Home

VESTI

BDW 2010:”Pamet na kvadrat”

No Comments Kultura

BDW 2010:"Pamet na kvadrat"Beogradska nedelja dizajna (Belgrade Design Week), čiji će centralni program i ove godine biti kreativna i biznis-edukativna konferencija, nazvana “Smart2” (Pamet na kvadrat), okupiće od 31. maja do 5. juna tridesetak istaknutih dizajnera, arhitekata i drugih kreativnih umova iz celog sveta, uz raznovrstan izložbeni, edukativni i zabavni program.

Ističući da je to “jedina stručna profesionalna svetska konferencija koja daje rešenja”, osnivač i kreativni direktor BDW-a Jovan Jelovac rekao je 24. maja na konferenciji za novinare da je održavanje jubilarnog, petog BDW-a, konačno osigurano iako “nije dobijen ni dinar ni od Ministarstva kulture, ni od gradskih vlasti Beograda”.

Jelovac je posebno istakao da je “Fajnenšel tajms” proglasio BDW najboljom kreativnom konferencijom ove godine na svetu.

 

Aleksandra Knez Milojković iz partnerske organizacije BELS naglasila je da je misija BDW-a da se na teritoriji Balkana kreiraju nove ideje i nova vizija, odnosno pokaže da Balkan nije crna rupa, već mesto na kojem je moguće unaprediti “zelene” poslove, u skladu sa devizom da “pametna arhitektura” podrazumeva spoj dizajna i životne sredine.
Peti BDW svečano će otvoriti 31. maja u Narodnoj banci Srbije nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas i ministar kulture Nebojša Bradić, uz modnu reviju domaćih dizajnera, u organizaciji Foruma za modu, tekstil i dizajn.

 

 

Novinari  britanskih medija u Beogradu povodom Nedelje dizajna

 
 

Konferencija “Smart2” biće održana od 3. do 5. juna u Ateljeu 212, a među zvezdama su svetski priznati i poznati stručnjaci za dizajn, arhitekturu, brending i advertajzing, kao što su danski arhitekta Bjarke Ingels (BIG), koji je projektovao paviljon Danske na Expo 2010, zatim španski dizajner i arhitekta Marti Guixe, Ola Rune iz Švedske, te Werner Aisslinger, Wilkhahn, Wiiss-Heiten i Stylepark iz Nemačke.

Najavljeni su i Jaime Hayon iz Madrida-Londona, čijom je instalacijom prošle godine otvorena Londonska nedelja dizajna, zatim Autoban iz Istanbula, Biomega i Kilo Design iz Kopenhagena, Laurent Fetis i Arik Levy iz Pariza, Graphic Thought Facility i Hi-ReS! iz Londona, Nika Zupanc iz Ljubljane, x architekten i Vienna Design Week iz Beča, Marti Guixe iz Barselone, Zanotta iz Milana, MVRDV iz Roterdama, Design Museum Holon iz Izraela, Istanbul Design Week, Clesson Koivisto Rune iz Stokholma i Aernoud Bourdrez iz Amsterdama.

U okviru konferencije, biće održano nekoliko posebnih tematskih panela, uključujući “Smart Brands”, završni panel prvog dana, na kojem će poznate evropske kompanije predstaviće svoje poslovne studije slučaja i objasniti procese uspostavljanja uspešnih brendova.

Panel “Smart Culture” posvećen je uspešnim evropskim projektima kulturne i kreativne industrije, koje će predstaviti organizatori nedelja dizajna u Beču i Istanbulu, urednici vodeće nemačke veb platforme za dizajn i arhitekturu Stylepark, kao i kreativna direktorka novog arhitektonskog čuda, Muzeja dizajna u izraelskom gradu Holonu.

 

EDU radionice na BDW

EDU radionice na BDW

 
 
Finalni panel “Smart City” okupiće 10 najuspešnijih privatnih i državnih inicijativa koje su obeležile proteklu godinu doprinosom kreativnoj industriji Srbije i regiona i predstavljaju repere za budućnost celog društva.

U okviru konferencije, biće predstavljeni i pobednički radovi nedavno okončanog konkursa “Oživi plastiku”, organizovanog u saradnj sa bankom Intesa.

Prisustvo konferenciji “Smart2” se plaća, a već je prodato 300 karata, dok je ostalo stotinak. Cena karata je 130 evra za sva tri dana predavanja, a za studente važi povlašćena cena od 75 evra.

Pošta Srbije kupila je karte za najbolje studente u Srbiji, a Vojislav Kecman iz tog javnog preduzeća rekao je da je za njih razvoj komunikacije veoma bitan, te da je potrebna podrška studentima kako bi mogli nešto novo da nauče.

U okviru BDW-a, biće održano i nekoliko radionica, a jednu od njih, posvećenu modi, vodiće Dušan, dizajner koji živi na relaciji Milano-Njujork, a poreklom je sa ovih prostora. Njegov brend zastupljen je u najfinijim radnjama po celom svetu, a pored učešća na konferenciji “Smart2”, održaće i majstorsku radionicu za 20 domaćih modnih dizajnera.

U okviru programa Design Lab, biće održana radionica "Pametna deca – Misliti Munari", pod moderacijom izraelske intelektualke, učitelja i predavača Jafe Gaon.

Na toj radionici, namenjenoj predavačima iz oblasti dizajna, ali i učiteljima, pedagozima, vaspitačima, onima koji rade sa decom i mladima, biće predstavljena metodologija čuvenog italijanskog umetnika i kreativca Bruna Munarija. U više od 40 knjiga, od futurističkih manifesta, preko dizajn priručnika do popularnih knjiga i igara za decu, Munari je predstavio nove i napredne načine razmišljanja o edukaciji u umetnosti i dizajnu, podstičući razvoj kreativnog razmišljanja najmlađih.

U zavisnosti od podrške partnera, u izlozima radnji od Slavije do Kalemegdana, planirana je od 29. maja izložba "100 odsto Srbija" koja bi trebalo da kreativnost i umetnost preseli iz zatvorenih galerijskih prostora na ulice i tako ih približi svim građanima.

Poslednje tri večeri BDW-a nazvane su "Beogradske dizajn noći", budući da će se pojedine zvezde konferencije, kao što su Kibisi, Simon de Pery i Andy Stevens, predstaviti DJ setovima u beogradskim klubovima.

U okviru BDW-a, biće otvoren i Beograd Art Hotel u Knez Mihailovoj, a prema rečima njegovog osnivača Vladimira Todorovića, tu će i odsesti većina ovogodišnjih zvezda.

Zatvaranje BDW-a i svečana dodela Gran prija za dizajn biće 5. juna u klubu Tube, u kojem će biti održana i završna žurka.

Dosadašnji dobitnici su Konstantin Grčić (2008) i MUUTO (2009).

BDW su pomogle ambasade Holandije, Švedske, Španije, Turske, Danske i Izraela, nemačka organizacija GTZ, Austrijski kulturni forum i Danish Arts Agency, kao i Britanski savet koji, povodom 70 godina rada u Srbiji, dovodi Hayona, Lidermana i Stevensa.

BDW je 2009. održan u bivšoj robnoj kući “Kluz”, a gosti tog skupa kreativne industrije predočili su raznovrsne primere uspešnih strategija planiranja i razvoja brenda, čak i u vreme globalne krize, pa i nove ideje kojima pokušavaju da joj doskoče, a da ne ugroze stečeni ugled.

Konferencija četvrtog BDW-a održana je na temu “Brzina” (Speed2), a festival je obuhvatio i prvi dizajnPark, kao i mini muzički festival klupske muzike.

BDW je osnovan 2006. godine, okupljajući svetske lidere u oblasti brendinga, arhitekture, dizajna, medija i reklamiranja, radi edukacije ovdašnje javnosti i otvaranja prostora za susret globalnog standarda i regionalnog biznisa.

BDW je proglašena 2008. godine, na otvaranju London dijzan festivala, za najbolju svetsku kreativnu konferenciju, a Jelovac je uvršten među deset najvažnijih ljudi dizajna prema izboru časopisa “Monocle”.

Sajt BDW-a je www.belgradedesignweek.com

 

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org