Home

VESTI

Pako de Lusija – prvi roker Bemusa

No Comments Izveštaji

Pako de Lusija - prvi roker BemusaProslavljeni španski gitarista Pako de Lusija peti put je nastupio pred beogradskom publikom, 18. oktobra u punoj velikoj sali Sava centra, u okviru 44. Bemusa.
  
Iako je de Lusija prvi put svirao u okviru Bemusa, atmosfera u Sava centru podsećala je na velike rok koncerte a ne na festivale klasične muzike, piše Tanjug. Slavni De Lusija, sinonim za flamenko gitaru i jedan od najoriginalnijih umetnika ovog žanra, sinoćnji nastup započeo je svirajući solo kompoziciju koja svakako pripada klasičnom repertoaru sasvim primerenom Bemusu.
  

Na žalost, organizatori se nisu postarali da štampaju program koncerta pa je publika bila uskraćena za informaciju čiju i koju je kompoziciju izveo gitarista. Nesumnjivo je bila inspirisana španskim folklorom.

Atmosfera se "zagrejala" kada se de Lusija, u pratnji svog seksteta okrenuo svom, i ovde dobro poznatom i cenjenom repertoaru flamenko muzike

Svaku solo partiju instrumentalista publika je nagradjivala aplauzom koji je postao frenetičan kada je nastupio čuvenim flamenko plesač Antonio Fernandes Montoja

Kako su najavili organizatori de Lusija ( 64) je odabrao da beogradskoj publici premijerno svira kompozicije sa novog albuma, čiji izlazak planira za proleće.

 

 

 Pako de Lusija - prvi roker Bemusa

Pako de Lusija – prvi roker Bemusa

 

 

Kada je pre dve godine De Lusija nastupio na beogradskom Gitar Art festivalu, takodje u Sava centru, predstavio je album "En vivo".

Pošto je sinoć bez pauze de Lujsija sa svojim sastavom muzicirao u paklenom tempu skoro dva sata, što je publika nagradila ovacijama i desetominutnim aplauzom, izgledalo je da neće biti bisa.

Kada je postalo očigledno da niko ne napušta salu, a čuli su se i zvižduci negodovanja, španski muzičari su se vratili na binu nagradivši publiku još jednom numerom.

Pako de Lusija je španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog Berkli koledža za muziku iz Bostona, jedan od najvećih španskih muzičara dvadesetog veka. Snimio je 27 albuma i proneo slavu španskog flamenka širom sveta.

 

 

Izvor:

B92