Home

VESTI

Kristali slave 20 godina koncertom u DOB-u

No Comments Koncerti

Kristali slave 20 godina koncertom u DOB-uU petak, 17. oktobra od 21č, Kristali će održati veliki beogradski koncert povodom 20. godina rada u sali Amerikana Doma omladine, uz podršku bivših članova i njihovih dugogodišnjih prijatelja.

 

Koncert je zamišljen kao presek celokupne karijere benda i na njemu će biti zastupljene pesme sa svih dosadašnjih izdanja, sa akcentom na prvi istoimeni album "Kristali" iz 1994. godine.
  

Ulaznice su u prodajiputem servisa Eventim, kao i u prodavnici FELIX Shop, (TC Sremska). Cena: pretprodaja 600 dinara, prodaja na dan koncerta 800 din.

 

Ime grupe “Kristali” ne odnosi se ni na jedan kristal posebno. Ime je optimistično, baš kao i muzika i stav prema životu.  Do sada iza sebe imaju četiri studijska albuma: "Kristali" (1994), "Dolina ljubavi" (1997), "Sve što dolazi" (2001) i "Samo bluz" (2013), kao i jedan"live" album – [email protected] 6 (2004).

O muzici Kristala, predstojećem koncertu i stanju na srpskoj rok sceni razgovarali smo sa frontmenom Dejanom Gvozdenom.

Ime „Kristali“ zrači optimizmom, kao i vaša muzika. Koliko su se vaša muzika i pogled na svet promenili za 20 godina postojanja? Koliko se promenila domaća muzička scena i okolnosti u kojima stvarate?

Dejan Gvozden: Dvadeset godina je prošlo za tren. Od samih početaka benda, ideja je bila da se pre svega zabavljamo, uživamo u muzici koju sviramo, stvaramo i naravno družimo se. Naš pogled na svet se nije promenio – i dalje insistiramo na pozitivnoj energiji. Međutim, malo smo stariji i iskusniji, pa se to manifestuje i na muziku koju stvaramo. Domaća scena je i dalje “domaća”, ima tu zanimljivih pesama i bendova. Nažalost, biti profesionalni muzičar, a opet insistirati na rock'n’rolu je veoma težak izbor. Jedina razlika je što smo nekad maštali da je moguće živeti samo od stvaralaštva, a zadržati svoj stav. Danas znamo da je to težak put mučeništva!

 

 Kristali slave 20 godina koncertom u DOB-u

Kristali slave 20 godina koncertom u DOB-u

 

 

Kako je zamišljen predstojeći koncert u Domu omladine Beograda, kojim obeležavate 20 godina benda i kakav repertoar publika može da očekuje? Da li će biti gostujućih izvođača sa vama na bini?

Dejan Gvozden: Ovaj koncert je poseban pre svega za nas, a potrudićemo se da bude nesvakidašnji i za naše fanove. Kad smo već kod naših fanova, moram da kažem da tako divne ljude, koji dolaze na naše koncerte i zbog kojih i dalje postojimo, retko ko ima! Gosti koji će upotpuniti zabavu u stvari i nisu gosti –  to su naši nekadašnji (zaslužni) članovi benda. Posebno mi je drago što ćemo starije pesme Kristala svirati u originalnoj postavi sa kompletnom duvačkom sekcijom. Proširili smo koncertni repertoar za ovu priliku pesmama koje nikad nismo izvodili. Želim da upozorim sve koji imaju nameru da dođu i sa nama se vrate u prošlost, da ih čeka maratonski koncert! 

 

Ko su bili vaši muzički uzori na početku karijere?

Dejan Gvozden: Nažalost, ne mogu da izdvojim sve umetnike koji su uticali na nas, ali mogu da pomenem neke. Kad smo snimali prvi album 1994. godine, to su bili Prince, Alice in Chains, Nirvana, Stevie Wonder, Stereo MC, Dexys Midnight Runners, The Smiths itd. Kada smo snimali drugi album 1997. godine, to su bili Oasis, Blur, Paul Weller, Travis, Cardigans i još mnogo drugih. Šta smo slušali dok smo radili preostale albume otkriću vam kada budemo slavili 30 godina postojanja!

U kom pravcu, po vašem mišljenju, ide savremena muzička industrija? Kakvi su planovi Kristala za budućnost?

Dejan Gvozden: Savremena muzička industrija ide u smeru dolara, ali hvala Bogu na internetu i mogućnosti sopstvenog biranja sadržaja. Naši planovi su da sviramo i stvaramo pesme sve dok nas snaga ne izda!

Ove godine poklopila su se dva jubileja: 20 godina postojanja „Kristala“ i pola veka Doma omladine Beograda. Gvozden kaže da ih za Dom omladine Beograda vežu lepe uspomene: „Ah, Dom omladine Beograda, ta divna institucija koja je deo našeg odrastanja!”

 

KRISTALI slave 20 godina velikim koncertom u Domu omladine Beograda.