Home

VESTI

Završeno je sedmo izdanje IN Music festivala u Zagrebu

No Comments Izveštaji

Gogol na INmusic festivalu 2012, ZagrebOvo je najveći hrvatski muzički festival na otvorenom, sa mestom za oko 30.000 posetilaca dnevno. Pokrenut 2006. godine, fokusira se uglavnom na  modernu rok i urbanu muziku.

Za sedam godina na ovom festivalu nastupala su neka od najvećih imena savremene muzike Cypress Hill, TV on the Radio, Moby, Kraftwerk, Arcade fire, Jamiroquai, Franz Ferdinand, a ove godine na taj su se spisak upisali i Mando Diao, New Order i Gogol Bordello. 

 

Festival je i ove godine oduševio svoje posetioce dobrim bendovima, dobrom organizacijom i ozvučenjem ali i mnoštvom pratećih programa. Pedeset izvođača nastupalo je za oko 50.000 posetilaca iz Hrvatske ali i celog sveta.

Prvi dan festivala obeležio je nastup Gorillaz sound system propraćen sjajnim video instalacijama. Napravili su žurku kakva se pamti, sve vreme odvojeni zavesom od publike!  

 

 

 INmusic festival 2012

INmusic festival 2012

 

Nažalost, drugi najavljeni headliner – Plan B, ipak je otkazao svoj nastup nekoliko sati pre pa je umesto njega uskočio žestoki riječki bend – Let 3 koji je okupio veliki broj publike pa se razočarenje nije osetilo.

Pored ovih izvođača, publiku su zabavljali i Reptile Youth i General Elektriks. Jedino je nastup DJ seta Human Woman prošao pomalo neprimećeno sa nešto više od deset posetilaca.

Zanimljivo je da je ceo festival imao live stream na http://www.youtube.com/inmusicfestival

 

 

 Gorillaz - INmusic festival 2012

Gorillaz – INmusic festival 2012

 

Drugi je dan bio malo žešći, ugostivši fenomenalne Gogol Bordello i New Order na glavnoj bini.

Prvi su nastupili Gogol  Bordello, čiji je frontmen  Eugene Hütz, u vidno alkoholisanom stanju žario i palio binom skoro dva sata. Oni su publiku ostavili bez daha i odmah zauzeli mesto najboljeg izvođača festivala, i pre trećeg dana i najavljenih Mando Diao i Franz Ferdinand.

Nakon nastupa multietničkog gipsy punk sastava, i New Order je došao na red. Odsvirali su najveće hitove, publika je pevala sa njima a za vreme najvećih hitova “Crystal” i “Regret” mogla se osetiti puna energija nastupa. 

 

 

 Dry the River - INmusic festival 2012

Dry the River – INmusic festival 2012

 

 
Na World stage, drugoj festivalskoj bini, nastupali su Dry the river iz Velike Britanije i francuski funk bend Fanga. Nastupi su, zahvaljujući jakim headlinerima na glavnoj bini, prošli pomalo neprimećeno.

Treći dan delovao je najviše obećavajuće a tako se i ispostavilo. Mando Diao, koje je na binu dočekalo vrištanje publike koju su većinom činile žene. Oni su svirali oko sat vremena, sve vreme praćeni vrištanjem i uzdasima publike.

Drugi headlineri bili su Franz Ferdinand, bend koji je šokirao svoju publiku na nekoliko načina. Prvo, na bini iza njih sve je vreme stajala slika Gavrila Principa (koji je ubio Franca Ferdinanda a ovom bendu poslužio kao rastanak sa dobrim ukusom). Zatim, iako su odsvirali većinu hitova, „Take me out“, „Matinee“, „Walk away“, izneverili su publiku i nisu se vratili na očekivani bis. Franz Ferdinand je inače već nastupao na IN Music festivalu, 2009. godine, kada su ostavili mnogo bolji utisak.

 

 

 

 

 

Izveštaj:

Dunja Lazić / Clubbing.rs