Home

VESTI

Nezaboravno veče sa kraljicom fada

No Comments Koncerti

Najpoznatija svetska fado pevačica Mariza u utorak uveče vratila se treći put u poslednje četiri godine pred ispunjen beogradski Sava centar, gde je pokazala zašto je smatraju "kraljicom fada". Portugalka je uspostavila prisan odnos sa BeograÄ‘anima koje je oduševila glasom i dodatno razgalila toplinom, neposrednošÄ‡u i pomalo neočekivano – humorom.

Aristokratski elegantna u dugačkoj crnoj haljinu, uz prepoznatljivu kratku plavu kosu, Mariza se ponovo pojavila u Beogradu da strasno i bez ostatka sa pesama poput "Rosa Branca", "Tasco de Mouraria", "Meu fado meu" ili "Feira de Castro", srpsku publiku uvuče u dubinu fada – specifične portugalske muzike pune tuge, strasti i ljubomore. Jednom rečju – duše.

Dva sata kasnije – Mariza je nagraÄ‘ena ovacijam čitave velike dvorane Sava centra u kojoj su svi ustali na noge.

 

Na početku koncerta dok je Mariza stupala na pozornicu Sava centra dvorana je odjeknula gromkim i nestrpljivim aplauzom, koji je usledio još glasnije posle Marizinog pozdrava "dobro veče", na nezgrapnom, ali simpatičnom srpskom jeziku.

"Uvek mi je zadovoljstvo vratiti se u Beograd. Hvala što ste me primili i pozvali da doÄ‘em ponovo. Sa velikim zadovoljstvom ću pevati za vas", nastavila je na engleskom jeziku Mariza, zahvalivši se na srdačnom i toplom prijemu još jednom na jeziku domaćina sa kratkim – "Hvala".

Mariza i njen akustičarski bend, nisu stigli ni do treće kompozicije, a već im je stigla pratnja publike koja je pokušavala da pevačicu bodri davajući ritam dlanovima, što bi prerastalo u dugotrajni aplauze posle završene pesme.

Portugalka je objasnila da se vratila u Beograd (gde je punila Sava centar 2005. i 2006. godine) u okviru svetske turneje povodom novog, četvrtog albuma "Terra" (Zemlja), koji je tako nazvala shvativši posle sedam godina neprekidnih nastupa i upoznavanja raznih običaja i kultura u svetu, da treba da se vrati svojim korenima.

"Muzika dolazi sa otkucajima srca i iz zemlje iz koje sam – Portugala", rekla je Mariza.

Usledila je pesma "Beijo De Saudade", koju je Mariza najavila kao "malo parfema Afrike, tačnije sa Zelenortskih ostrva".

"RoÄ‘ena sam u Africi. Moja mama je Afrikanka, a delom poreklom iz Indije i Portugala. Moj otac je Portugalac, a delom Španac i Nemac. Ne znam šta sam tačno ja?", priznala je Mariza, za šta je nagraÄ‘ena aplauzima i osmesima publike.

Raspoložena pevačica je, objasnila da fado dolazi na osnovu latinskog izraza za sudbinu “fatum“, a pre no što će otpevati "Meu fado meu", rekla je da ta pesma priča o njenoj sudbini.

"Volim poeziju i jedan od hobija mi je potraga za retkim pesmama. Ovu predivnu poemu ipak nisam ja našla i ona peva o moru i žudnji", rekla je pevačica pre no što će to dočarati svojim raskošnim glasom u "Vozes de Mar". Ispričala je kako je odrastala uz fado slusajući ga u taverni svojih roditelja u lisabonskoj četvrti Murarija, gde kažu da je fado roÄ‘en u 19. veku.

"Upoznala sam fado sa pet godina. Moji su se preselili u Murariju gde su otvorili tavernu. Pošto sam bila mala išla sam u krevet svaki put izmeÄ‘u devet i deset uveče. Otac bi me podigao, stavio u krevet, poljubio i otišao. Imali smo stepenište izmeÄ‘u stana i taverne. Tu sam se prikradala da vidim ljude u tami taverne i čujem čudesne zvuke gitare i glasova. Otac me je stalno hvatao da sam na stepeništu. Pesma 'Tasco de Mouraria' govori o tome", ispričala je Mariza. Kada je zapevala tu pesmu skupila se na rubu bine, i zagnjurila glavu meÄ‘u kolena i ruke, kao da se ponovo nalazi na stepeništu Murarije.

Prvi singl sa novog albuma "Terra", rasplesana i poletna "Rosa Branca" ubrzala je koncert, a publika se ponovo pridružila perkusionisti davajući aplauzima ritam u "Feira de Castro".

"Poslednji put kada sam bila ovde niste bili toliko stidljivi", bocnula je publiku Mariza. "Smeta li vam da vas slikam?", pitala je pre no što će uzeti u ruke fotoaparat tražeći da joj svi u dvorani poziraju za fotografije koje će poneti iz Beograda kao uspomenu, na šta je dobila odgovor u vidu mora podignutih i razmahanih ruku u nasmejanom Sava centru.

Neočekivano za pevačicu malenaholičnih i tužnih fado pesama, Mariza se u Sava centru predstavila kao izuzetno duhovit zabavljač, ne prezajući da zastane kako bi čitavu dvoranu kao Ä‘ake u školi učila pevanju fraza na portugalskom. Šalila se i uporeÄ‘ujući svog pijanistu Britanca sa novim DŽejms Bondom Danijelom Krejgom, uz opasku da će biti "isti 007" samo još da se ofarba u plavo kao ona. Za trenutak je i zapevala bondovsku temu "Goldeneye". Gitaristu je zavitlavala primetivši da njegove zavodničke sposobnosti zasnovane na "gypsy look-u" ne mogu doći do izražaja u Srbiji.

Mariza je sa svoje strane pokazala zadivljujuću velikodušnost i srdačnost – dozvoljavala je dvojici gitarista, basisti, pijanisti i perkusionisti da svako od njih zabljesne svojim talentom, lagano je i graciozno plesala pevajući, često silazeći do prvog reda u Sava centru. Na kraju koncerta prošetala je i rukovala se sa svima iz prvog reda. Tokom koncerta nije zaboravljala ni ljude na balkonu, pozivajući ih da se jave, zadovoljno tvrdeći da je tamo najbučnija i najraspoloženija publika.

Završnica koncerta pripala je pesmi "Primavera", a pošto se posle burnog dozivanja publike vratila na bis, odlulila je da prisutne nagradi zapevavši sa dvojicom gitarista – bez pomoći mikrofona, samo snagom glasa i drvenih instrumenata. U Sava centru 3.672 prisutnih slušali su u pobožnoj tišini dok je glas Marize ispunjavao dvoranu bez vestačkih pomagala. Od toga je bio jači samo naknadni gromoglasan aplauz.

"Hvala. Zato volim doći ovde i pevati vama. ÄŒekala sam vašu pozivnicu da doÄ‘em i bilo je prelepo", priznala je Portugalka, koja je zatim samo uz pratnju klavira otpevala strastvenu baladu "You Are Beautiful To Me". Za kraj je prisutne pozvala da ustanu i zaplešu sa njom uz pesmu "Rosa Branca".

Posle Sava centra, Mariza se sprema da srpskoj publici priredi još jedan nezaboravan koncert 3. decembra u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu (20:30).

 

 

 

 

Long Play