Home

VESTI

Koncert “Eyesburn-a” 13. decembra @ Mikser House

No Comments Koncerti

Koncert "Eyesburn-a" 13. decembra @ Mikser HouseKultni beogradski bend „Eyesburn” održaće koncert 13. decembra 2013. u Mikser House-u (Karađorđeva 46) sa početkom u 21 čas. Kao predgrupe će nastupiti „Besne gliste” iz Beograda i „The Socks” iz Velike Plane. Karte u pretprodaji koštaju 500 dinara i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima.
 
„Eyesburn” je oformljen 1994. godine i prvu postavu su činili Alek (bubnjevi), Laza (bas), Nenad (vokal), Kojot (gitara). 

  

Tokom gotovo dvadeset godina postojanja na sceni, „Eyesburn” se može pohvaliti brojnim uspesima. Od 2001. godine postaje koncertno najaktivniji bend u Srbiji, a zatim širi svoju popularnost i na region. Svirali su na brojnim izdanjima Exit festivala, gostovali na beogradskim koncertima „Lee Scratch Perry”-ja i „Burning Spera“-a, kao i na  nastupu „Asian Dub Fondation“. Jedan od bitnijih koncerata u karijeri „Eyesburna“ je nastup sa Maksom Kavalerom u Beogradu, pod sloganom „Soulfly Jam“. „Eyesburn“ kasnije nastupa kao predgrupa benda „Soulfly“ u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Hrvatskoj…na najvećim svetskim muzičkim festivalima poput „Dynamo“-a i „Aerodroma“.

Marta 2005. godine, dolazi do promena u sastavu – bend napuštaju Laza (bas) i Nino (gitara). Kasnije, „Eyesburn“, pored Kojota (vokal, trombon, gitara), Zorana Đuroskog – Đure (live act) i Aleka (bubnjevi), čine Dule (saksofon ex Playboy, Dvojac Bez Kormilara), Vučko (bas, ex Del Arno Band), Vukašin (trombon i prateći vokal, Smoke 'n' Soul).

 

 

 Koncert "Eyesburn-a" 13. decembra @ Mikser House

Koncert "Eyesburn-a" 13. decembra @ Mikser House

 

 

Promena članova benda se primećuje se na muzici koju „Eyesburn“ sada svira. U poslednjoj postavi Kojot više ne svira gitaru, a u pesmama su sve prisutniji zvuci saksofona i trombona. Zvuk je postao potpuniji, zreliji, a tekstovi i dalje nose onu istu poruku i energiju koja se najbolje oseća na njihovim nastupima, jer „Eyesburn” spada u one bendove koji uživo zvuče odlično.

„Eyesburn” je objavio šest studijskih albuma: „Dog Life“, „Fool Control“, „Gabau“, „Cool Fire“, „Solid“ i „How much for freedom?“. Početkom 2007. godine Eyesburn je odlučio da napravi pauzu, koja je trajala do 2011. godine. Nakon osam godina od albuma „How much for freedom?“, „Eyesburn“ je izbacio sedmo izdanje – „Reality Check“ (2013).

 

 

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.