Home

VESTI

The Cranberries 4. decembra u Areni

No Comments Koncerti

The Cranberries 4. decembra u AreniIrski pop rok bend THE CRANBERRIES vratio se na svetsku muzičku scenu velikom turnejom u okviru koje će po prvu put nastupiti i u Beogradu, 4. decembra u Beogradskoj areni.
 
Kombinujući melodije gitarskog indie popa sa zvučnom teksturom kasnih 80.-tih uz dodavanje keltskog preliva, Cranberries je postala jedna od najuspešnijih grupa ranih 90.-tih.
 

Predvođena pevačicom Dolores O'Riordan čiji je prodorno moćan glas glavno obeležje grupe, Cranberries izbija na vrh muzičke scene baladom "Linger" 1993. godine. Debi album "Everybody Else is Doing It, So Why Can't We?" nastavlja međunarodni uspeh pesme "Linger" a i naredni, "No need to Argue" iz 1994. godine razbija rekorde prodaje u više miliona kopija i izbacuje više hitova.

 

Cranberries je do sada prodao preko 15 miliona primeraka samo u Americi. Četiri albuma našli su se među top 20 na Billbordovoj listi najboljih 200 albuma svih vremena (Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?; No Need to Argue; To the Faithful Departed i Bury the Hatchet) kao i osam pesama među top 20 ("Linger", "Dreams", "Zombie", "Ode to My Family", "Ridiculous Thoughts", "Salvation", "Free to Decide" I "Promises").

Posle šestogodišnje pauze, bend se vraća na muzičku scenu objavljivanjem šestog albuma "Roses" u februaru ove godine i polaskom na svetsku turneju u okviru koje će nastupiti i u Beogradskoj areni, 4. decembra.

Cranberries su nastali u Irskoj, gradu Limericku, 1989. godine. Braća Hogan, gitarista Noel Hogan i basista Mike Hogan i bubnjar Fergal Lawler, osnovali su bend a zatim objavljuju konkurs za kompozitora i tekstopisca na koji se prijavljuje pevačica Dolores O'Riordan sa grubom verzijom pesme "Linger". Ubrzo snimaju demo i prodaju ga širom Irske. Posle prodatih 300 kopija, smišljaju sebi naziv Cranberries i šalju demo sa ranim verzijama pesama "Linger" i "Dreams" izdavačkim kompanijama širom Velike Britanije.

Debi album izlazi u proleće 1993. godine koji predvodi singl "Dreams". Ni album ni singl nisu odmah postigli uspeh. Na leto i jesen kreću na američku turneju kao predgrupe bendovima Suede i The The. Odlični živi nastupi dovode ih do MTV-a gde pesma "Linger" dobija veliku rotaciju. Do kraja godine, singl postaje pravi hit. Ulazi među top 10 američkih lista a album dostiže dvostruko platinasti tiraž. Početkom 1994. probijaju se i na britanske liste a do leta izbija na prvo mesto.

Iste godine na jesen, objavljuju drugi album "No Need to Argue" koji dolazi na šestu poziciju američkih lista i ostvaruje još veću prodaju od prethodnog. Do kraja godine dostiže trostruko platinasti tiraž izbacujući broj jedan rock hit "Zombie" kao i pesmu "Ode to My Family".
 

 

 The Cranberries 4. decembra u Areni

The Cranberries 4. decembra u Areni

 

 

Na trećem albumu "To the Faithful Departed" sarađuju sa producentom Aerosmitha, Bruce Fairbairnom. Kao rezultat izlazi dosta jači i više rockom orjentisan album. Do proleća 1996. godine, album dolazi do šeste pozicije top lista ali prvi singl "Salvation" izbija na prvo mesto liste Modern Rocks. Tokom jeseni 1996. godine, bend otkazuje australijsku i evropsku turneju izazivajući glasine da će Dolores O'Riordan krenuti sa solo karijerom.

Četvrti studijski album "Bury the Hatchet" objavljuju 1999. godine a prvi singl "Prommises" biće i jedini sa ovog albuma koji je izbačen na američko tržište. Album je došao do 7 pozicije u Britaniji i 13 na američkoj listi gde je ostvario zlatni tiraž.

U aprilu 1999. kreću na svetsku turneju koja je trajala do jula 2000. Ovo je bila najveća i najuspešnija njihova turneja u karijeri.

 

U oktobru 2001. izlazi album "Wake up and Smell the Coffee" a sledeće godine i album sa najvećim hitovima "Stars – The Best of 1992.- 2002."

U septembru 2003. Cranberries objavljuje da će se na neko vreme, posvetiti individualnim karijerama.

Dolores O'Riordan radi samostalno na brojnim muzičkim projektima pre objavljivanja solo albuma "Are you Listening?" 2007. a zatim i "No Baggage" 2009. godine.

Ponovo se ujedinjuju u januaru 2009. kako bi proslavili Doloresino dobijanje titule počasnog pokrovitelja na "University Philosophical Society" na čuvenom Trinity Collegeu u Dablinu.

Poslednji album "Roses" snimaju u Torontu u aprilu i maju prošle godine sa producentom Stephenom Streetom sa kojim su sarađivali na prvom, drugom i petom albumu.

Ulaznice će biti uskoro u prodaji o čemu ćemo vas naknadno obavestiti.

Organizator: Arena Beograd & Music Star