Home

VESTI

Lojd i Kamilo oduševili publiku u završnici 30. Beogradskog džez festivala!

No Comments Izveštaji

Lojd i Kamilo oduševili publiku u završnici 30. Beogradskog džez festivala!Lojd i Kamilo oduševili publiku u završnici 30. Beogradskog džez festivala! Koncertima legendarnih džez muzičara Čarlsa Lojda i Mišela Kamila, u prepunom Domu sindikata, 27. oktobra zatvoren je 30. Beogradski džez festival, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda.

  

Na svečanom zatvaranju publici su se obratili Rajan Rolands, savetnik za medije i kulturu Ambasade SAD i  Aleksandar Živković, programski menadžer prvog Beogradskog džez festivala.
 

Rolands je izrazio zadovoljstvo što je, u ime Ambasade SAD, u prilici da prisustvuje zatvaranju festivala: „Čast mi je što smo podržali ovaj festival od početka, nadam se da ćemo zajedno raditi i u budućnosti“.

Aleksandar Živković je rekao da je  osnivanje ovakvog festivala na početku bilo teško ali i da se sve odvijalo u dobrom ambijentu Doma omladine Beograda, koji je uvek bio uz organizatore i podržavao sve njihove ideje. „Posebno mi je drago što je ovaj festival obnovljen i što je u pravim rukama. Beogradski džez festival je postao evropski, a mislim da će uskoropostati i svetski festival“, istakao je Živković.

Poslednje veče 30. Beogradskog džez festivala započelo je nezaboravnim koncertom žive legende džez muzike Čarlsa Lojda, kog je publika dočekala velikim aplauzom.

 

 

 Lojd i Kamilo oduševili publiku u završnici 30. Beogradskog džez festivala!

Lojd i Kamilo oduševili publiku u završnici 30. Beogradskog džez festivala!

Photo by Stanislav Milojković

 

 

Lojd je jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i innovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanje džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti. Na Beogradskom džez festivalu 2011, Lojd je održao jedan od najboljih džez koncerata u  Srbiji. Ovoga puta predstavio je svoju prvu džez svitu „Wild Man Dance“, koju je premijerno izveo u novembru prošle godine u Poljskoj i od tada samo još nekoliko puta na odabranim festivalima. Sa svojim novim kvartetom, ostavio je publiku bez daha, još jednom se zlatnim slovima upisavši u istoriju domaćeg koncertnog  džeza.

Dobra atmosfera nastavljena je i u drugom delu večeri kada je na scenu izašao fenomenalni Mišel Kamilo, jedan od najvirtuoznijih pijanista na svetu i istaknuti kompozitor. Premijerno je nastupio u Srbiji, zajedno sa svojim Triom i spojem džeza i latinoameričke muzike oduševio  prisutne. Publika 30. Beogradskog džez festivala imala je priliku da se uživo uveri zašto njegove koncerte opisuju kao “oslobađanje energije tropske oluje na 88 dirki klavira”.