Home

VESTI

Najprodavanija knjiga 2009.

No Comments Knjiga

Najprodavanija knjiga 2009.

Roman Haleda Hoseinija "Lovac na zmajeve" najprodavanija je knjiga u 2009. godini, pokazuje istraživanje sajta Knjizara.com

Na osnovu podataka koje su svakoga meseca slale najveće knjižare u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Banjaluci, Podgorici, Kotoru i Herceg Novom, Knjizara.com je tokom prošle godine objavljivala liste najprodavanijih 20 naslova u prethodnom mesecu.

Haled Hoseini je američki pisac poreklom iz Avganistana. Njegov debitantski roman objavila je izdavačka kuća "Laguna" 2006. godine i od tada "Lovac na zmajeve" ne silazi sa liste bestselera.

Najprodavanija knjiga 2009.

 

Roman, koji je u svetu prodat u više od milion primeraka, pripoveda o žestokoj okrutnosti i ljubavi koja iskupljuje. One menjaju život Amiru, mladom i bogatom pripovedaču, koji sazreva u poslednjim mirnim danima svoje otadžbine, pre revolucije i upada ruske vojske. U "Lovcu na zmajeve" Hoseini daje živopisnu priču koja čitaoce podseća na to koliko se njegov narod bori da trijumfuje nad nasiljem koje mu i danas preti.

Posle ovog dela objavljen je novi roman istog autora "Hiljadu čudesnih sunaca", koji je takođe stalno prisutan na listi najtraženijih knjiga, ali zaostaje za "Lovcem na zmajeve", pa je na godišnjoj listi zauzeo četvrto mesto, piše "Press".

Vicešampion na listi je prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade "Tesla portret među maskama" Vladimira Pištala. Treće mesto zauzela je knjiga Ronde Bern "Tajna", koju su književni kritičari opisali kao "apsolutno bezvrednu"! Sličan slučaj je i sa "Kolibom" Vilijama Janga, koju je kritika dočekala na nož. Ova knjiga objavljena je 2009. i tokom cele godine dominirala je na mnogim listama bestselera. Na šestom mestu je roman Marije Jovanović "Dovoljan razlog", koji je 2008. bio izuzetno popularan, pa se interesovanje nastavilo i u 2009, ali poslednjih meseci ga nema više ni među 20 bestselera.

Za njom sledi knjiga "Priči nikad kraja" novinarke B92 Gorice Nešović i Jelice Greganović. Ovo delo pripada klasičnom "ženskom pismu", ali u modernoj formi jer je reč o blogu. "Pobednik je sam" Paula Koelja je na osmom mestu, iako se pojavio tek sredinom godine. Na devetom mestu je "Zamak u Pirinejima" Justejna Gordera, koji je postao kultni pisac posle "Sofijinog sveta". Deseto i 11. mesto pripadaju romanima Karlosa Ruisa Safona "Igra anđela" i "Senka vetra". Ovaj španski pisac je u poslednje četiri godine postao miljenik srpskih čitalaca, a nedavno je objavio i novi roman "Marina".

 

 

 

 

Izvor:

MTS Mondo