Home

VESTI

Mikael Stavöstrand

No Comments Koncerti

Mikael Stavöstrand

Dugo iščekivana letnja sezona i open-air žurke u Beogradu počinju 15. maja. Sezonu će otvoriti gostovanje poznatog švedskog DJ-a i producenta Mikaela Stravostanda u Letnjem Bitefu na Kalemegdanu. Odličnog „pedigrea“ i sa gomilom izdanja iza sebe, on definitvno ima materijala da „razbije“ masu.

 

Mikael Stavostrand važi za ključnu figuru švedske elektronske muzičke scene, što zbog svog jedinstvenog stila i interpretacije klupske elektronske muzike, što zbog produkcije nekih od suštinskih muzičkih eksperimenata. Mikael u svoje mikseve ubacuje destruktivan zvuk sa funky beatovima, da bi napravio minimal dance teksturu iliti osnovu za igru.

Kako sam kaže, na svom debi albumu Reduce minimal osnovu kombinuje sa mnoštvom "grešaka", pucketanja i preskoka. Kao i prethodni, i njegov drugi album Vita, u izdanju Force Inc, postao je najprodavanije izdanje.

 

 

Mikael StavöstrandSa produkcijom muzike počeo je 90-ih godina, kada je bio deo industrijske scene i muziku pravio za Classic records pod drugim imenima. Nakon toga se još više zainteresovao za minimalizam, što je dovelo do objavljivanja nekoliko materijala. Već 2000. godine razmišljao je da svoje dugogodišnje iskustvo i čist minimal zvuk premosti više u klupski sadržaj. U tome je i uspeo, što je rezultiralo debi albumom za nemački Force Inc.

Objavio je preko 30 ploča i 19 albuma, a pojavljuje se na mnogim kompilacijama. Poslednjih godina radi live na nastupima po Evropi, Aziji i Americi. Među najznačajnijim gigovima nalaze se: Mutek u Kanadi i Meksiku, Swedish Style u Tokiju, Panorama Bar, Weekend, Watergate, Fuse, Otto Zuts, Cargo, Brancaleone… 

Između 2000. i 2007. radio je na svojoj etiketi Mitek. Njegovi ciljevi bili su produkcija i promocija švedskih talenata u polju elektronske muzike. Do sada Mitek ima 22 izdanja raznih elektronskih pravaca. Na leto 2006. osnovao je Sunset Discos, koju izdvaja čista klupska muzika i deep, funky minimal fazon. Pored njega, kao osnivača, u ekipi su: [a]pendics shuffle, agaric & Bulgur Brothers, Pheek i Franco Cinelli.
 
Danas sarađuje sa: Kindisch/Get Physical [DE], Spectral Sound [US], Minisketch [IT], Adjunct [US], Lick My Deck [UK], Sounderground [UK], We Are [SE], Sushitech [UK], Thema [US] i mnogim drugim izdavačkim kućama.

Da je odličan umetnik govori i podatak da njegovu muziku puštaju DJ-evi kao što su: Matthew Dear, M.A.N.D.Y, Steve Bug, Alexkidd, Claude Von Stroke, Ricardo Villalobos, DJ T, Ryan Elliot, Jeff Samuel, Tanya Vulcano, Marco Carola, Dinky, Butane, Jeff Milligan, Dubfire, Troy Pierce, Magda, Ryan Crosson, Mark Henning, Miss Fitz, Jay Haze i mnogi drugi.
 
Svedoci razloga zbog kojeg je postao to što jeste bićemo i mi 15. maja na Kalemegdanu, a pored Stravostanda razmrdavaće nas i Dejan Milićević, Alex Monster, Mihajlo K, Turbo i Miss Nataly.
 
Izvor Urbanbug