Home

VESTI

KBO! na Akademiji

No Comments Koncerti

KBO! na Akademiji Kragujevačke hardcore-punk legende KBO! održaće koncertnu promociju svog novog albuma "PROSTA PROZA" na Akademiji, u petak 15. oktobra, a kao predgrupe nastupiće VOX POPULI, SOULCAGE i NO WARNING SHOT.

KBO!, jedan od najstarijih i najaktivnijih hardcore-punk sastava sa prostora bivše Jugoslavije, poslednji put nastupio je na Akademiji 2007, obeležavajući time 25 godina postojanja grupe.

 

Ovoga puta pravi povod za dobru svirku u Beogradu biće najava dugo i željno očekivanog albuma, koji bi trebalo da obraduje verne fanove već u narednih mesec dana.

Od 1996. bend KBO! snima novi album i trebalo bi definitivno da izađe u sledećih mesec, dva…Da nemamo svoj studio, verovatno bi to sve bilo gotovo za 15-20 dana, ali ovako se to rasteglo, jer uvek mislimo da može bolje, pa smo malo i preterali u tome! – ističe Saša Vujić – Vuja, vokal i gitarista benda – Sve se to dešava u našem studiju "Češnjak" gde smo za potrebe novog albuma snimili čak 36 novih pesama! Naravno, nećemo sve staviti na album, već smo probrali 13 koji će zajedno činiti novo izdanje pod nazivom "Prosta proza"! Ono što sa sigurnošću mogu reći je to da ovaj, dvanaesti album po redu, neće biti dosadan po sistemu "čuo sam jednu stvar – čuo sam ceo album" i da su sve pesme vrlo različite i žanrovski i produkcijski! Pesma "Tačka" je odavno najavila novi album u vrlo pozitivnom svetlu i ako ste mislili da je to jedini hit, onda ste se zeznuli!

 

 

 KBO! na Akademiji

KBO! na Akademiji

 

 

Omot za "Prostu prozu" već je urađen i, kao i na prethodnim albumima, buklet će sadržati tekstove i na srpskom i na engleskom jeziku. Album izlazi za "KBO! records" kao i prethodni, a odsviran je potpuno "živo", bez ikakvih kompjuterskih pomagala 21. veka i to u standardnoj KBO! postavi: Vuja – gitara i glas, Aca – gitara i Boban -bubnjevi.

KBO! je nastao, kako kažu, kao reakcija na lošu kragujevačku scenu početkom 80-ih godina. Prvi nastup ovih pank ikona odigrao se u hipi-metal miljeu lokalne gitarijade kada su nepripremljenoj i zgranutoj publici, unatoč njenom opštem negodovanju (sto je uključivalo zviždanje i bacanje raznoraznih rekvizita na scenu), inadžijski servirali punu seansu svog, po tadašnjim merilima, nezamislivo progresivnog hc-punk zvuka, pokazavši time da ipak umeju da budu "najgori od sve dece".

KBO! je uspeo da završi svoj prvi performans pred raspamećenom publikom, a od tada pa na dalje iz inata nastupa na svim gitarijadama u Kragujevcu.

Zanimljivo je da bend gotovo od samog početka nastupa bez bas gitare, što mu u neku ruku postaje zaštitni znak.

U narednom periodu pesme KBO! bivaju uvrštene na dve engleske kompilacije "Liberate" i "International Brigade", zajedno sa trakama poznatih sastava, poput Chumbawamba, Detonators, Pandemonium, C.C.M i Terveet Kadet, a bend aktivno objavljuje i svoje d.i.y. demo kasete, koje vrlo brzo nalaze put do sve brojnije publike i radio-stanica.

 

 

 KBO! na Akademiji

KBO! na Akademiji

 

Pored mnogobrojnih izdanja i koncerata širom nekadašnje Jugoslavije, KBO! često svira i u inostranstvu, i to rame uz rame sa Gorilla Biscquits, Emils, Babes in Toyland, Political Asylum,a devedesetih godina njihova pesma "Ubijte me" izlazi na antiratnoj holandskoj kompilaciji "The Dignity of Human Being is Vulnerable", na kojoj učestvuju i M.D.C, No Means No, Mr.T. Experience…

Njihova zvanična diskografija broji pet studijskih i isto toliko demo albuma (objavljenih u periodu od 1986. do '89), jedan cover, brdo singlova i kompilacija.

Debi album KBO! "Forever Punk" odsviran je i snimljen za samo četiri sata provedena u studiju, a objavio ga je grčki izdavač Wipe Out Records 1989. godine. Njihovo poslednje izdanje "Drugarska…stvar" objavljeno je 2002, u samizdat produkciji, za etiketu KBO! records.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=uIsJUPrI91Y|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

KBO! – TACKA (Prosta proza)

 

Zvanični sajtovi benda:
http://vujakbo.tripod.com
http://www.myspace.com/listentokbo

 

 

Početak koncerta zakazan je za 22h. Karte će se moći kupiti na ulazu, po ceni od 400 dinara.