Home

VESTI

Kleptonmanija u krcatoj Areni

No Comments Izveštaji

Kleptonmanija u krcatoj AreniČuveni gitarista Erik Klepton (Eric Clapton) održao je 9. juna u krcatoj Beogradskoj areni dvočasovni koncert sa Stivom Vinvudom (Steve Winwood), okupivši više od 16.000 obožavalaca, koji su stigli i iz unutrašnjosti Srbije i zemalja u regionu.

Klepton i Vinvud, koji su zajedno nastupali još 60-ih godina 20. veka, u bendu Blajnd Fejt (Blind Faith), a pre dve godine su obnovili saradnju, izveli su dvadesetak pesama, uključujući najveće hitove, a rasprodati koncert završili su pesmom “Dear Mr. Fantasy”.

Prvih nekoliko pesama, akustični blok i bis, odsvirali su zajedno na gitarama, a ostali deo koncerta Vinvud je proveo uglavnom za klavirom.

Najveće oduševljenje publike izazvali su i najvećim hitovima – “Leyla”, koju su izveli akustično, i 15-minutnom “Voodoo Chile”, koju je Vinvud otpevao i tokom koje su došle do izražaja Kleptonove bluz solaže.

Odsvirali su i “Cocaine”, “Georgia”, “Gimme Some Lovin” i druge hitove, u pratnji još trojice izvrsnih muzičara (klavijaturista Chris Stainton, bubnjar Steve Gadd, basista Wilie Weeks) pratećih vokala (Sharon White i Michelle John).

Klepton je na polovini koncerta rekao publici da mu se svideo Beograd, koji je imao vremena da obiđe, jer je došao dan ranije.
“Volim vaš grad i vašu zemlju”, rekao je Klepton obožavacima, izazivajući burne reakcije.

 
 
Kleptonmanija u krcatoj Areni / Foto by FoNet
Kleptonmanija u krcatoj Areni / Foto by FoNet
 

Koncert Kleptona i Vinvuda bio je rasprodat, a održan je samo par dana nakon nastupa Eltona Džona i Boba Dilana u Areni.

Klepton i Vinvud svirali su zajedno u bendu Blajnd Fejt s kraja 60-ih, grupi koja je među prvima uspešno spojila rok i bluz, ostvarivši veliki uspeh kako studijskim radom, tako i nastupima uživo. Uprkos dobrim ocenama kritike i publike, raspali su se posle samo jednog albuma i turneje, ali su Klepton i Vinvud ostali prijatelji, a 2008. godine održali su u Medison Skver Gardenu prvi koncert kao duo, i to posle gotovo 40 godina od poslednjeg zajedničkog nastupa.

Klepton je jedini muzičar koji je u Kuću slavnih rokenrola primljen čak tri puta – kao solo izvođač i kao član grupa Jardbirds (The Yarbirds) i Krim (Cream).

Nakon albuma “Layla and Other Ašorted Love Songs”, Klepton je drugi solo album objavio 1974. godine – “461 Ocean Boulevard” i ponovo skrenuo posebno pažnju obradom velikog hita Boba Marlija “I Shot the Sheriff”. U naredne tri decenije objavio je 18 albuma sa kojih su se izdvojili brojni hitovi kao što su “Tears In Heaven”, “Wonderful Tonight”, “Cocaine”…

Vinvud je poznat i kao pevač i kompozitor, a takođe je bio član niza uspešnih grupa (Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith…) i osvojio nekoliko nagrada Gremi.

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org