Home

VESTI

Sikter i Skroz na Akademiji

No Comments Koncerti

Sikter i Skroz na AkademijiSarajevske grupe SIKTER i SKROZ odrzaće zajednički koncert u petak 21. maja na Akademiji, u okviru festivala "Dani Sarajeva" u Beogradu.

 

Festival, već četvrtu godinu za redom, organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda, a kompletan program možete preuzeti na www.danisarajeva.com
 
Koncert na Akademiji počinje u 22h, cena karte bice 200 dinara.

 

SIKTER – Dvadeset godina postojanja sarajevske grupe Sikter i njihova četiri albuma svedoče o različitim muzičkim fazama ovog benda, velikim koncertima i saradnji sa čuvenim svetskim muzičarima.
Neopterećenost komercijalnim uspehom i udovoljavanjem publici, nametnute životne okolnosti i česte promene u postavi benda, uslovili su njihov nehermetičan pristup muzici.
 
 
Sikter
 Sikter
 
 
Frontmen grupe, Enes Zlatar Bure kaže da se Sikter ponaša kao živi organizam, koji je doživeo mnogo transplantacija, ali je i dalje živ: "Kako se svima nama ukusi u muzici i životni stavovi mijenjaju tokom godina, tako smo i mi prošli kroz razne žanrove muzike."

Počeli su kao pank sastav, obezbedivši sami sebi prvi nastup na brucošijadi, u rodnom gradu, kada su kratkim imperativom "sikter!" sa bine "smenili" članove jedne popularne sarajevske grupe. Narednih godina, Sikter, po oprobanom receptu, nepozvan pohodi brojne klubove, da bi se 1994. spot za njihovu pesmu "Pain in Brain" zavrteo na MTV-u, čime su postali prva grupa iz BiH čija je muzika emitovana na ovom kanalu.

Iste godine nastupaju kao predgrupa Bruceu Dickinsonu (Iron Maiden), a '97. i na čuvenom sarajevskom koncertu sastava U2.
Sa Bonom Voxom (U2) i Jovanottijem sviraju na otvaranju Pavarotti muzičkog centra u Mostaru, a njihov debi album "Now, Always, Never" iz '98. beleži i saradnju sa glasovitim internacionalnim muzičarem, producentom i jednim od pionira ambijentalnog zvuka – Brianom Enoom.
 
 
 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=HiXXSDUo59Q|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Sikter & Brian Eno – Time & Space
 
Slede albumi "Queen of the Disco“ i "My music“, EP izdanje "Don’t You Miss Me", te poslednji, četvrti album "Ego trip“, objavljen 2009. godine za Hayat Production.

Muzika koju Sikter sada stvara kombinacija je elektronike, soula, funka i rock’n'rolla, a njihovi koncertni nastupi su multimedijalni, praćeni video projekcijama sarajevskih umetnika. Na novom albumu zvuk je malo drugačiji, žešći od onog na koji je publika navikla, ali je i dalje lako pogoditi da se radi o Sikteru. Teški gitarski rifovi, čvrsta ritam sekcija, pumpajući bas, prodorne klavijature i mnooogo energije karakterišu album “Ego trip”.

Sikter su:
Enes Zlatar Bure – vokal, klavijature, programiranje
Dragan Rokvić – vokal, bas
Esad Bratović – gitara
Igor Čamo – klavijature, klavir
Nedim Zlatar – bubnjevi

www.myspace.com/sikterband

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=g5vi7-SE4zQ|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Skroz – Srušio sam šta
 
 
SKROZ – Grupa Skroz osnovana je u Sarajevu 1996. godine, kao rezultat posleratnog entuzijazma i vere u muziku nekolicine mladih muzicara. Novonastali bend nije imao ime, imidž, niti posebnu furku, već samo ideju koja je bila toliko jaka da su momci nakon njenog nastanka napustili svoje dotadašnje muzičke angažmane (Top Lista Nadrealista, Zabranjeno Pušenje). Skroz, kao ime grupe, pojavljuje se krajem 1997 godine.

Nakon nekoliko nastupa u Sloveniji, turneje sa Zabranjenim pušenjem po Hrvatskoj i BiH, Skroz izdaju istoimeni debi album 2000. godine, pod etiketom Croatia records / Tessa Audio. Album postiže veliki uspeh u BiH, a singlovi dugo ostaju na mnogim TV i radijskim top listama.

Nakon promena u postavi, drugi album "Savršeni organizam" grupa objavljuje 2004. godine za Kapa music. Na albumu su gostovali Bure iz Siktera i Edo Maajka, a pripala im je čast da album promovišu na koncertu koji je zatvorio 10. Sarajevo Film Festival.

Skroz postaju veliko ime BiH alternativne rock scene.

 
 
 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=kTYgJIYDvtU|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Skroz – Regija

Maja prošle godine Skroz za hrvatsku izdavacku kuću Menart objavljuje treći album "Regija", na kom kroz ironiju progovara o trenutnom stanju u BiH, ali i u celoj regiji bivše SFRJ. Na novom albumu Skroz zvuče verovatno više pop rock no ikada. Muzički kritičari kažu da novim zvukom Skroz pomalo podseća na Zabranjeno pušenje i Pips, chips & videoclips.


Skroz su:

Adnan Saran – vokal
Nedzad Mulaomerovic Necko – bubnjevi
Dejan Ostojic – bas
Esad Bratovic – gitara
Nedzad Podzic – klavijature

web: www.skroz.com