Home

VESTI

Dani Savamale u Mikser House-u

No Comments Kultura

Dani Savamale u Mikser House-uTokom vikenda (28. i 29. septembar 2013), proslavljamo Dane Savamale. Deo manifestacije će se odvijati u prostoru Mikser House-a (Karađorđeva 46), a posetioce očekuje bogat kulturni i zabavni program.

    

Dane Savamale organizuje Udruženje ljubitelja i starosedelaca Savamale u saradnji sa kulturnom organizacijom Mikser u cilju promovisanja i kulturne revitalizacije ove gradske četvrti.
    

U okviru dvodnevne manifestacije biće predstavljena izložba Stare fotografije Savamale, koje su prikupili njeni stanovnici. Izložba će biti otvorena u subotu u 20 časova na galeriji Mikser House-a. Stvaralaštvo Savamale prikazaće i udruženje Kamena kolonija svojom izložbom mozaika i skulptura u kamenu. Od 21 čas počinje muzički program. Prvi nastupaju Ansambl Tzootzoonga i Milica Radojević, koji će izvoditi džez standarde i poznate šlagere. Za elektronski doživljaj će se pobrinuti Dada Selectah od 23 časa koja obećava ekletkični miks hitova bez žanrovskih ograničenja.

 

U nedelju program počinje dečjom radionicom od 12 časova, gde će najmlađi učiti da prave bombone, a za muzički program pod nazivom „Savamalski šlageri“, biće zadužen DJ dvojac Edit&Pjaf.

Poseban doživljaj pripremaju prijatelji iz galerije Nea Pangea, koji će posetiocima predstaviti različite kulture zajedno sa svojim gostima iz Irske, Španije, Palestine, Tunisa, Egipta, Indije, Brazila, Meksika, Perua i Japana, kroz čitanje poezije, ples i muziku.

 

Mikser kantina se pridružuje proslavi Dana Savamale predstavljanjem kulinarskih specijaliteta sa novog menija i to savamalske kobasica od mangulice i smuđa na savamalski način.

 

 

 Dani Savamale u Mikser House-u

Dani Savamale u Mikser House-u

 

Večernji časovi rezervisani su za filmski program, u okviru kog će od 18 časova biti predstavljeni dokumentarni filmovi o Savamali, a u 19 časova počinje specijalna projekcija filma Slobodana Pešića „Slučaj Harms“ (1987), koji je sniman u savamalskoj lepotici, zgradi Geozavoda. Specijalan gost na ovoj projekciji biće i glavni protagonista filma, poznati glumac Frano Lasić. U 21 čas publiku očekuje film iz novije produkcije „S/Kidanje“, koji je u potpunosti sniman u enterijerima i eksterijerima Savamale. Na kraju filma, publici će se pokloniti reditelj filma Kosta Đorđević.

Pored programa u Mikser House-u, na obali Save između Starog železničkog  i Brankovog mosta, Društvo ljubitelja i starosedelaca Savamale pripremaće riblju čorbu i paprikaš, a predviđeni su i brojni drugi sadržaji za decu i odrasle.

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.