Home

VESTI

Ne može da stane, neće da stane

No Comments Knjiga

Jeff Chang: "Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije"

Knjiga "Ne može da stane, neće da stane – jedna istorija hip-hop generacije", koja se kod nas pojavljuje u izdanju izdavačke kuće Red Box, prvo je kapitalno delo o hip-hopu prevedeno na naš jezik.

 

Razgovor o Changovoj knjizi će biti centralni događaj višesatnog programa posvećenog hip-hop kulturi u okviru koga će posetioci Doma omladine imati priliku da pogledaju dva filma o ranim danima razvoja hip-hopa kao i da uživaju u DJ setu rodonačelnika hip-hop DJinga na našim prostorima – DJ Munje.

Knjiga Jeffa Changa – u SAD objavljena 2005. godine – po ocenama kritike i čitalaca pruža najzaokruženiji prikaz razvoja hip-hopa u SAD kao mladalačke potkulture koja je, potekavši iz ugroženih urbanih krajeva američkih metropola, tokom poslednje tri decenije doprla do ljudi širom planete i postala najšire prihvaćeni generacijski potkulturni izraz.

 

Jeff Chang: "Ne može da stane, neće da stane - jedna istorija hip-hop generacije"

 

Satnica:

17.00 – 18.30 – "Style Wars" (1983), dokumentarni film, r. Henry Chalfant i Tony Silver
18.30 – 19.00 – DJ Munja na gramofonima
19.00 – 20.00 – Razgovor o knjizi "Ne može da stane, neće da stane“ (izdavač Red Box)
Učestvuju Dragan Ambrozić (muzički kritičar i urednik programa DOBa), Zoran Lojanica i Predrag Vukčević (prevodioci knjige) i publika.
20.00 – 20.30 – DJ Munja na gramofonima
20.30 – 22.00 – "Wild Style" (1982), igrani film, r. Charlie Ahearn

U toku promocije će biti organizovana prodaja knjige "Ne može da stane, neće da stane“ po sniženoj ceni.

 

 

O piscu

Jeff Chang, još od druge polovine osamdesetih, tokom školovanja u okviru sistema državnih univerziteta Kalifornije koje će krunisati diplomom mastera Azijsko-američkih studija na UCLAu, počinje da razvija svoj politički stav radom u studentskim organizacijama. Njegov najznačajniji poduhvat na političkom planu je učešće u osnivanju prve Nacionalne hip-hop političke konvencije 2003. godine. Reč je o telu koje okuplja lokalne nevladine organizacije iz ugroženih urbanih zajednica SADa i radi na političkoj homogenizaciji i aktiviranju mladih iz tih zajednica, kao i na artikulaciji njihovih političkih stavova. Značaj Nacionalne hip-hop političke konvencije za politički život u SAD, najbolje oslikavaju procene američkih političkih analitičara prema kojima upravo animiranje mladih, uglavnom obojenih glasača iz siromašnih urbanih jezgara, donosi prevagu kandidatima Demokratske stranke na izborima u SAD u poslednjih pet godina. 

Početkom devedesetih Chang započinje i novinarsku karijeru tekstovima u kojima se uglavnom bavi hip-hop kulturom, međurasnim odnosima i društvenim položajem mladih. Pisao je i piše za mnoštvo uglednih časopisa, među kojima su i ColorLines (čiji je prvi urednik), San Francisco Chronicle, URB, The Nation, The Bomb Hip-Hop, Mother Jones, kao i Vibe za koji je 2007. godine, u toku kampanje za predsedničke izbore, intervjuisao Baracka Obamu. Bio je i jedan od glavnih urednika Internet portala 360hiphop.com kojeg je osnovao Russell Simmons.

Chang je značajan doprinos hip-hopu dao i svojim radom u muzičkoj industriji. On je, naime, 1993. godine učestvovao u osnivanju, a kasnije postao i direktor etikete Solesides, jedne od najvažnijih nezavisnih izdavačkih kuća u hip-hop muzici, u okviru koje je svojim prijateljima – među kojima su i DJ Shadow i grupa Blackalicious – pružio priliku da započnu diskografske karijere.

Pored svih uspeha, knjiga „Ne može da stane, neće da stane“ ipak i dalje predstavlja najznačajnije postignuće u Changovoj biografiji. Nije to samo zato što je prihvaćena u hip-hop svetu ili zato što je Chang za nju dobio mnoštvo priznanja među kojima i najznačajniju nezavisnu književnu nagradu u SAD American Book Award (2005. godine), Asian American Literary Award (2006), nagradu Deems Taylor (2006) koju dodeljuje Američko udruženje kompozitora, tekstopisaca i muzičkih izdavača (ASCAP) ili titulu najbolje knjige o muzici za 2005. godinu u izboru New York Magazinea.

 

Ova knjiga, naime, predstavlja središte Changovog dosadašnjeg rada vezanog za hip-hop zato što na najbolji način objedinjuje sva njegova različita iskustva sa hip-hopom – novinarska, aktivistička i iskustva stečena radom u muzičkoj industriji. Za ovu godinu je predviđen i izlazak njegove nove knjige Who We Be: The Colorization of America, u kojoj razmatra stanje kulturnog i nacionalnog identiteta i identiteta nacije u SAD nakon velikih demografskih i političkih promena u poslednje tri decenije.

Živi u Kaliforniji sa suprugom i sinovima.