Home

VESTI

Bob Dylan, glas iz lepe prošlosti

No Comments Koncerti

Bob Dylan, glas iz lepe prošlostiBob Dilan, glasnik bit generacije i jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka, večeras će održati koncert u „Beogradskoj areni“.

 

On će uz pomoć svog benda publici predstaviti pesme iz svoje bogate karijere koja traje 57 godina, u kojoj je ovaj umetnik i buntovnik uticao na istoriju američke folk i rok muzike.

Dilan je pre devetnaest godina posetio Beograd kada je održao koncert na stadionu „Galenika“ u Zemunu, u okviru iste turneje koja traje već dvadeset i dve godine, pa će se ovaj rok propovednik na još jednom proputovanju po svetu predstaviti publici u Beogradu.

 

Repertoar koji bude inspirisan u tom momentu, a očekuje se da među pesmama novijeg i starijeg datuma budu nezaobilazne „Like a Rolling Stones“, „Blowin’ in the wind“, „All Along The Watchtower“…

Inače, ova muzička zvezda nije poznata po luksuzu, pa tako ni organizatore u Beogradu Dilan nije opteretio nemogućim zahtevima i željama za sebe i bend. Čini se da mu je najveća želja da se ne pojavljuje preterano u javnosti, da na koncertu da svoj maksimum te da publika oseti energiju koju je on možda osetio na koncertu Badi Holija 1959. godine ili kada je kao tinejdžer poželeo da se priključi bendu Litla Ričarda. Ono što je bitno za nastup je ozvučenje i rasveta pa na tome insistira, a nikako intimiziranje i dodvoravanje publici.

 

 

 Bob Dylan, glas iz lepe prošlosti
 Bob Dylan, glas iz lepe prošlosti
 
 

Robert Alen Cimerman zavoleo je rokenrol kako je istakao jednom prilikom, zbog dinamičnog ritma i „zaraznih“ refrena, ali je folk muziku je doživljavao kao emotivnu, punu različitih osećanja pa je kako se ispostavilo tokom karijere spojio američku folk muziku sa rokenrol estetikom. Jedan od njegovih neosporivih talenata jeste svakako pisanje pesama: buntovnih, religioznih, ljubavnih…
 
Numera „Blowin’ in the wind“ sa njegovog drugog albuma iz 1963. nedugo nakon što je objavljena postala je jedna od himni američkog pokreta za građanska prava. Tokom šezdesetih nastale su numere za sva vremena „Like A Rolling Stones“, „A Hard Rain’s a-Gonna Fall”, „The Times They Are a-Changin“, „Knockin’ On Heaven’s Door”…Zalagao se za ljudske slobode pa samim tim nije dozvoljavao da njegove pesme budu cenzurisane još od kada je odbio da se pojavi u emisiji „The Ed Sullivan Show“ 1963. godine kada je čuo da će pesma koju je planirao da izvede biti cenzurisana. Kako je u početku smatran folk muzičarem mnoge je iznenadio 1965. godine kada je nastupio na folk festivalu u Njuportu, ali sa električnim setom. Tada su se podelila mišljenja publike, mnogi su mu zamerali, ali on je nastavio svojim putem istražujući muzičke žanrove tokom naredne dve decenije. Dana 7. juna 1988. krenuo je na „Never ending“ turneju koja još uvek traje i na kojoj svira oko sto koncerata godišnje. Pored toga, njegovi albumi novijeg datuma nailaze na odlične kritike te je to još jedna potvrda njegove veličine i u 21 veku. Nepotrebno je reći da u svim delovima sveta i dalje postoji ogromno interesovanje kada su koncerti Boba Dilana u pitanju.
 
 

 Dylan svira  "klasike" u Beogradu

Dylan svira "klasike" u Beogradu

 

 
Karijera rokenrol ikone duga pola veka:
1941. – rođen u Dulutu u Minesoti kao Robert Alen Cimerman
1951. – počeo da piše pesme i uči da svira gitaru
1962. – uzeo umetničko ime Bob Dilan što je objasnio rečima: „Možeš se zvati onako kako poželiš ovo je zemlja slobodnih“
1962. – objavio prvi album pod svojim novim imenom
1963. – album „The Freewheelin’ Bob Dylan” doneo mu je prvu slavu
1963. – sa Žoan Baez učestvovao na protestima za građanska prava
1965. – na festivalu u Njuportu iznenadio folk fanove kada se prvi put pojavio s električnom gitarom
1966. – zbog pada sa motora napravio koncertnu pauzu od osam godina
1969. – odbio da nastupi na festivalu „Vudstok”
1970. – za album „Self Portrait” dobio najgore kritike u karijeri
1975. – krenuo na turneju sa Džoan Baez, Džoni Mičel i T-Bon Barnetom
1985. – sa Ronijem Vudom i Kitom Ričardsom nastupio na „Live Aid” koncertu
1988. – započeo „Never Ending” turneju
1988. – sa Rojom Orbisonom, Džordžom Harisonom, Džefom Linijem i Tomom Petijem osnovao supergrupu „Traveling Wilburys”
1991. – nastupio u Zemunu, na stadionu „Galenika“
2000. – osvojio „Oskara” za numeru „Things Have Changed” iz filma „Wonder Boys”
2004. – objavio prvi deo autobiografije „Chronicles: Volume one“
2005. – Martin Skorseze snimio dokumentarac o Bobu Dilanu „No Direction Home“
2006. – album „Modern Times“ izabran za album godine prema magazinu „Rolling stone“
2008. – dobio Pulicerovu nagradu
2009. – objavio album „Together Through Life“ koji je postigao zapažen uspeh

 
 
 
{xtypo_rounded1}Ulaznice
Najjeftinije ulaznice za tribine (nivo 400) koštaju 2.500 i 2.800 dinara, za mesta u parteru treba izdvojiti 2.990, a za fan pit 3.990 dinara. Karte za najbolja mesta na tribinama (nivo 200) koštaju 3.900 i 4.500 dinara. Ulaznice se mogu kupiti u „Bilet servisu“, „Eventimu“ i „Kard servisu“.

Bez fotoaparata
Večerašnji koncert Boba Dilana počinje tačno u 20.30, neće biti kašnjenja, pa organizatori ističe da je potrebno doći ranije. Takođe, producenti napominju da se ne nose ni amaterski fotoaparati jer će biti oduzimani na ulazu u „Arenu“, a fotografisanje i snimanje ovog muzičara neće biti dozvoljeno.{/xtypo_rounded1}

 

 

 

 

Izvor:

Blic