Home

VESTI

Intervju:”Faithless”

No Comments Intervjui

IntevjuNajspektakularniji britanski elektro sastav Faithless ponovo nastupa u srpskoj prestonici, 24. aprila u novobeogradskom Belexpo centru. Uoči gostovanja, njihov lider Maksi Džez govori o fetišima, beogradskoj publici, lokal patriotizmu…

 

„Bog je DJ…“, rekao je uz osmeh Maksi Džez iz Faithless, ispijajući polagano beli vermut sa ledom. Jedan od najuticajnijih muzičara današnjice ubrzo se namrštio, kudeći britansko kišno vreme kome kao da nema kraja… Kako kaže, jedva čeka da dođe u Beograd. 

 

Proslavljeni elektronski trio kojeg sačinjavaju Sister Blis (tako omiljena među beogradskom publikom), Rolo (producent, DJ i, uzgred, brat popularne pevačice Dajdo) i mastermajnd Maksi Džez (muzičar bez čije saradnje bi i jedan Robi Vilijams bio najobičniji šlager pevač u malo bolje skrojenom odelu), na nastupu u Beogradu premijerno promovišu numere sa najnovijeg albuma pod nazivom „The Dance“, čije je objavljivanje zakazano za 17. maj.

 

Koncert u Beogradu se bliži, da li možemo da očekujemo neka iznenađenja?
– Da, za beogradsku publiku spremamo mnoga iznenađenja: premijerno vam predstavljamo muzičke teme koje su „sveže“ komponovane i producirane. Odlučili smo da premijera bude pred najtemperamentnijom, ali i veoma zahtevnom beogradskom publikom, koja nije rigidna i hladna i koja zna dobro da se provede. Takođe, osim novog materijala, sviraćemo i naše najveće hitove: „Insomnia“, „God Is a DJ“, „Bombs“…

Da li smatrate da se, i u vizuelnom i performerskom smislu, vaši najnoviji nastupi graniče sa domenom telematičke umetnosti?
-Koristimo video screen, igramo se optičkim iluzijama svetlosti, naglašavamo vizuelne efekte nastupa, uzajamnu povezanost digitalne tehnologije, kompjuterskog grafizma, likovnih ideograma… Mislim da nismo tako daleko od vremena kada će muzička elektronika biti, da tako kažem, „res extensa“ nekog ekrana koji bi čak mogao da bude ugrađen u optički živac. Heh, je li vam tako nešto padalo na pamet?! Ipak, mislim da tehnologizacija ne podrazumeva automatski i dehumanizaciju muzike. Inače, moram da napomenem da sam čovek snažnog religijskog identiteta. Bez kultivacije duha, čovek kao i da ne postoji.

 

 

Maksi Džez: Jedva čekamo da dođemo u Beograd

Maksi Džez: Jedva čekamo da dođemo u Beograd

 

 

Jeste li prvi veliki trio koji je princip plesne hibridnosti pretvorio u mejnstrim?
-Još od kraja osamdesetih godina profesionalno se bavimo muzikom. Mada, sad kada o tome razgovaramo, moram da spomenem da sam godinama radio i na piratskim radio stanicama, koje su, u muzičkom smislu, prvi i jedini trendseteri u Britaniji. Sve što smo mi emitovali, mejnstrim mediji i veliki klubovi kasnije su prihvatali i standardizovali. Na primer, preko piratskog radijskog programa i nastupa u andergraund klubovima prvi smo prezentovali tech house/trance pop. Mejnstrim mediji prihvatili su naš zvuk, kao i masovna publika širom sveta. Ali, Faithless se, kao što vidite, nije promenio. Mi se nismo prilagođavali medijima, niti se dodvoravali masovnom ukusu. Nametnuli smo svoj stil, što je posebno na ceni danas, u „copy-paste“ eri.

A gde danas, ili bolje rečeno – noćas, izlazite, gde se može čuti najinspirativnija muziku u Londonu?
-Idem u andergraund klubove u kojima se može čuti UK garage, grime, dubstep, reggae, techno, tačnije sve što mi raspaljuje nove muzičke ideje i inspiriše me! Muzika je za mene čist fetiš! Kao i automobili. Sumanuti sam kolekcionar. Samo još i ovaj, i ovaj, i ovaj… I tako. Veliki vozni park, a u suštini mnogo šta od te gvožđurije uopšte ne vozim. Najčešće sedam u svoj Porše, Ford, Subaru…  i Markos. Svojevremeno sam osnovao i auto takmičenje. Zapravo, sad i ne vozim. Imam zabranu, zbog velikog broja penala i saobraćajnih prekršaja.

Zar niste svojevremeno zamalo stradali, zbog prebrze vožnje?
-Da, da… Kriv sam. Bio je to težak saobraćajni udes 2001. godine. Hm, morali smo da otkažemo kompletnu turneju zbog toga.

Izvor:
City magazine