Home

VESTI

Nik Kejv pržio skoro tri sata

No Comments Koncerti

 Od poslednjeg ovdašnjeg nastupa Nika Kejva prošlo je 18 godina, ali su i njegovi stari i novi poštovaoci bili oduševljeni sinoćnim koncertom u Areni…

Ne samo da je Nik Kejv sinoćnim koncertom u sklopu aktuelne evropske turneje povezao Beograd sa svetom, već je u 150 minuta lude svirke bukvalno oborio s nogu publiku u Areni.

Jednostavna scenografija nije najavljivala spektakl – bina, instrumenti, reflektori. Skraćen prostor Arene, predviđen za koncerte manjeg kapaciteta, nije izgledao popunjen, mada se po njemu rasporedilo skoro 10.000 ljudi. Predgrupa, Ed Kjuper i Džefri Vegener bili su dobra uvertira, ali daleko od toga da je zagrejala publiku za ono što su im spremili „The Bad Seeds”.

Ni sam Kejv, pošto je pozdravljen zaglušujućim aplauzom, nije se trudio da izazove euforičnu reakciju mase time što će je nategnuto pozdraviti na domaćem jeziku. Ipak, njegovo „Thank you in Serbian” („Hvala na srpskom”) bilo je više nego efektan prelaz na svirku koja se čekala punih 18 godina, koliko je prošlo od njegovog prethodnog beogradskog koncerta.
Nik Kejv sada mnogo drugačije izgleda – imidž kojim prati novi album „Dig, Lasarus, dig” podrazumeva guste crne brkove, retro košulju i cimanje u ritmu. Tako je čitav regularan deo koncerta bio u znaku novog albuma, tek „filovanog” starijim numerama.

Zvezda je u samom startu pokidala žicu i tresnula gitaru iza sebe, ali smo ga tokom koncerta videli i za klavijaturama, a naravno i sa dairama. S pevanjem nije bilo problema, Kejv je sve prisutne lako uvukao u svoje tamne, mistične priče. Posle sat i po svirke, bend se povukao s bine.
Sledio je „izrežiran” bis – publika je znala da će dobiti još ako nastavi s ovacijama. Muzičari se vraćaju na svoja mesta i kreće…

– Dobro, šta biste da čujete? – obratio se Kejv prvim redovima.
Nekako se ispostavilo da je glavna „želja” pesma koju bend navodno nije svirao nekoliko godina – „Weeping Song”. Tad se cela Arena, dotad pomalo rezervisana, digla na noge uz vrištanje. I možda bi neko, po ranijim iskustavima, pomislio da je to prava atmosfera da se zaključi koncert, ali… Prvi bis trajao je oko sat vremena. Svaka sledeća pesma podizala je raspaljenost atmosfere, a Kejv se još više opustio u svojim „rokerskim akrobacijama” za mikrofonom…
Za kraj – još jedan kraći bis i…

Vi ste j***no fantastični. Vidimo se ponovo – za 10… ne, za dve godine – rekao je uz pozdrav.

 

 

 

Izvor:

24sata.co.yu