Home

VESTI

Danas Instruder – sutra Dža ili Bu

No Comments Koncerti

Beogradski sastavi Intruder i Dža ili Bu u petak i subotu nastupaju u malom klubu Studentskog kulturnog centra Beograda.

Sastav Intruder će nastupiti u ovom prostoru u petak, 7. novembra dok će Dža ili Bu na ustom mestu nastupiti 8. novembra. Oba koncerta počinju u 22h, a cena ulaznice je 400 dinara.

Intruder je elektro-pop band iz Beograda, jedan od najuspešnijih i najdugotrajnijih. Uzdigavši se od beogradske underground elektro scene sredine 90-ih do festivalskih nastupa pred desetinama hiljada ljudi, Intruder od 1998. uobličavaju svoju jedinstvenu mesavinu electro, jazz, soul i funk uticaja u specifičnu pop formu.

Plesne, energične i melodične numere karakterišu opus benda. Sa 5 dosadašnjih albuma skinuto je oko 20 singlova, od kojih su neki postali #1 hitovi, i na radio i TV top-listama (B92, RTS, Studio B, TV Metropolis kao najpopularnije stanice, uz veliki uspeh na lokalnim stanicama).

Bend je krajem avgusta 2007. nominovan od strane MTV Adria za nagradu NEW SOUNDS OF EUROPE, u konkurenciji jos 5 bendova sa prostora ex-Yu.

 

Jedan od sigurno najznačajnijih srpskih rok bendova, Dža ili Bu, nastao je pre tačno 20 godina, a osnovali su ga dva brata Dušan (Dule) i Dejan (Kid) Milojević i njihov drugar iz ulice – Nebojša Simenović Sabljar. S obzirom da niko od njih nije umeo da svira, prošlo je neko vreme pre nego što su se opredelili da Kid svira bubnjeve, Dule bas gitaru, a Sabljar gitaru.

Sa tadašnjim pevačem snimili su prve demo snimke i pravili prve koncerte, a onda je Sabljar preuzeo mikrofon. Godine 1990. ustalila se postava dopunjena gitaristom Goranom Majkićem Goksijem, sa kojim je bend snimio sledeća tri albuma.

Izdanja „Lepa kaseta“ (1989) i zvanično prvi album „Hej, mornari“ (1991) izlaze za nezavisne izdavačke kuće. Prvi uspeh su doživeli te iste godine, napunivši salu SKC-a, a do 1993. godine održali su preko 150 koncerata, tako da ih tada jako slušani radio Index, proglašava za koncertni bend godine.

Spot za kontraverznu pesmu „Kraljica Pica parka“ dobija nagradu TV Studio B za najbolji spot, a zahvaljujući pomoći norveške televizije snimaju jedan od najboljih domaćih spotova ikada za pesmu „Staljin“. Zbog Sabljarevih antirežimskih pesama bend je i ranije imao problema, ali su pesme „Staljin“ i „Sećam se“ i zvanično bile zabranjene za emitovanje na državnim medijima.

Istovremeno Dža ili Bu uzimaju aktivno učešÄ‡e u političkim previranjima i sviraju na mitinzima tadašnje opozicije.

Godine 1993. u studiju DO-RE-MI u Novom Sadu, snimaju svoj drugi album „Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju“ i to za svega nedelju dana. Taj album izlazi na kaseti, a 1996, godine Dža ili Bu konačno dolaze i do prvog kompakt diska za treći album, „Strašni sud“. Pesme „Večna lovišta“, a pogotovo „Ustani i kreni“ u kombinaciji sa odličnim spotovima i otvorenošÄ‡u medija, konačno donose bendu dugo željeni status.

ÄŒetvrti album „Kao da ničeg nije ni bilo“ grupa snima sa Igorom Panićem Ziggyjem koji je u bend došao 1997. na mesto gitariste Goksija koji je otišao u Ameriku. Iako su se na njemu našle pesme „Aljaska“ i „Olovni vojnik“, ovaj album ne prolazi naročito zapaženo jer je izašao u najgorem trenutku – neposredno pred NATO bombardovanje.

Isto tako prolazi i live album „Live bunker“ snimljen 1999. Zbog svega toga, ali i problema unutar benda, Dža ili Bu se privremeno raspadaju te iste godine.

U meÄ‘uvremenu, Sabljar pokreće projekat Chernobyl In House, industrial orijentacije i pod tim imenom objavljuje i album „Active Time“ (2002).

Godine 2003. godine Dža ili Bu se okupljaju ponovo, ali u novoj postavi, ojačanoj još jednom gitarom i klavijaturama. Jedan od osnivača, Duško Milojević-Dule, odlazi iz grupe.

Te iste godine Dža ili Bu sviraju na Exitu, a zatim snimaju album koga su na kraju sami izbrisali, ostavivši samo obradu grupe Beograd „Opasne igre“, koja je na prvom mestu domaće liste singlova radija B-92 provela pet nedelja.

„The Best Of“ kompilacija izabranih pesama dopunjena sa tri do tada neobjavljene, izlazi za PGP-RTS.

Novi album „Ultra muk“ pod etiketom Multimedia Recordsa objavljen je početkom aprila 2007. godine

 

 

 

 

Izvor:

KontraWeb.net