Home

VESTI

Booka roman: Komplikovana dobrota

No Comments Knjiga

Booka objavila roman Komplikovana dobrota

Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje, roman "Komplikovana dobrota" vodeće savremene kanadske spisateljice Mirijam Tevs.

Šesnaestogodišnja buntovnica podiže glas protiv strogih konvencija menonitske zajednice u kojoj je rođena i odrasla, u isto vreme pokušavajući da se pomiri sa činjenicom da se njena porodica bespovratno raspala.

 

Glavna junakinja, Nomi, čezne za starijom sestrom Tašom („Taši je prokletstvo bilo u toj meri suđeno da to više uopšte nije bilo smešno“) i majkom Trudi, koje su pobegle iz varoši na glasu po fundamentalističkom pristupu hrišćanskoj veri.

 

Nomin nežni otac Rej, povučen čovek, ne ume na pravi način da sasluša svoju kćerku koja se, ubirući gorko-slatke plodove prošlosti, hvata u koštac s tinejdžerskim životom u sredini u kojoj pravila igre određuje „neka vrsta sekte koja je, navodno, u vezi s nekim uobičajenim ovozemaljskim normama“.

Nekadašnje „ljubopitljivo dete puno nade“, Nomi crpi snagu iz jetkog humora u trenucima kada joj život izmiče kontroli. Napušta školu, šokira okruženje novom frizurom, tumara naokolo omamljena marihuanom i planira bekstvo u Njujork sa ciljem da upozna Lua Rida.

Roman KOMPLIKOVANA DOBROTA proveo je više od godinu dana na kanadskoj bestseler listi, poneo je prestižnu Governor General's Award i našao se u užem izboru za Gilerovu nagradu. Po mnogim kritičarima ovo je i najbolji kanadski roman u 21. veku. Da je u pitanju delo od izuzetnog značaja potvrđeno je i grantom za prevođenje koji je odobrio Canada Council for the Arts.

 

 

 Marky Ramone na "Beer Festu" - Foto Beta

Marky Ramone na "Beer Festu" – Foto Beta

 

DRUGI O KNJIZI

„Ovaj tužni, gorko-slatki, čudni roman zaista se izdvaja… Tevsova je tako dirljivo pisala o kidanju porodičnih veza da zaslužuje da stane rame uz rame s vodećim piscima (Margaret Atvud, Rohinton Mistri, Jan Martel), koje je Kanada dala poslednjih godina.“ – Scotland on Sunday

„Komplikovana dobrota pravi je užitak, od prve do poslednje stranice. Taj humor možda i jeste od najcrnje sorte („Ljudi ovde, izgleda, jedva čekaju da umru. To je glavni događaj“), ali zato kumulativni efekat donosi oslobođenje i rađa neku prkosnu radost.“ – Daily Mail (Velika Britanija)

„Mnogo toga dovršenog i prefinjenog ima u ovoj knjizi. Zamah koji fabula vremenom hvata, zavidna pripovedačka veština, uznemirujuće slike, briljantni opisi trenutka i mesta, pronicljivo, bespoštedno spisateljsko oko, nesporna gracioznost… Ali ako bismo morali da navedemo ono vrhunsko dostignuće Mirijam Tevs, bilo bi to stvaranje Nomi Nikel, koja zaslužuje da se nađe u društvu Dejzi Gudvil Flet, Paj Patel i Hejgar Šipli, kao maestralno ostvaren književni lik za koji čitalac, s vremenom, počne iskreno da se vezuje; okej, lik koga čitalac iskreno zavoli.“ – The Globe and Mail

„Čudesno, zaista… jedna od najlepših knjiga iz ovogodišnje ponude. Sa omamljujućom verodostojnošću Tevsova gradi groteskni svet jedne ogorčene menonitske tinejdžerke koja odrasta u varošici gde se ništa ne događa…. Mirijam Tevs zavodi čitaoca svojom nežnošću, ali i mudrim zapažanjima i pikantnim humorom. A onda, kad vas nasmeje, ona taj smeh ščepa, pa počne da ga uvrće, kao nož zariven u čitaočevu utrobu.“ – Toronto Star

„Sijaset imitacija Holdena Kolfilda pojavilo se od 1951. naovamo, ali vrlo je malo pisaca umelo, poput Dž. D. Selindžera, da kanališe mladalačku teskobu na način koji će biti ujedno ljubak i dubok. Mirijam Tevs je upravo to postigla u svom novom romanu. Njena Komplikovana dobrota, štaviše, možda jednog dana i sama postane klasika… Predivna je ovo knjiga, predivna jer nas podseća na lepotu i smisao svakog trena u svakom malom životu“ – Philadelphia Inquirer

 

 

 

 Miriam Toews - Foto: Carol Loewen

Miriam Toews – Foto: Carol Loewen

 

O KNJIŽEVNICI

Kanadska književnica Mirijam Tevs, rođena je 1964. godine u varoši Štajnbah, u kanadskoj provinciji Manitobi. Živela je neko vreme u Montrealu, jedan deo života provela je i u Engleskoj, u Londonu, a onda se nastanila u Vinipegu, u rodnoj Manitobi. Pre dve godine ponovo se seli – ovoga puta na istok Kanade, u Toronto.  

Posle studija na Univerzitetu Manitobe i Kraljevskom koledžu u Halifaksu, radila je kao samostalni novinar u štampi i na radiju. Pažnju šire čitalačke javnosti skrenula je na sebe 2000. godine knjigom memoarske proze Ljuljaj me nežno: Jedan život (Swing Low: A Life), bolnim sećanjem na oca, koji je celoga života patio od depresije. Veliki književni proboj doživeće s romanom KOMPLIKOVANA DOBROTA (A Complicated Kindness), objavljenim 2004, koji je više od godinu dana proveo na kanadskoj listi bestselera, poneo prestižnu Governor General's Award i našao se u užem izboru za Gilerovu nagradu.

Izdavač kojem je verna od Komplikovane dobrote, ugledna kuća Knopf Canada, objavio joj je 2008. godine roman Let Trautmanovih (The Flying Troutmans), pripovest o 28-godišnjakinji iz Manitobe koja uzima 15-godišnjeg sestrića i 11-godišnju sestričinu, decu umobolne majke smeštene u bolnicu, i vodi ih na dugo putovanje automobilom od studenog severa do sunčane Kalifornije. Za ovaj roman je iste godine dobila nagradu Rogers Writers’ Trust Fiction. Ovaj roman biće objavljen u Srbiji tokom sledeće godine.
 
Mirijam je zablistala i kao glumica, sa uspehom se oprobavši u ulozi Ester u filmu Tiha svetlost (Luz silenciosa) meksičkog reditelja Karlosa Rejgadasa, 2007. godine. Iskazavši svoje glumačke kvalitete, stekla je veliku popularnost u Meksiku, a obrela se i pod zasenjujućim reflektorima Kanskog festivala.

Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Do sada je objavila devet naslova autora kao što su: Frederik Begbede, Rju Murakami, Džefri Judžinidis i drugi. Do kraja godine u planu je objavljivanje još sedam naslova.
 
Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti.