Home

VESTI

Muzičko zagrevanje za Slobodnu Zonu: Boris Kovač (Srbija) & David Yengibarjan (Jermenija)

No Comments Koncerti

Katarina Vučetić

Susret dva muzičara istraživača, nadahnuta izvođača autorske world muzike.

Filmski festival SLOBODNA ZONA i ove godine otvara prostor za muziku koji prati aktuelne teme i društveni angažman.

 

Publici koja neprestano traži nove izazove, festival predstavlja dvojicu radoznalih muzičara koji rado sarađuju sa drugima i eksperimentišu sa novim izrazima.

 

Njihovu muziku odlikuju specifični izrazi koji kombinuju klasičnu, jazz i kamernu muziku, improvizaciju i elemente bogatih nacionalnih tradicija.

Borisa Kovača ne treba mnogo predstavljati – instrumentalista, aranžer, kompozitor i teoretičar muzike – jedna od najsvestranijih ličnosti naše muzičke scene u poslednjih dvadesetak godina.

 

 

 Muzičko zagrevanje za Slobodnu Zonu

Muzičko zagrevanje za Slobodnu Zonu

 

Kovač je nastupao na preko 250 festivala, u više od 30 zemalja na četiri kontinenta, izvodeći sopstvenu muziku sa orkestrima koje je vodio, ili u okviru pozorišnih i plesnih predstava za koje je pisao muziku. Njegovih 12 autorskih albuma je objavljeno u inostranstvu i distribuirano u čitavom svetu, a poslednjih godina dobio je značajne nagrade za primenjenu muziku u Srbiji: Sterijinu i nagrade festivala Cinema City za najbolju filmsku muziku za filmove «Na lepom plavom Dunavu» Darka Bajića i « Beli beli svet» Olega Novkovića.

David Yengibarjan je rođen u Jermeniji, gde je započeo svoje muzičke studije harmonike, a od 1995. godine, nastavlja svoje muzičko obrazovanje u Mađarskoj. Svirao i komponuje muziku za nekoliko filmova i pozorišnih predstava. Član je nekoliko etno i jazz grupa, a vodi Yengibarian Trio, sa kojim je nastupao širom Evrope. Nastupao je i snimao sa Ferencom Szenterbergerom, Frankom Londonom i drugima.

 

 

 Muzičko zagrevanje za Slobodnu Zonu

Muzičko zagrevanje za Slobodnu Zonu

 

Kada je Boris Kovač u pitanju, koncert uvek predstavlja svojevrsni muzički ritual: brilijantni muzičari uz njega, izuzetna muzika, performans na pozornici i šarmantna komunikacija sa publikom. Muzika za njega predstavlja slobodu u kojoj ljudsko biće može biti ono što želi. U toj slobodi Kovač komponuje osluškujući ceo svet iz svoje Panonije, iz kuće na brdu Bukovac sa kojeg se može videti sa jedne strane Balkan i sa druge strane Centralna Evropa.

Dobrodošli u SLOBODNU ZONU!

Cena karte je 100 dinara. Prodaja počinje 25. oktobra u Kulturnom centru REX, a prihod od ulaznica namenjen je Svratištu za decu koja žive i/ili rade na ulici.

Više o festivalu i programu na
www.freezonebelgrade.org