanš” od kompanije VIA i osvojio je Gran Pri za stvaralaštvo koji mu je dodelio grad Pariz. Odličan govornik u predstavljanju svojih ideja posle prestižne TED konferencije nastupio je na Nedelji dizajna u Beogradu.

www.sciencegallery.com

 

 Dodeljen BDW Grad Pri za dizajn 2012

Andrea

 

 
Na trećem danu kreativne konferencije «SLOBODA NA KVADRAT» Leaneur je predstavio svoje originalne projekte. Pre svega sistem za pročišćavanje vazduha koji koristi biljke, pod imenom Andrea, za koji je dobio Nagradu za najbolji izum (SAD) godine 2008. Predstavio je i seriju keramičkih posuda nazvanih ‘L’âge du monde’ (“Starost sveta”), nastalih na osnovu matematičkih proračuna odnosa između mlade i stare populacije. Za ovo delo je 2010. godine dobio nagradu ‘Inteligencija ruke’ Bettencourt-Schueller Fondacije.

Podjednako je uspešan kao product dizajner i dizajner ambalaže, kao i arhitekta unutrašnjeg dizajna. Lako je prešao sa dizajna predmeta za Carpenters Workshop Gallery ili Schneider Electric, na ambalažu za Issey Miyake, a posebno na unutrašnju arhitekturu, recimo “JWT agenciju” za parisku filijalu ovog međunarodnog brenda za marketinške komunikacije.

 

 

 Dodeljen BDW Grad Pri za dizajn 2012

Bureau Strates 4tables

 

 

Sarađivao je sa brojnim svetskim brendovima: Biotherm, Cartier, Harvard University, Hennessy, Nestlé, Nike, Poltrona Frau, Veuve Cliquot, Yohji Yamamoto… Centar Pompidu, za koji je osmislio dva ambijenta, ili crkva u Melu, u zapadnoj Francuskoj, angažovali su ga zbog njegove jedinstvene sposobnosti da preradi određeni kontekst i napravi simbolički i funkcionalan arhitektonski projekat.

Njegovi radovi su deo stalnih postavki u sledećim muzejima: MoMA u Njujorku, MoMA SF, Muzej dekorativnih umetnosti (Pariz), Centar Pompidu (Pariz) FRAC-Le Plateau (Pariz), Muzej dizajna, (Gent), Muzej dekorativnih umetnosti (Berlin).