Home

VESTI

Kid Congo & The Pink Monkey Birds (USA) u Klubu Gun

No Comments Koncerti

Kid Congo & The Pink Monkey Birds (USA) u Klubu GunKid Congo Powers, legenda bendova The Gun Club i The Cramps stiže u Beograd u subotu, 14. decembra i potpuno logično nastupa u Gun klubu.
  
Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1000 dinara u prodavnici ploča Pinball Wizard Records, TC Eurocentar, Makedonska 30. Na dan koncerta na ulazu u klub cena ulaznice iznosiće 1500 dinara.
 

Kid Congo Powers (Brian Tristan) bio je član i autor u tri izuzetno uticajne rok grupe 80-tih i 90-tih. 1980. godine Jeffrey Lee Pierce i on osnovali su The Creeping Ritual koji će vrlo brzo promeniti ime u The Gun Club. Isto tako brzo Kid će napustiti bend da bi sarađivao sa The Cramps sa kojima je snimio dva albuma: Psychedelic Jungle i Smell Of Female. Ipak, od 1983. do 1991. godine više puta će se vraćati i napuštati The Gun Club ponajviše zbog obaveza sa još jednom velikom grupom tog vremena (a i danas) – Nick Cave & The Bad Seeds (učestvovao na albumima Tender Prey i The Good Son kao i na turnejama od 1988. do 1990. godine).

Krajem 90-tih u Njujorku formira The Knoxville Girls, jednu od prvih supergrupa garage rock žanra u kojoj su se našli i Bob Bert (Sonic Youth, Pussy Galore), te Jerry Teel (Honeymoon Killers, Boss Hog, Chrome Cranks).

Kid Congo & The Pink Monkey Birds nastaju u Njujorku 2006. i iste godine objavljuju prvenac Philosophy And Underwear. Album je tipičan njujorški miks žanrova kreiran od moderne verzije belog bluza, soula, no-wavea, new wavea, art rocka, glama do elektronike.

Jedan od komentara koji najbolje opisuju ovu ploču dao je Judah Bauer, gitarista The Jon Spencer Blues Explosion: Zvuk je toliko raznolik da imam uticaj da slušam istovremeno Velvet Underground, Can, Television i nas. Kid je oduvek imao nepogrešivi osećaj da u tri minuta jedne pesme izmeša sve stilove u kojima se tokom karijere oprobao, a da finalni proizvod zvuči nestvarno sveže i potpuno autentično, drugačije.

 

 

 Kid Congo & The Pink Monkey Birds (USA) u Klubu Gun

Kid Congo & The Pink Monkey Birds (USA) u Klubu Gun

 

 

Tri godine potom za In The Red Records izlazi Dracula Boots, ploča koja će The Pink Monkey Birds učiniti posebnom garage rock atrakcijom i torpedovati grupu u sam vrh moderne indie scene i koncertni akt koji se ne sme propustiti. Kid Congo & The Pink Monkey Birds su počeli češće da nastupaju uživo, paralelno spremajući sledeći album Gorilla Rose koji objavljuju takođe za In The Red Records 2011. godine. Oba albuma prolaze prilično dobro kod muzičke kritike i publike, a Kid Congo Powers, uvek tihi čovek iz dva najvažnija garažna sastava 80-tih (The Cramps i The Gun Club) postaje jedan od najuticajnijih predvodnika modernog garažnog rokenrola.

Odnedavno Kid Congo & The Pink Monkey Birds imaju novu ploču. Haunted Head izašao je krajem maja ove godine kao i prethodna dva albuma za In The Red Records. Radi se o verovatno najboljem zbiru pesama do sada na kome Kidov autentični goofy/camp stil dominira u bržim temama.

Trideset i tri godine pošto će osnovati The Gun Club i obresti se u The Cramps na njihovim najboljim pločama, Kid Congo Powers nije samo prisutan u vrhu današnje indie/garage scene. Kao jedan od prvoboraca i utemeljivača modernog garažnog roka, ali i kao inovator unutar žanra sa nepogrešivim osećajem za detalje, kao i za vešto mešanje stilova, ovaj pedesetčetvorogodišnji dendi danas je ikona najplodnijeg žanra popularne muzike. Nadživevši JL Piercea i Luxa Interiora, Kid Congo Powers nastavlja da istražuje muzičke forme ostajući jedan od poslednjih živih, a ozbiljno aktivnih rokenrol antiheroja.

Kako recenzent Dracula Boots u NME-u iz maja meseca 2009. godine reče: Svako ko je ikada svirao sa losanđeleskim bluz pankerima The Gun Club treba da dobije status rok legende. Činjenica da je Brian Tristan (poznat i kao Kid Congo Powers) svirao i u The Cramps i Nick Cave & The Bad Seeds znači da je čovek van kategorije običnih smrtnika.

www.en.wikipedia.org/wiki/Kid_Congo_Powers
www.kidcongopowers.blogspot.com/
www.newyorknighttrain.com/recordings/kcpbio.html
www.twitter.com/kidcongopowers/
www.facebook.com/pages/Kid-Congo-and-The-Pink-Monkey-Birds/115221445167439
www.last.fm/music/Kid+Congo+&+The+Pink+Monkey+Birds
www.badmusicforbadpeople.com/2013/11/kid-congo-the-pink-monkey-birds-new-york-ny-u-s-a/

Video:
www.youtube.com/watch?v=zp6dxfW7Y1g
www.youtube.com/watch?v=5Tl53c9SBl4
www.youtube.com/watch?v=37j4QHSFT8o
www.vimeo.com/77100973
www.youtube.com/watch?v=kdixb0iOVQc