Home

VESTI

Booka na Sajmu knjiga

No Comments Kultura

Booka na Sajmu knjiga, 2011Izdavačka kuća Booka na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu imaća dva značajna izdanja čije će izlazak svojim prisustvom podržati njihovi nagrađivani autori.

 

U pitanju su sledeći naslovi i autori: "Moja saosećanja" autorke Dulse Marije Kardozo i "U potpalublju" autora Vladimira Arsenijevića – reizdanje sa predgovorom autora i pogovorom Teofila Pančića

 

Dulse Marija Kardozo (Dulce Maria Cardoso, 1964) ) rođena je u Portugaliji ali je detinjstvo provela u Angoli odakle je 1975. godine evakuisana kada je ta zemlja proglasila nezavisnost. Već za svoje prvo delo "Campo de sangue" osvojila je prestižnu nagradu Grande Prémio Acontece da bi za sledeći roman "Moja saosećanja" bila nagrađena Nagradom Evropske unije za književnost, što ju je lansiralo u sam vrh savremene portugalske proze.Treći roman "O Chão dos Pardais" izašao je 2009. i osvojio nagradu portugalskog PEN-a i Premio Ciranda.

 

Kao jedna od najznačajnijih savremenih portugalskih spisateljica Dulse Marija Kardozo će biti gošća ovogodišnjeg Sajma i na štandu izdavačke kuće Booka, u Hali 1 Beogradskog sajma, potpisivaće svoju knjigu u petak 28. oktobra od 18 do 19h. Pre i posle toga biće na raspolaganju svim zainteresovanim medijima za intervju. 

 

 

 Dulce Cardoso

Dulce Cardoso

 

 

O ROMANU MOJA SAOSEĆANJA

 

Violeta leži u bolnici nakon što je preživela strašnu saobraćajnu nesreću. Oslobođena tereta svog postojanja konačno je u stanju da svoj život i ljude koji je okružuju vidi onakave kakvi jesu. Njena majka razočarana Violetinim izgledom večito favorizuje svoju unuku. Otac koga je tokom revolucije izdao nepriznati sin povlađuje svojoj ženi.

 

Violetino radno mesto prodavačice kozmetičkih preparata i nadimak “strašilo” kojim je prozivaju na ulici upotpunjuju vrlo depresivnu sliku jednog  tužnog života u kome je svaki dan borba sa beskrajnim porazima i razočarenjima. Potresne episode Violetinog života, snovi, fantazije, glasovi i osećanja prelomljen kroz prizmu snoviđenja i ispripovedane briljantnim stilom koji se graniči sa vrhunskom poezijom u najboljoj tradiciji velike portugalske književnosti.

 

Ovaj roman preveden na francuski, italijanski, holandski, grčki, bugarski i hrvatski jezik. Roman je sa portugalskog preveo Jovan Tatić.

KRITIKA O ROMANU MOJA SAOSEĆANJA

Čitanje knjiga Dulse Marije Kardozo je poput upadanja u vihor, slike se pojave, glasovi odjeknu… Njen stil je magičan i ne pušta vas.

 

Bez ikakve sumnje ona je najoriginalnija pojava još od ranog Saramaga.

Svaka reč je na svom mestu. Rezultat je čista muzika.

Ona piše poput majstora svog zanata: rezbari i glača sve dok reljefi njenih razmišljanja ne donesu svetlo i zvukove života koji ostaju duboko u nama.

 

 

 Vladimir Arsenijević

Vladimir Arsenijević

 

 

Vladimir Arsenijević rođen je u Puli 1965. godine.

 

Prvi roman U potpalublju (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima) objavio je 1994. godine. Za tu knjigu dobio je NIN-ovu nagradu za roman godine.

 

Roman "U potpalublju" preveden je na ukupno dvadeset jezika, dok je istoimena pozorišna predstava po motivima ovog kultnog romana devedesetih nagrađena Sterijinom nagradom 1997. godine. Sledeći Arsenijevićev roman Anđela – drugi deo ciklusa Cloaca Maxima – objavljen je 1997. godine.

Posle boravka u Meksiku (maj 1999. – septembar 2000.), Arsenijević 2001. godine objavljuje knjigu "Meksiko – ratni dnevnik". Ilustrovani roman "Išmail", koji je nastao u saradnji s Aleksandrom Zografom, izlazi 2004. godine, a 2008. godine izlazi i njegova peta knjiga, roman "Predator" koji je dobio Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije. 2009. godine objavljuje i šesti naslov – zbirku eseja pod nazivom "Jugolaboratorija".

Osnivač je regionalnog književnog festivala Krokodil, a kolumne i eseje redovno objavljuje u više štampanih i elektronskih medija u čitavom regionu.

Živi u Beogradu.