Home

VESTI

KOBAYA pred Lucky Records Showcase B-day with Mauro Picotto!

No Comments Intervjui

KOBAYA pred Lucky Records Showcase B-day with Mauro Picotto!Kada započnete svoje muzičko obrazovanje sa 6 godina i kada ste sin inženjera zvuka, veoma je verovatno da ćete i sami postati muzičar.

Upravo je to bio slučaj sa Nenadom Petrovićem, rođenim 1979, poznatijim pod imenom Kobaya… 2004. godine se pojavio njegov prvi EP >Rosa Salvahe< izdat za Recon Warriors label Marka Nastića.

 

Zatim je usledio >Mafia Szlava< EP (zajedno sa Markom), >Its all about haircut< za Recon Light i >Blackmail< EP opet za Recon Warriors, kao i Shiballizer EP za Kanzyanijev Jesus Loved You imprint.

Danas sarađuje sa Markom i Dejanom u Bordel studiju.

KOBAYA će nastupiti na "Lucky Records Showcase-u" koji proslavlja rođendan uz Maura Picotta 16. juna u baši Sava Centra. U nastavku pogledajte šta nam je rekao pred ovaj veliki party…

1. Mauro Picotto, prvi put kod nas a ujedno i rođendan odličnog label-a "Lucky Records". Kakva su tvoja očekivanja od ove žurke sa fenomenalim line up-om?

Da bude dobar party! Uzevši u obzir da techno događaja nema baš previše, pretpostavljam da će biti idealna prilika za sve ljubitelje da uživaju, a i “Lucky” ekipa se već dokazala kad je organizacija ovakvih događaja u pitanju.

Što se tiče Picotto-a, čovek je na sceni jako dugo, ima iza sebe mnogo toga ostvarenog, pa je možda izlišno bilo šta dalje pričati.

2. Sa "Lucky Records Showcase" organizacijom a i samim label-om sarađuješ još od njihovog osnivanja. Kako je počela vaša saradnja?

Sa Speedy-jem sam se upoznao preko Dekija (Milićevića) pre dosta vremena, sad se ni ne sećam više koliko tačno.

Od tada smo stalno u kontaktu budući da su nam studiji u Bigzu, a konkretno nešto da kažem ne bih ni znao pošto je sve stvarno spontano išlo i što se tiče saradnje vezane za izdanja i žurki, jednostavno smo sad prvenstveno prijatelji pa sve ide svojim tokom – stress free. 🙂

3. Smatraju te za najboljeg producenta na našim prostorima. Da li ti prija ta titula, i gde nalaziš inspiraciju za stvaranje?
 
Ufff! 🙂 Bilo kakva pohvala sigurno da prija, ali epitet najbolji je vrlo diskutabilan, bolje reći subjektivan. Ne mislim da treba previše time opterećivati mozak jer onda gubiš fokus sa bitnih stvari, ali svakako da svaka lepa reč upućena na račun nečijeg rada, daje dodatni elan.

Ovima što “smatraju” veliko hvala :), ali lično ima ljudi kod nas za čije stvaralaštvo mislim da je bolje od onoga što ja radim, i u čijoj muzici definitvno uživam! Što se tiče inspiracije, mozda zvuči glupo ali iz svega u životu…

Ono kako se čovek trenutno oseća je uvek vidljivo u muzici, bar je to moj utisak, pa je onda to ono što je inspiracija u datom momentu.

 

 

 KOBAYA

KOBAYA

 

4. Da li više voliš DJ-ing ili produkciju?

Produkcija je definitvino ravan u kojoj se bolje snalazim. Pošto se Dj-ingom bavim kraće nego produkcijom, ima više stvari koje učim, pa mi je trenutno zabavnije.

5. Kako bi opisao svoj muzicki stil?

Ovo što radim je uvek između house-a i techno-a, ali pretpostavljam da ima uticaja svega i svečega sa obzirom da dosta različite muzike slušam.

6. Imaš li omiljene gadžete i alate za produkciju…?

Gadget-e u suštini ne koristim što se tiče plug-ova, tu mi je teško da izdvojim jer upotrebljavam baš mnogo toga, ali recimo da od kompresora najviše koristim standardno LA-2A, 1176, Elysia Alpha, Waves H-Comp-u zadnje vreme baš dosta, Tube-tech Cl1b i generalno sve od ToneLux-a, ekvilajzeri Api 550 EQ, Tube-tech PE1C, Pultec… ima baš mnogo mnogo toga, ali ovi recimo da su najkorišćeniji, a od hardware-a u studiju sad definitivno omiljen Alan Smart C2M kompresor…

Reverbi su takođe vrlo bitna stavka, ali njih morate sve da probate da bi ste našli ono što vam treba, njihov zvuk će se poboljšavati kako snaga i razvoj kompjuterskih komponenti bude rastao, tako da još ne možete da se oslonite samo na jedan ili dva unit-a kao nekada kada je hardware bio u pitanju.

Što se tiče samih efekata (modulacijskih, vremenskih…) tu tek nema pravila i sve je više “trial and error” sistem…

 

 Lucky Records Showcase B-Day with Mauro Picotto

Lucky Records Showcase B-Day with Mauro Picotto

 

 

7. Slušaš li od muzike još nešto, osim muzike kojom se baviš?

Naravno, na funk-u i jazz-u sam imao sreću da odrastem, tako da je to ostalo do danas… I soul… Soul je verovatno, nakon ovoliko vremena, muzika koja mi najviše prija.

8. Aktivan si član "Recon Warrioirs" ekipe, jednog od najkvalitetnijih domaćih label-a. Možeš li nam reći kako je to sve počelo?

Sad već je to sve bilo davno… Sa Nastićem sam se upoznao dok sam radio kod SKC-a tamo negde oko 2000-te… U to vreme smo, otprilike, obojica počeli da se bavimo baš produkcijom, donosili i preslušavali trake, spoznavali tajne zvuka. 🙂

Nešto kasnije je Marko startovao studio u SKC-u a ubrzo i Recon, ja sam imao nešto gotovog materijala i sponatno je sve krenulo…

9. Imaš li omeljenu track-u, koju si producirao…?

Stvarno nemam, moja muzika me radi jedino dok je pravim, tada se trudim da to uobličim onako kako mi se sviđa, ali nakon toga nemam baš takvu vezu više sa track-om, jer tek onda krećem još više kritički da gledam, a i kada slušaš nešto po sto puta dosadi… Ali ako mi nakon svega toga track i dalje zvuči OK, onda mogu da kažem sebi da je ispalo OK.

10. Naš magazin u saradnji sa "Red Bull Music Academy" i Kulturnim centrom Grad, organizuje serijal žurki pod nazivom: "VIBE YOURSELF: Junior series", sa ciljem da promoviše neafirmisane, talentovane DJ-eve i producente. Kakvo je tvoje mišljenje o tom našem projektu, i šta bi poručio mladim kolegama koji su na početku svoje karijere?

Da istraju! Ima teških momenata, pogotovo kad se čoveku čini da stagnira, ili da se jednostavno ništa ne odvija po planu, ali to su sve faze I prođu… Nek veruju u sebe i samo neka rade a ostalo definitvno samo po sebi dođe. Što se tiče projekta Vibe Yoursef, sve što će tim mladim ljudima doneti nova znanja i Iskustva naravno da je za pohvalu i podršku!

Nenade hvala ti na odvojenom vremenu, uživali smo i jedva čekamo 16. jun da te čujemo na rođendanskoj žurci Lucky Records-a. 🙂

Hvala i Vama na pozivu, vidimo se. 🙂

Lucky Records Showcase B-Day with Mauro Picotto, Facebook event

Pitanja: Svetislav Đorđević / Clubbing.rs
Odgovori: KOBAYA (Nenad Petrović)