Home

VESTI

Čarobni izlozi u Francuskom institutu

No Comments Kultura

Čarobni izlozi u Francuskom institutuSvi oni koji su imali priliku da posete Pariz krajem godine zastali bi pred okićenim i animiranim izlozima velikih robnih kuća. Francuski institut na svoj način obeležava ovu prazničnu tradiciju.

Pre dve godine započeo je saradnju sa Solin d’Abovil. Ova francuska dizajnerka, stručnjak za umetnost izloga, umetnička je direktorka prestižnih projekata za luksuzne modne i dizajnerske kuće.

 

Željna je da prenese svoje znanje mladima i da im pomogne na njihovom profesionalnom putu. Radi sa grupom beogradskih studenata sa Akademije lepih umetnosti i sa budućim arhitektama, u saradnji sa profesorkom Draganom Marković.

 

Prve godine Solin d’Abovil je radila na temu bajke i knjige, a sledeće godine na temu muzičke kutije sa olovnim vojnikom i balerinom. Ove godine, tema Dvorski život nadahnuta je svetom basni Žana de Lafontena, poznatom generacijama učenika i u Francuskoj i u Srbiji. Tu su klasične basne kao Cvrčak i mrav ali i manje poznate kao Lisica i roda. Podsećamo da se ove bezvremenske basne, koje je Lafonten napisao prvenstveno da bi zabavio kralja Luja XIV, „služe životinjama da bi poučile ljude“.

 

 

 Čarobni izlozi u Francuskom institutu

Čarobni izlozi u Francuskom institutu

 

Studenti su nekoliko nedelja intenzivno radili kako bi pretvorili beogradske izloge u jedinstvena umetnička dela rađena tehnikom izrezanog papira, inspirisana trodimenzionalnim dečjim knjigama.

Ovaj projekat je dobio podršku banke Crédit Agricole Srbija.

{xtypo_rounded1}Solin d’Abovil (Soline d’Aboville) je specijalista za dizajn izloga za najveće luksuzne marke. No njeno insteresovanje ogleda se pre svega u postavkama predmeta u čarobnim i originalnim prostorima. Potpuno predata svojoj strasti, tumači svet klijenta na poetičan način zahvaljujući maštovitim ali jasnim porukama. Završila je studije scenografije na Visokoj školi za primenjenu umetnost u Parizu (ENSAD) i započela je karijeru sa izlozima za kuću Cartier, da bi nastavila sa kreiranjem izloga kuće Louis Vuitton i Dior. Osmislila je Vuitton-ov paviljon na Svetskoj izložbi u Šangaju 2010. godine, nedavno predstavila nakit i satove Boucheron na pariskoj Fashion Week kao i Baccarat kristal na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu.{/xtypo_rounded1}

ČAROBNI IZLOZI – DVORSKI ŽIVOT

Od 15. decembra 2011. do 4. februara 2012.
Francuski institut, Knez Mihailova 31
Beograd

Otvaranje izložbe: četvrtak 15. decembar u 19 sati