Home

VESTI

Nikolas Grifin – savremeni Edgar Alan Po

No Comments Knjiga

Nikolas Grifin – savremeni Edgar Alan Po

Kroz „Kuću videla i senke“, koja se na srpskom jeziku pojavila u izdanju IK Mono&Manjana, engleski pisac Nikolas Grifin (Nicholas Griffin) vodi nas u uzbudljivu, mračnu i neobičnu priču smeštenu u London s kraja XVII i početka XVIII veka.

Glavni junak, Džozef Bendiks (Joseph Bendix), mlad i vrlo ambiciozan student medicine, iz Pariza dolazi u London da bi izbegao aferu proizašlu iz veze sa francuskom koketom. Na veliko zadovoljstvo, u Londonu počinje da radi kao pomoćnik čuvenog hirurga, ser Edmunda Kalkrafta (Edmund Calcraft). Dvojica lekara ubrzo prepoznaju zajedničku strast – opsesiju za pronalaskom lekova za najrazličitije bolesti, koja ih navodi na nemoralne eksperimente i najčudnije zahvate, prelazeći preko granica moralnog i oštrih ivica zakona engleskog društva.

Mračne atmosfere tamnica, ustanova za mentalno obolele i anatomskih laboratorija jedine su stanice u njihovom nadmetanju za naučnim progresom. Ser Kalkraft smatra da se lek može pronaći u leševima preminulih pacijenata, dok se mladi Bendiks vodi idejom da su uzroci fizičkih oboljenja pre svega psihosomatskog porekla.

 

Nikolas Grifin – savremeni Edgar Alan Po
 
Vođeni svojim premisama pokušaće da postanu isceliteji. Bendiksova ambicija postaje još snažnija kada upozna Kalkraftovu bolesnu kćerku. Zaljubljen, učiniće sve da je spase, ali njegova opasno ambiciozna namera izrodiće sasvim drugačiji, sopstveni put…

Grifin je Po naših dana, prvorazredan hroničar pustolovina i spletki iz XVIII veka. Na njega vredi obratiti pažnju. (Publišers vikli)
Likovi „Kuće videla i senki“ prikazani su s veštinom dostojnom Dikensa, a ova izuzetna ljubavna priča istovremeno je i vrlo zanimljiv silazak među žitelje londonskog podzemlja u XVIII veku. (Suzan Vrilend)

 

 

 

Izvor:

Happynovisad.com