Home

VESTI

Darkwood Dub & Bisera u Nišu!

No Comments Koncerti

Darkwood Dub & Bisera u Nišu!U okviru velike promotivne turneje koja će obuhvatiti 15 gradova širom zemlje, Darkwood Dub i Bisera Veletanlić održaće koncert i u Nišu, u petak, 2.novembra u velikoj sali Doma Vojske, sa početkom u 21h.
  
Darkwood Dub i Bisera obećavaju sjajne nastupe i pozivaju publiku da zajedno sa njima bude deo poletne atmosfere kojom započinju turneju na kojoj promovišu hvaljeno izdanje „Vidimo se” (Odličan hrčak/Exit Label) .
  

“Budući da je singl „Nešto sasvim izvesno” osvojio region, osveženje na našoj turneji biće upravo gostovanje Bisere Veletanlić. Posebnu dimenziju u koju se ulazi već sa prvim taktovima pesama, imaće priliku da dožive svi poštovaoci Darkwood Duba na turneji koja će trajati dva meseca, a završiće se koncertnim spektaklom u Beogradu sredinom decembra.”

Za sada potvrđeni datumi:

Novi Sad 26 i 27.10, Niš 2.11, Paraćin 3.11, Kikinda 15.11, Bečej 16.11.2012.

Cena ulaznice i pretprodajna mesta za koncert u niškom Domu Vojske biće objavljeni naknadno.

Poslednji samostalni koncert u Nišu sastav Darkwood Dub je održao u oktobru 2007.

www.darkwooddub.com
www.facebook.com/DarkwoodDub?ref=hl
www.facebook.com/events/372653679479877
www.twitter.com/DarkwoodDub

 

 

 Darkwood Dub & Bisera u Nišu!

Vuca i Bisera

 

 
Bisera u začaranoj šumi

Svima onima koji su u ne tako davnoj saradnji Pet šop bojsa sa Dasti Springfild, Smitsa sa Sendi Šo, ili Propelerhedsa sa Širli Besi, prevashodno videli dobru marketinšku akciju i uspešan komercijalni potez, promaklo je nešto puno važnije. Nešto što se nalazi u samoj srži bivstvovanja, ali i bavljenja bilo kakvim kreativnim poslom. A to je – emocija. Bez nje, ovakvi potezi bi ostali zanimljivi statističarima, analitičarima, marketinškim magovima i svima onima koji brže i veštije broje novac od običnih smrtnika, ali ne bi ništa, ili bi vrlo malo progovorili o samoj prirodi te saradnje. Živimo u svetu u kome je zanimljivije analizirati manipulaciju, nego li same emocije. Ali, to je već druga priča. To što su zvezde na vrhuncu slave pružile ruku i iz duboke senke pod svetla reflektora ponovo postavile one koje su ispisale najdivnije stranice istorije popularne muzike, govori o ljubavi, dubokom poštovanju, ali i razumevanju odnosa i tradicije. A bez toga, svaka kultura, pa bila ona velika ili mala, ne može da računa na bogatstvo, trajnost, značaj i uticaj.

Upravo ovde leži suština priče o saradnji Darkvud daba sa Biserom Veletanlić. Jer, ako bismo se lišili takve dimenzije teško da bi mogli razumeti šta je to što nagoni na saradnju one koji jedva da su bili u kratkim pantalonama u doba kada je Bisera već uveliko bila zvezda. Ili obrnuto. Mogu da zbune – jasan generacijski jaz, različito stilsko opredeljenje, izvesno i različito iskustvo, ali kada ih čujete zajedno, sve je to pometeno u stranu, nevažno, zbog radosti, uživanja i ogromne energije koju proizvodi ovaj, na oko, čudan hemijski spoj. Iz tog ugla gledano, nije teško odgovoriti na pitanje kako je do njega uopšte došlo. I Bisera i Darkvudi, svako u svom vremenu, pre su bili eksces nego li pravilo. Tvrdoglavo odricanje hoda po „sredini puta“, neprihvatanje stereotipa, klišea, ugađanja sredini, izvesno je nisu im napunili novčanike, ali su im obezbedili trajnost i ugled. A te dve stvari, puno ređe no što mislimo, idu zajedno. Najvažnije od svega, otvorili su im prostor da bezuvetno kreiraju i neguju svoj izraz i rukovode sopstvenom karijerom. Bisera je nedavno doživela satisfakciju zbog svog hoda po „dugom i krivudavom putu“, nesumnjivo to čeka i Dakvude. I Bisera i oni, oslobođeni potrebe da bilo šta dokazuju i potvrđuju, konačno imaju priliku da uživaju i ispisuju nove stranice naše pop muzike i kulture. Da li iko sumnja da to neće, u najmanju ruku, biti uzbudljivo!

Momčilo Rajin

 

 

 Darkwood Dub & Bisera u Nišu!

Darkwood Dub & Bisera u Nišu!

 

 

Darkwood Dub – Biografija

Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao, fuzionišući rege i dab sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima.

Do izdanja prvog albuma Paramparčad (Take it or leave it, 1994), Darkwood Dub je postao najpopularniji andergraund bend u Beogradu, svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima čiji je broj često prelazio 1000, uprkos minimalnom prisustvu grupe na srpskim radio i TV stanicama. Drugi album U nedogled (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura, kao i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i po prvi put uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni deo zvuka benda. Album je proglašen za najbolji album 1996. godine od gotovo svih muzičkih kritičara. Album je po prvi put pratila turneja po Srbiji.

1997. godine Darkwood Dub pravi muziku za pozorišnu predstavu Trainspotting, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remiksa pesama grupe od strane različitih autora plesne muzike, pojavljuje na izdanju Darkwood Dub (B92, 1997). Muzika sa ovog izdanja ima izrazito plesni karakter, pod uticajem tada svežeg drum ‘n’ bass pravca.

Naredni album grupe Elektropionir (B92, 1999), lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno svirao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije, istovremeno oformljujući sopstveni tonski studio pod imenom Elektropionir, u kojem od tog trenutka Darkwood Dub snima sve svoje naredne albume.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=ex8Eq6utFdE|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Darkwood Dub – Nesto sasvim izvesno

 

 

Život počinje u tridesetoj (B92), album grupe objavljen 2002, bio je najprodavanji album godine, a ujedno je bio proglašen i za najbolji album godine od strane muzičke kritike. Turneja koja je usledila bila je do tada najekstenzivnija u istoriji grupe i obuhvatila je preko 20 gradova u Srbiji, i mnoštvo gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

2004. godine izlazi album O danima (B92), posle kojeg sledi još jedna uspešna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, Švajcarskoj, Austriji i Holandiji. Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove. Nakon rekonstrukcije studija Elektropionir, bend je 10. novembra 2008. objavio sedmi album pod nazivom Jedinstvo (B92).

Od 31. decembra 2008. grupi se kao stalni član pridružuje cenjeni i proslavljeni klavijaturista Vasil Hadžimanov. Tokom 2009. i 2010, promovišući album “Jedinstvo”, Darkwood Dub je nastupao u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, i završio snimanje novog albuma “Vidimo se” koji je objavljen u julu 2011. Pilot singl na kojem gostuje legendarna diva Bisera Veletalnić objavljen je u aprilu iste godine.