Home

VESTI

Benksijev mural otkriven u Berlinskoj galeriji

No Comments Kultura

Benksijev mural otkriven u Berlinskoj galeriji

Benskijev mural otkriven je na zidu galerije Kuenstlerhaus Bethanien u Berlinu, u okviru umetničkog projekta Brada Downeya.

Benskijev mural pod nazivom "Svaka slika govori laž" ("Every Picture tells a lie") ponovo je otkriven ovog vikenda u Berlinu ispod slojeva boje, nakon što je prefarban pre osam godina kako bi se stvorio prostor za nove radove.

Njegov novootkriveni mural je naslikan sprejom 2003. godine povodom izložbe u Galeriji savremene likovne umetnosti u Berlinu.

Mural je iskopan u okviru umetničkog projekta američkog umetnika Bred Daunija (Brad Downey), povodom njegove izložbe pod pod nazivom "What Lies Beneath" i koja se fokusira na slojeve boja.

 

Downey, koji je takođe učestvovao u izložbi 2033. godine seća se Benskijevog rada i želeo je da ga ponovo "otkrije" za svoj umetnički projekat koji priprema u ovoj galeriji.
 

 

 Benksijev mural otkriven u Berlinskoj galeriji

Benksijev mural otkriven u Berlinskoj galeriji

 

Pod pažljivim Daunijevim uputstvima, restauratori su otkrili umetničko delo, koje prikazuje krilate-vojnike sa nasmejanim licima kako nose oružje.

Reči "Svaka slika govori laž" su ispisane crvenom bojom krvi.

Benksi, čiji je identitet i dalje nepoznat javnosti, je svetski poznat grafiti umetnik. Benksi je prvi skrenuo pažnju u ranim devedesetim godinama sa kontroverznim stensil grafitima, koji su viđeni i kao subverzivni, ali i kao satirični.

Njegovi komercijalni komadi su prodavani za ogromne sume novca – najpoznatiji od njih je "Space Girl and Bird"  koji je prodat 2007. godine za 288,000 funti, odnosno blizu pola miliona dolara.

 

 

 Benskijev mural "Every Picture tells a lie"

Benskijev mural "Every Picture tells a lie"

 

 

Iz Galerije nisu sigurni šta će se dogoditi sa Benksijevim radom nakon Daunijeve izložbe, koja se završava 23. oktobra. Mogao bi da se vrati u hibernaciju tako što će zidovi galerije ponovo biti okrečeni u belo.

 

 

 

Izvor:

Designed.rs