Home

VESTI

Vasil i Bojan oduševili publiku u Parizu!

No Comments Izveštaji

Vasil i Bojan oduševili publiku u Parizu! Photo by Emmanuelle Vial Klavirski duo Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov, imao je čast da otvori 13. izdanje festivala JazzyColors, u četvrtak, 5.novembra 2015. u Parizu, u svečanoj sali  dvorane Carreau du Temple. Duo je održao koncert koji je prvi put izveo u februaru ove godine.
  

Za ovaj nastup u Parizu, Bojan i Vasil su izveli još jedan zanimljiv repertoar, koji je svakako i ovoga puta bio sastavljen od njihovih autorskih kompozicija i poznatih dela moderne muzike.
  

Na ovom koncertu gosti su im bili producenti Rahmanee i Uce, koji su bili gosti prvog beogradskog koncerta, u februaru ove godine i Jasna Jovićević, saksofonistkinja koja je nastupila na njihovom poslednjem koncertu u Sinagogi u Novom Sadu.

I ovaj koncert je bio unapred rasprodat, a francuska publika, kojoj je Bojanov rad itekako poznat, oduševljeno je ispratila koncert, burnim aplauzima i ovacijama.

I Bojan i Vasil imaju iza sebe bogate i uspešne karijere, nekoliko autorskih albuma, saradnju sa brojnim svetskim imenima jazz i moderne muzike i  poznati su, između ostalog, kao domaći jazz muzičari, koji su postavili standarde mešanja modernog jazz jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem.

Jazzycolors je festival stranih kulturnih centara u Parizu koji organizuje FICEP – Forum stranih kulturnih centara grada Pariza koji trenutno okuplja 53 strana instituta. Festival je prilika da strani kulturni centri predstave noviju jazz produkciju svojih zemalja francuskoj publici. Kroz razmenu umetnika i publike, skrece se paznja i na druge programe koji se tokom godine u centrima organizuju a promovisu se kulturni, ekonomski i turisticki potencijali zemalja ucesnica.

 

Koncert u Parizu pomogla je Turistička organizacija Srbije, koja ovom prilikom promovisala u Parizu najzanimljivije festivale u Srbiji.

 

 

 Vasil i Bojan oduševili publiku u Parizu! Photo by Emmanuelle Vial

Vasil i Bojan oduševili publiku u Parizu! Photo by Emmanuelle Vial

 

 
Vasil Hadžimanov je dobro poznato ime domaćoj publici, a izdvojio se kao jedan od prvih kompozitora na ovim prostorima koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove (jazz, funk, rock, world music…) na svoj, potpuno autentican nacin.

Od 2001. godine, kada izdaje album ‘’11 razloga za…’’, Vasil Hadžimanov Band broji pet audio izdanja, veliki broj nagrada, nastupa na eminentnim festivalima širom evrope i sa brojnim velikanima savremene jazz scene. Poslednji, peti album, snimljen je live, u okviru turneje, sa gostom na saksofonu, David Binney-em. Album je trenutno u produkciji.

Vasil je krajem protekle godine, izmedju ostalih, dobio i nagradu ‘’Vojin Draškoci’’ za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom. Nagradu dodeljuju World Music asocijacija Srbije i magazin  Etnoumlje. Ove godine postaje dobitnik i Zlatne Značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuje Kulturno-Prosvetna Zajednica Srbije Sva izdanja VHBand-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde je uvaženo ime francuske jazz scene, ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je najvećih priznanja u jazz muzici. Njegov prvi autorski album za solo klavir izdao je 2001. pod nazivom „Solobsession“ i s njim je stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere su: nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književniosti (2002), nagrada „Django Reinhardt“ Francuske akademije za muzičara godine, Evropska jazz nagrada „Hans Koller“ za najboljeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada „Les victoires du jazz 2007“ (u prevodu: „Pobjednici u džezu“) za najbolji album godine („Xenophonia“)

Za svoj poslednji album ‘’Soul Shelter’’ iz 2012. Godine, Bojan Z je dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, ''Victoires du jazz'', kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

Poslednji nastup u Beogradu, Bojan Z je imao je početkom 2013. godine u Sava Centru, kada je nastupio sa sesktetom.